SUĐENJE U SPLITU

KAKO JE OPLJAČKAN UGLEDNI PROFESOR 'Tri dana sam se ubijao od droge. Otišao sam u šetnju na Žnjan i sreo dva Albanca...'

Rijeka, 171215.Nastavak jucerasnjih privodjenja gdje su policija i USKOK proveli akciju suzbijanja zloupotrebe droge koja je rezultirala sa vise od 20 privedenih osoba.Foto: Sergej Drechsler / CROPIX
 Sergej Drechsler / CROPIX / Novi list / CROPIX

– Majke mi mile, kunem se da to nisan napravija, tu san večer bija u Omišu kod prijatelja do ponoći i onda san iša doma. Taj dan san bija na speedu i šeta san se Žnjanom nakon šta sam se tri dana zaredom drogira i kad sam razmišlja oću li ići na psihijatriju. Nisan, nego san iša u šetnju i tu san sreja dva Albanca. Upa san s njima u priču, govorili su sprsko-albanski i pitali su me oću li im nešto napraviti. Rekli su da kažen čoviku koji će čekati da su me poslali njegovi prijatelji i da će mi dati 500 eura ako uzmen neki šešir.

Rekli su da ja, kad uzmen šešir, krenem prema gradu, a da će me oni sustići. Kad me uvatila policija, bija san u šoku, tukli su me, nisan zna šta se događa... Šta se ja triban sad obisiti da me pustite kući! – na rubu suza govorio je jučer Toni Kadrić (27) iz Omiša kojem je na Županijskom sudu u Splitu počelo suđenje za razbojstvo i pokušaj iznude od uglednog splitskog znanstvenika prof. dr. sc. Ranka Goića u prosincu prošle godine, piše Slobodna Dalmacija .

Maskirani razbojnici

Po optužnici, Kadrić je jedan od dvojice maskiranih razbojnika s rukavicama na rukama koji su 11. prosinca oko 00.30 sati dočekali profesora u garaži zgrade u kojoj živi te su mu zaprijetili pištoljima da im da novac. Uzeli su 30 tisuća kuna koje je imao u torbi u autu, a onda su ga odveli u njegov stan.

– Kad smo ušli, naredili su mi da legnem na pod, a onaj koji mi je u garaži prišao dok sam izlazio iz vozila s vozačke strane, držao mi je pištolj na sljepoočnici i praktički je bio na meni. Kad su mi uzeli novac i odveli me u spavaću sobu, on me je pitao imam li još novca u kući. Rekao sam da imam u banci oko 100 tisuća eura, ali da i meni mora nešto ostati. Tada je ovaj drugi koji je hodao po stanu i preturao rekao da nije on došao iz Srbije i još njih dvojica radi tako malo novca.

Imao sam osjećaj kao da se trudi govoriti bosansko-srpski, kao da mu to nije prirodno, kao da glumi. Ovaj drugi je govorio po splitski, a ne mogu ih prepoznati jer su na glavi imali nešto kao tamne čarape i bili su obučeni u crnu odjeću. Na kraju su pristali da im donesem 80 tisuća eura u šeširu brazilske nogometne reprezentacije koji sam imao. Cijelo su mi vrijeme prijetili smrću i držali uperene pištolje u mene – posvjedočio je prof. Goić pred sucem Mlađanom Prvanom.

Kazao je da je tog dana u 17 sati došao automobilom do platoa na cesti i izišao iz auta držeći u ruci šešir u kojem su bile dvije vrećice sa starim novinskim papirom umjesto novca, kako mu je to savjetovala policija. Ubrzo je brzim hodom do njega došao mladić koji je rekao da su ga poslali Goićevi prijatelji da uzme šešir, te ga je uzeo i lagano potrčao, a nakon desetak metara uhitili su ga policajci koji su čekali u zasjedi.

– Uvjeren sam da su znali tko sam i što sam, kakva je moja financijska situacija i da nisam bio slučajna žrtva. Ova dvojica sigurno nisu bili sami jer je netko morao čuvati stražu, a i u jednom trenutku dok je jedan od njih razgovarao na mobitel opisujući situaciju u mojem stanu, spomenuo je njih četvoricu. Mislim da pljačkaši ne bi poslali nekog slučajnog prolaznika da uzme toliku svotu novca, nego nekoga tko je bio uključen u sve to – rekao je jučer prof. Goić, koji se u jednom trenutku, na zamolbu suca, okrenuo da pogleda optuženog Kadrića koji je opet počeo, sklapajući ruke, govoriti: "Kunem se životom da vam to nisan napravija..."

Oštećeni je nakon toga sucu Prvanu kazao da, sad kad ga vidi i čuje, ne može ni potvrditi ni isključiti mogućnost da je Kadrić jedan od pljačkaša. No, kazao je da je, kad je vidio optužnicu i Kadrićev kriminalni "background", sve uvjereniji u to. Suđenje se nastavlja, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 22:10