DOLIJAO KRADLJIVAC

Čovjek koji je čitao osmrtnice: Kako je Zagrepčanin lukavim provalama zgrnuo stotine tisuća kuna

Kada ga je zadnji put uhitila policija, oduzeli smu mu i vozilo, a Zagrebparking mu je, dok je bio u zatvoru, naplaćivao parking

Provalnikov automobil bio je mjesecima parkiran ispred 1. policijske postaje  na Zrinjevcu

 Google

Dok su obitelji pokapale svoje najmilije, iz njihovih domova na zagrebačkom i riječkom području nestajale bi dragocjenosti. Analizirajući taj obrazac provala, policijski kriminalisti su ustanovili da veza između smrti člana obitelji, odnosno odlaska na pogreb, te provale koja bi zatim uslijedila nije slučajna, već da postoji provalnik koji namjerno bira kuće u kojima je netko umro, odnosno da vjerojatno svoje mete bira na temelju osmrtnica objavljenih u novinama na kojima u pravilu piše mjesto i vrijeme pogreba.

Nakon provedena istraživanja, policajci iz Zagreba i Rijeke za desetak provala osumnjičili su Doriana D. (62) koji je već više puta bio osuđivan za slična nedjela. Prema policijskoj procjeni, od kolovoza do uhićenja prije nekoliko dana on je u desetak provala otuđio novac, nakit i sve ono za što je procijenio da ima neku vrijednost. Procijenjena vrijednost otuđenih stvari iznosi oko 300.000 kuna.

"Sumnja se da je od kraja kolovoza pa do druge polovice listopada osam puta na području Zagreba, odnosno na Medveščaku, Črnomercu ili u Centru, provalio u stanove ili kuće za vrijeme dok u njima nije bilo ukućana, u tri slučaja ukućani su bili na pogrebu užeg člana obitelji, da bi potom iz tih stanova ili kuća otuđio alkohol, novac, nakit, informatičku opremu, torbe, parfeme, mobitele, naočale, novčanike, sušila i ostalo. U jednom od slučaja, kada je provalio u kuću na Črnomercu dok su ukućani bili na pokopu, osumnjičenog je vidjela korisnica dijela kuće da bi tada, nakon što je otuđio nakit, iskoristilo priliku i pobjegao.

image

Policija je nakon najnovijega uhićenja objavila fotografije provalničkoga alata pronađenoga kod Doriana D. , ali i predmeta koje je navodno posljednjih mjeseci ukrao u Zagrebu i Rijeci

"Vrati gumu"

Sumnja se i da je dvaput u rujnu te jednom u listopadu u Rijeci, Kostreni i Kraljevici, dok su ukućani bili na pogrebu užeg člana obitelji, provalio u stanove ili kuće iz kojih je otuđio novac, nakit, mobitele, liječničku dokumentaciju, informatičku opremu, osobne dokumente i ostalo.

Nadalje, 2. studenoga oko 4 sata je, sumnja se, ušao u dvorište kuće gdje je iz prostora ispod vanjskih stepenica otuđio gumu i odnio je u osobni automobil kojim se dovezao te se potom vratio i po ostale gume, međutim, oštećena osoba ga je uočila te je pobjegao do vozila gdje ga je ona sustigla i uzela mu otuđenu gumu", priopćile su o dovršetku istraživanja istovremeno i zagrebačka i riječka policija.

Dorian D. je završio u Remetincu zbog opasnosti od ponavljanja djela budući da je riječ o osobi koja je navodno osuđivana već tridesetak puta, uglavnom upravo zbog provalnih krađa i sličnih djela.

Prije dvije godine je bio i svojevrsna žrtva bizarne situacije u kojoj je na kraju trebao biti ovršen za oko 8000 kuna zbog parkinga. Krajem svibnja 2017. godine, naime, policija je uhitila Doriana D. te je naprije završio u Remetincu, a zatim i na odsluženju jedne od kazni u Lepoglavi.

Međutim, njegov automobil, koji mu je bio oduzet, policija je parkirala na svojemu parkiralištu na Zrinjevcu, a ZG Holding mu je čitavo vrijeme stavljao kazne na vozilo koje on nije mogao niti odvesti niti ga prodati. Na kraju se iz zatvora bezuspješno pokušao boriti protiv ovrhe, darovati nekom automobil, no po svemu sudeći nije uspio.

Ovrha

"U pratnji policije sam iz Rijeke 31. svibnja 2017. priveden u I. policijsku postaju u Zagreb, a ispred postaje je bio parkiran moj automobil radi pretrage. Kada mi je nakon toga određen istražni zatvor, pitao sam šta je s mojim automobilom te može li ga netko preuzeti.

Odgovorili su mi da će o tome odlučiti sudac istrage, a kada sam se obratio sucu istrage, on mi je rekao da je to u nadležnosti policije. Nakon dvadesetak dana moja bivša supruga je nazvala iz Rijeke može li doći po auto i prvo su joj rekli da može. Kada je došla u Zagreb, rekli su joj da ne može uzeti vozilo, nego samo iz njega može uzeti moje stvari.

Telefonom mi je u zatvor javila da se isprod brisača nalazi mnogo uplata za parking. Tada me to nije zabrinjavalo jer sam znao da auto nisam parkirao ja ni itko od mojih, već ga je parkirala policija kad mi ga je privremeno oduzela.

Tijekom odsluženja kazne u Lepoglavi upoznao sam jednoga zatvorenika kojemu sam odlučio darovati auto, a zauzvrat ga je on trebao maknuti ispred policije, što je napravljeno negdje u listopadu 2017. godine", napisao je Dorian D. očitujući se o tužbi Zagrebparkinga.

Međutim, sud mu nije dao za pravo te mu je prije dvije godine dosuđeno da mora platiti oko 8000 kuna, zajedno s troškovima postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:56