POZADINA RANJAVANJA

Čubino ubojstvo dogovoreno je nakon što je pretučen Alen Radić, policija zna i tko je pucao

Razne su verzije događaja – od toga da je sukob vezan za drogu pa do toga da je uzrok svega jedna zgodna crna djevojka

Alen Radić; mjesto na Skalicama u Splitu gdje je ranjen Josip Čubelić; Ante Varnica

 Cropix/MUP

Desetak dana nakon pucnjave na Skalicama kada je u nogu propucan Josip Čubelić (36) zvani Čuba, trojica od četvorice osumnjičenih za pokušaj njegova ubojstva još su uvijek u bijegu. Podsjetimo, radi se o Jerku Radiću (42), sportskom direktoru nogometnog kluba “Uskok” iz Klisa, bivšem kickboksaču Anti Varnici (44) te Nenadu Petraku (43), suvlasniku boksačkog kluba “Salona” iz Solina i građevinske tvrtke iz Zagreba, piše Slobodna Dalmacija.

Četvrti protagonist ove priče, ujedno i najmlađi, a riječ je o Alenu Radiću (21) iz Solina, Jerkovu nećak, predao se nakon dva dana bijega te je završio u istražnom zatvoru na Bilicama zbog sumnje da je pomagao u pokušaju Čubina ubojstva. Osim toga, prijavljen je i za zlouporabu droga jer su u njegovoj kući nađena četiri PVC smotuljka s ukupno 75,9 grama marihuane, dva grumena hašiša težine 5,6 grama i smotuljak s 0,6 grama kokaina.

Razne su se verzije prepričavale gradskim ulicama nakon tog propucavanja – od toga da je sukob vezan za drogu pa do toga da je uzrok svega jedna zgodna crna djevojka koja je bila u vezi s jednim od protagonista. No, što je motiv trebala bi utvrditi predstojeća istraga koju je otvorilo Županijsko državno odvjetništvo​ u Splitu.

Po dosadašnjim saznanjima policije koja stoje u kaznenoj prijavi, postoji osnovana sumnja da je u Čubelića pucao Ante Varnica, iako je mladi Radić nakon predaje u svojoj obrani na sebe preuzeo krivnju i kazao da je na Skalicama bila grupa mladića koji su ga počeli udarati te da je zato on pucao u Čubu!

No, tvrdnju da je pucao Varnica, a ne mladi Radić, istražitelji temelje prvenstveno na snimkama nadzornih kamera na kojima se vidi da je u Čubelića pucala osoba koja je bila odjevena u kariranu košulju, a baš je takvu odjeću na sebi imao Varnica.

Sukob je, doznajemo, počeo 10. travnja u noćnim satima kada se 21-godišnji Radić sukobio u jednom splitskom noćnom klubu, a potom i na parkingu ispred tog kluba s Ivicom K. i Markom P. koji su navodno prijatelji s Čubelićem. Mlađi je Radić izvukao “deblji kraj” i dan poslije oko 13 sati ispred kafića na Bačvicama kada su ga navedena dvojica ozlijedili.

image

Alen Radić

Mup/

Sat i pol vremena poslije, oko 14.30 prijavljena četvorica nalazila su se u jednom lokalu u centru Splita slaveći Petrakov rođendan. Najmlađeg Radića je u jednom trenutku netko nazvao na mobitel, bar je tako on ustvrdio, no istražitelji smatraju da se četvorka na rođendanskom slavlju zapravo dogovorila da će ubiti Čubelića jer se stavio na stranu suprotstavljene grupe, odnosno na stranu Ivice K. i Marka P.

Nakon izlaska iz lokala prvo dolaze do parkinga kod Starog placa i tamo Varnica u svoje vozilo “Smart” ostavlja mobitel i torbicu kako ga se ne bi moglo pratiti i kako bi prikrio lokaciju. Ulaze u Petrakov Mercedes S 500 i odlaze desetak minuta prije 16 sati do ulice Put Skalica gdje se već nalazi Čubelić koji na sebi ima pancirnu košulju.

Iz auta izlaze Varnica i mlađi Radić te stariji muškarac iz pištolja zasad nepoznate marke prema Čubeliću ispaljuje najmanje tri hica od kojih ga jedan pogađa u lijevu potkoljenicu. Jedan je hitac oštetio parkirano vozilo, a samo pukom srećom nije stradala žena koja je baš tad prolazila s maloljetnim djetetom.

image

Ante Varnica

Mup/

Nakon Čubelićeva ranjavanja bježe i odlaze do Petrakova stana gdje ovaj uzima ključeve drugog automobila, Mercedesa crne boje mađarskih registarskih oznaka, s kojim onda bježe dalje. Predstojeća istraga trebala bi, osim povoda za ovaj sukob, utvrditi i je li točno da je s Čubelićem na Skalicama bilo još nekoliko osoba i tko su oni bili.

Još se čeka da policija uhiti ili da se možda sami predaju i ostala trojica bjegunaca koji će, kad se to dogodi, završiti u istražnom zatvoru na Bilicama jer je na prijedlog zamjenice ŽDO-a sudac istrage splitskog Županijskog suda i protiv njih odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 15:08