PRIVOĐENJE U VINKOVCIMA

Torbu sa četiri kg eksploziva u dvorištu ostavio odvjetnikov sin?

 Vlado Kos / Cropix

Kad je ugledni vinkovački odvjetnik Antun Križ (70) u ponedjeljak u rano jutro pronašao torbu sa 3,8 kilograma eksploziva unutar dvorišta u Zvonimirovoj ulici 8, koje uz njegov odvjetnički ured koristi još jedan odvjetnik te jedna tvrtka i stanarka u jednom od stanova, nije ni slutio da će kriminalistička obrada otkriti da je za taj čin odgovoran njegov 42-godišnji sin Goran.

Panika i nelagoda

Vještačenje torbe, točnije uzimanje otisaka s nje, kao i podatak da se odvjetniku ta crna torba na prvu navodno učinila poznatom, rezultirali su privođenjem odvjetnikova sina. Dogodilo se to tek nakon što je puna dva dana Vinkovcima vladala panika i nelagoda. Tužitelji su ispitali odvjetnikova sina te ga terete da je u noći s nedjelje na ponedjeljak postavio torbu s eksplozivom. Protiv njega podnesene su kaznene prijave zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti pokušajem dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, ali i da je odgovoran za djelo protiv javnog reda nedozvoljenim posjedovanjem, izradom i nabavljanjem oružja.

Predan je pritvorskom nadzorniku, a potom mu je istražni sudac Županijskog suda u Vinkovcima odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i ponavljanja kaznenog djela, odnosno da bi mogao počiniti teže kazneno djelo za koje je zapriječena kazna viša od pet godina.

Ako se Goranu Križu i sudskim putem dokaže krivnja, prijeti mu čak pet godina boravka u zatvoru. Iz odvjetničkog ureda Antuna Križa nisu željeli komentirati slučaj. Kako god bilo, stanovnici Vinkovaca su odahnuli. Odvjetnikov je sin torbu punu eksploziva navodno ostavio “samo s ciljem zastrašivanja”. Navodno mu već dulje vrijeme smeta zaštićena stanarka koja je u stanu u njihovu vlasništvu pa je pomislio da će je takva vrsta upozorenja otjerati iz njihova posjeda. Stanari iz obližnjih kuća znaju za taj problem, no o slučaju ne žele govoriti. Kažu tek kako misle odvjetnikov sin vodi poljoprivrednu zadrugu u Mirkovcima.

Tri i pol sata drame

Podsjetimo, policija je u ponedjeljak oko 8.45 sati blokirala prilaz dvorištu nakon što je u torbi unutar dvorišta i u neposrednoj blizini pješačke zone uz vojni eksploziv pronađeno i pola metra dopola izgorjelog štapina. Nije dugo trebalo da se vijest o bombastičnoj drami proširi cijelim mjestom, ali najviše su strahovali zaposlenici dva odvjetnička ureda i grafičke tvrtke, osoblje čak četiri kafića, ali i jedna privatna osoba - zaštićena stanarka.

Dvorište su opkolili policajci da bi osigurali pirotehničaru da odradi svoj dio posla: puna tri i pol sata od evakuacije trajalo je deaktiviranje eksplozivne naprave.

U isto vrijeme istražitelji su razgovarali sa svim korisnicima dvorišta i ispitivali ih je li itko od njih primao ikakve prijetnje. Susjedi su se prisjetili da je prije par godina netko pokušao zapaliti kuću ispred koje je postavljen eksploziv, no nikad nisu otkrili tko je za to bio odgovoran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 04:37