UHIĆEN ZBOG DROGE IZ KOLUMBIJE

Milijune od kokaina htio oprati koristeći novac iz EU fondova

Dabo je osumnjičen kao vođa bande koja je u Hrvatskoj, Njemačkoj i Austriji dilala kokain vrijedan 10,4 milijuna kuna
 Sergej Drechsler / CROPIX

Zdravko Dabo, 66-godišnjak iz Novalje osumnjičen kao glavni diler međunarodne narkomreže koja je razbijena prije više mjeseci u međunarodnoj policijskoj akciji Dunav, planirao je gradnju stambenih apartmana u Novalji na Pagu sufinancirati sredstvima iz EU fondova, i to iznosom do 40 posto.

Dabo, koji se još sredinom osamdesetih spominjao kao sudionik prevara počinjenih u Njemačkoj sa sada pokojnim kompanjonom, nakon čega je pobjegao u Kanadu, čovjek je s nekoliko imena. Uhićenje Zdravka Dabe, kao i 62-godišnjeg Marka Mušterića, koji su dugo bili na tjeralicama Interpola, hrvatski su policajci u interesu istrage uspjeli skrivati nekoliko mjeseci. Dabu su uhitili krajem studenog u Zagrebu, a nakon što je tri mjeseca bio u pritvoru, 23. veljače minutu prije ponoći je pušten, a na izlasku iz zatvora pričekali su ga zadarski policajci i pritvorili.

U međuvremenu se Zdravko Dabo, koji se koristi i identitetima Custer Kruisheer i Zdravko Smojver, žalio Ustavnom sudu na odluku o pritvoru i tužba mu je odbijena.

Upali u klopku

Ustavna tužba razotkriva i neke činjenice vezane uz skupinu koja se sumnjiči da je samo tijekom 2015. godine iz Južne Amerike u Nizozemsku, a potom u Austriju, Hrvatsku i BiH 12 puta prokrijumčarila oko 34 kilograma kokaina. U šest odvojenih akcija policajci su na području Hrvatske, Austrije, Njemačke i Nizozemske zaplijenili 7,7 kilograma kokaina i uhitili 13 osoba. Među uhićenima je šest hrvatskih, pet austrijskih i dva srbijanska državljanina. Vrijednost kokaina procijenjena je na najmanje 1,360.000 eura, a istražitelji su uhićenicima oduzeli veću količinu novca za koji se pretpostavlja da potječe od trgovine drogom kao i poslovnu dokumentaciju koja se dovodi u vezu s pranjem novca.

Upravo Dabo, kako smatraju istražitelji, slovi kao jedna od najvažnijih osoba u mreži koja je oprala stotine milijuna eura od droge. Dabo, odnosno Kruisheer ili Smojver, neosuđivana je osoba.

U akciji Dunav Dabo je mjesecima bio “ozvučen”. Danko Jurić, jedan od kurira, u nizozemskom je gradu Bokstelu nakon dogovora s Dabom predao paket s kilogramom kokaina vozaču teretnjaka Boži Zubonji koji je pošiljku trebao predati Dabi u Hrvatskoj. Jurića i Zubonju uhitili su nizozemski policajci. Dabu su uhitili hrvatski policajci, a kod njega su pronašli tri mobitela i jedan nosač SIM kartice.

Dabo je na istražnom ročištu rekao da je putovao i u Cartegenu, kolumbijski grad poznat po narkokartelima. Nastojao se prikazati kao poslovni čovjek, odnosno građevinski poduzetnik. Tvrdio je da je na jednoj parceli od 5000 četvornih metara trebao sagraditi četiri stambene jedinice s pet stanova, za što je mislio dobiti milijun eura iz EU fondova, odnosno 40 posto iznosa. Isto toliko mislio je namaknuti i kreditom, a namjeravao je uložiti i vlastitih pola milijuna eura. No sve to, tvrdili su tužitelji, ne bi mu dostajalo da nije nabavio drogu.

Dabi je odbijen prijedlog da mu se ukine pritvor jer osim hrvatskog ima i kanadsko državljanstvo te koristi čak tri imena. Tužitelji su kao argument da Dabu treba zadržati u pritvoru naveli da od povratka iz Kanade u Hrvatsku nigdje nije radio, a trošio je godišnje 180.000 eura. Imao je bankovne račune u Hrvatskoj i Nizozemskoj, a dio novca pronađen mu je u kući. Svi računi su mu doduše blokirani, a kako je sam naveo u tužbi Ustavnom sudu, nema više ni prebijenog novčića.

Veza sa Skenderom

Na portalu Poslovna Hrvatska Dabo, odnosno Kruisheer povezan je s nekoliko tvrtki, uglavnom građevinskih i trgovačkih za nekretnine sa sjedištem na Pagu. Zanimljivo je da mu je u tvrtki Nova Cissa, prema podacima Poslovne Hrvatske, članica uprave bila Marijana Dabo Kustić, diplomirana kriminalistkinja koja je 1. veljače ove godine osnovala vlastitu tvrtku za nekretnine. Prema Poslovnoj Hrvatskoj Nova Cissa, tvrtka bez zaposlenih, 2014. je ostvarila ukupni godišnji prihod u iznosu od jedne kune i nije imala dobit. Isto je bilo i 2013. godine.

Veliku zaslugu u cijeloj akciji imali su i zadarski policajci koji su raspolagali bitnim informacijama za razotkrivanje cijele krijumčarske mreže. Jedna od bitnih karika bio je i Marko Mušterić, već osuđivan za krijumčarenje droge iz Južne Amerike u Nizozemsku i Hrvatsku zajedno s dvojicom sinova. Sudili su mu u Grazu u Austriji 27. travnja 2004. s tada 43-godišnjim Solinjaninom Ivanom Skenderom, narkobosom.

Zapljena droge na odmorištu Nadin

Dio akcije Dunav bila je i zapljena više od kilograma kokaina 2. rujna prošle godine na odmorištu autoceste A1 u Nadinu. Kokain je u kontroli prometa pronašao policijski pas za detekciju droga, skriven u podu kombija njemačkih oznaka između vozača i suvozača kojim je upravljao 45-godišnji hrvatski državljanin iz Posušja (BiH).

Krijumčari su napunili kombi u Frankfurtu i do Nadina im je trebalo oko 1100 kilometara, dakle prošli su neometano kroz nekoliko država i graničnih prijelaza prije zapljene na zadarskom području kroz koje su trebali samo proputovati. ( D. Mi.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:20