PRAVOSUDNI APSURD

BIZARNA POGREŠKA OPĆINSKOG DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA U KARLOVCU Zbog besmislene tužbe karlovačkih tužitelja porezni obveznici gube 424.600 kuna

Ključni dokaz da je tuženik već platio 4,8 milijuna kuna poreznog duga Državnom je odvjetništvu predao upravo tužitelj - Ministarstvo financija Republike Hrvatske
 Nikola Ljubojević

Zbog nevjerojatnog propusta Općinskog državnog odvjetništva u Karlovcu, Republika Hrvatska morat će pokriti 424.660 kuna troškova Mili Požegi, Milanu Adamoviću i Mariji Fičko. Da stvar bude bolja, trojac je to koji je pravomoćno osuđen jer je sudjelovao u velikoj prijevari izbijanja PDV-a, kojom je državni proračun oštećen za gotovo 4,8 milijuna kuna i koji oni nikada nisu platili. Presuda Općinskog suda u Karlovcu je nepravomoćna.

Tužiteljstvo je u postupku zastupalo Ministarstvo financija pa je odlučilo od petero osuđenika koji su malverzacijama s PDV-om iz karlovačkog trgovačkog centra Era-Tornado (koji je kasnije preuzeo Mercator) naplatiti 4,8 milijuna pronevjerenih kuna, kao i troškove prvotnog postupka. Osim te trojke, tužili su još prvookrivljenika Garija Kozinu i petookrivljenog Marija Miličića, no oni se nisu očitovali na tužbu.

Priznali pogrešku

Odvjetništvo je u postupak krenulo pozivajući se na dvije presude protiv petorke, one s Općinskog suda iz 2008. i one Županijskog suda kojom je godinu kasnije potvrđena presuda protiv njih. Iako su tada svi bili proglašeni krivima, samo je prvookrivljenom Kozini naloženo da podmiri 4,8 milijuna kuna počinjene štete, a svi su zajedno trebali solidarno nadoknaditi troškove postupka u iznosu od oko 40.000 kuna.

Odvjetnici Mile Požege upozorili su na to da je, prema presudi, državu za golemi iznos oštetio samo Kozina. Presuđeno je da samo on mora vratiti sredstva pa se stoga ne može od ostalih potraživati taj iznos, nakon čega je Tužiteljstvo priznalo pogrešku i odlučilo nadalje višemilijunski iznos potraživati samo od Kozine, a troškove postupka od svih solidarno. Međutim, u sljedećih 15 dana, koliko joj je sud dao vremena, tužiteljica nije precizirala tužbeni zahtjev. Čak i da jest, opet bi bio promašen, objasnila je sutkinja Anđelka Dukovac.

Potpuni debakl

- Budući da su svi tuženici dužni nadoknaditi troškove kaznenog postupka, ne može tužiteljica opet tražiti naknadu tih troškova jer je riječ o presuđenoj stvari. Ako tuženici te troškove nisu nadoknadili, mogli ste protiv njih pokrenuti ovršni postupak - obrazložila je sutkinja. Na žalost karlovačkog Odvjetništva, bio je to samo uvod u potpuni debakl jer se neosnovanim pokazalo i traženje ovog drugog, puno većeg iznosa, i to zato što je za njega država već bila obeštećena.

Pravosudni apsurd

Porezna uprava, naime, naložila je Eri-Tornadu da joj plati taj porezni iznos još 2007., što je tvrtka, odnosno njegov sljednik Mercator, i učinila, a što pak potvrđuje Ministarstvo financija dokumentacijom iz 2012. Ispostavilo se tako da je Mercator u državni proračun uplatio milijunski iznos još prije tri godine pa tužbom ta sredstva odlučio namiriti od tuženika u postupku koji je također okončan pravomoćno. Ukratko, pravosudni apsurd izgledao je ovako: Općinsko državno odvjetništvo krenulo je tužbom u ime Ministarstva financija za to Ministarstvo naplatiti 4,8 milijuna kuna, da bi isto Ministarstvo priložilo ključni dokaz (da je sporni dug za PDV već uplaćen) na temelju kojega je, među ostalim, izgubilo sud.

Presuđena stvar

- Riječ je o presuđenoj stvari pa ne može sada tužiteljica (RH), kojoj je iznos već uplaćen, potraživati ponovo od tuženika ista sredstva, nego to može samo Mercator, što je on i učinio - kaže sutkinja Dukovac.

KAKO JE NASTAO ENORMNI DUG U samo nekoliko sati zaradili velik novac

S obzirom na to da je odštetni zahtjev bio višemilijunski, prema načelu reciprociteta visoki su i troškovi postupka.

Stoga drugooptuženom država mora isplatiti za svako od dva održana ročišta 47.900 kuna plus PDV, trećetuženiku Adamoviću sastavljanje odgovora na tužbu 48.960 kuna i još po toliko za dvije održane rasprave, a Mariji Fičko po istom načelu 120.550 kuna.

Tako će za dva ročišta i izgubljenih nekoliko sati, troje tuženika i njihovih odvjetnika “zaraditi” 424.660 kuna, odnosno, isti iznos izgubit će porezni obveznici, ako presudu Općinskog suda potvrdi Županijski sud u Karlovcu, na koji će ovih dana predmet biti prebačen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:12