HOROR U ZAGORJU

Čovjek bez adrese priznao da je na smrt pretukao umirovljenicu: ‘Žao mi je, bilo je nesvjesno‘

"Znam da je ružno. Najiskrenije mi je žao. Ja si u tom trenutku nisam mogao pomoći. Nisam bio svjestan"

Mile Milinković

 Davor Pongracic/Cropix

Zbog ubojstva Katarine Š.F., 72-godišnjakinje s kojom je živio pod njezinim krovom u Gornjoj Plemenšćini u Zagorju, na Županijskom sudu u Zagrebu počelo je suđenje čovjeku bez adrese, postolaru Mili Milinkoviću (70).

Svirepi zločin, prema optužnici, dogodio se 22. siječnja 2021. godine u ranim jutarnjim satima kada je nesretnu ženu umlatio cjepanicom. Udarao ju je i šakom, zadavši joj ukupno desetak udaraca po glavi i po tijelu, pa je umirovljenica preminula na mjestu događaja od stravičnih višestrukih ozljeda. Vještak psihijatar je utvrdio da je u vrijeme djela Milinković bio smanjeno ubrojiv ali ne bitno.

- Okrivljeni, jeste li razumjeli optužnicu? Smatrate li se krivim? - upitala je sutkinja optuženoga.

- Jesam, razumio sam sve. I da, kriv sam. Žao mi je što je do toga došlo - odgovorio joj je.

Nakon što mu je dalje, analizirajući činjenični opis djela, ukazala da je sve to što je napravio, izrazito ružno, Milinković se skrušeno dopunio: "Znam da je ružno. Najiskrenije mi je žao. Ja si u tom trenutku nisam mogao pomoći. Nisam bio svjestan. Ubio sam ju. Počinio sam ubojstvo. Kajem se zbog djela. Nesvjesno je bilo. Ni sam ne znam zašto sam to počinio. Od prvog dana sam priznao da sam djelo počinio".

image

Suđenje Mili Milinkoviću za ubojstvo

Davor Pongracic/Cropix

I dok je tužiteljstvo u završnom govoru istaknulo da je dokazano tijekom sudskog postupka da je optuženi odgovoran za smrt umirovljenice, njegov odvjetnik Josip Petrović svjestan težine kaznenog djela koje predviđa strogu kaznu, zamolio je ipak sudsko vijeće za blagost prilikom odmjeravanja visine kazne. Pritom je naveo da je riječ o osobi starije životne dobi, čiste kaznene evidencije koju život nije mazio te da je bio beskućnik.

Podsjetimo, nakon što je otkriven zločin, kriminalisti su pred sobom imali osumnjičenika, no utvrđivanje njegova identiteta bila je posebna priča s kojom se nikada prije nisu susreli.

Naime, utvrđeno je da je Milinković bio osoba bez prijavljenog prebivališta i boravišta te osobne iskaznice. Kako bi rekonstruirali njegov identitet, posegnuli su za podacima starim više od pola stoljeća jer novije u svojim evidencijama nisu imali. Njegove otiske prstiju pronašli su u zahtjevu za osobnu iskaznicu koju je tadašnjem SUP-u podnio još u srpnju 1970. godine.

Od tada je Milinković boravio na više zagrebačkih adresa, a sa zadnje se odjavio 2014. Mile, inače podrijetlom iz okolice Duge Rese, do prije nekoliko godina živio je u kontejneru u dvorištu jednog susjeda, i to u istoj zagrebačkoj ulici kao i nesretna Katarina. Ubrzo se preselio k njoj, ali razorni potres pretprošle godine teško je oštetio njezinu kući u Ulici Čret, pa su se oboje preselili u njezinu vikendicu u Zagorje u kojoj je naprasno, iz nepoznatog razloga, ugasio njezin život.

Sutra će mu biti izrečena prvostupanjska presuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:46