REAKCIJE STRUČNJAKA

Cvrtila: ‘Netko tko je pijan ili drogiran ne trči ravno‘; Letica: ‘Pogledajte video, ovo je krunski dokaz!‘

‘Pojavila se informacija da je mladić bio alkoholiziran ili drogiran, ali netko tko je takav ne može držati pravac i ovako ravno trčati‘, ističe

Matej Periš

 Društvene mreže/Screenshot/Alo.rs

Kriminalist Željko Cvrtila za N1 televiziju komentirao je potragu za Splićaninom Matejem Perišem, koji je nestao u Beogradu.

Upitan koji bi bio put istrage da je on vodi, Cvrtila je rekao da bi se na početku krenulo u dva do tri smjera.

“Prvi smjer bi bio razgovori i utvrđivanje okolnosti od strane prijatelja, dakle, ljudi s kojima je nestali došao u Beograd, da se prvo s njima vidi tko ga je zadnji vidio, gdje ga je vidio…”, rekao je.

“Drugi smjer istrage bi išao prema okruženju u kojem se u posljednje poznate sate nestali nalazio, dakle, to je taj klub, taj prostor i ulice gdje je on trčao, prostor uz obalu Save”, rekao je Cvrtila.

“Treći smjer je, naravno, pretraživanje same Save, ali i okolnih objekata. Doduše, to nismo vidjeli, jesu li i na kopnu pretraživani neki objekti”, rekao je Cvrtila.

Poligraf

Srpska policija poligrafski je testirala i prijatelje nestalog Periša, a Cvrtila kaže da je to svakako jedna od metoda koje se koriste.

“Poligrafsko testiranje ne služi samo da bi se testiralo nekoga tko je sumnjiv, nego i da bi se eliminirali sumnjivci i da bi se otklonila sumnja. To je zasigurno dobar potez srpske policije, jer na taj način oni su si dali prostor za fokusiranje na druge stvari, ukoliko ovdje iz razgovora i testiranja u okruženju prijatelja nije bilo sumnjivih stvari. Drugo, poligrafsko testiranje služi da bi policiji olakšalo potragu i usmjerilo je u određenom smjeru”, rekao je kriminalist za N1.

Što se tiče nadzornih kamera, Cvrtila kaže da one mogu služiti i služe za rekonstrukciju događaja. Izuzima se sadržaj različitih kamera te se različitim tehnologijama pravi putanja kretanja osobe za kojom se traga.

Na jednoj od snimki vidi se nestali Periš kako razgovara s taksistom, pokušava ući u taksi, međutim, to mu ne uspijeva.

“Pojavila se informacija da je mladić bio alkoholiziran ili drogiran, ali netko tko je takav ne može držati pravac i ovako ravno trčati. S druge strane, njemu je očito taksista stao, nije mu otvorio vrata i kad mu nije otvorio vrata, on nije bio nasilan, nego je nastavio dalje. Ja tu ne vidim smušenost koju može izazvati alkohol ili droga, a možda je i uzeo neku drogu koja ne utječe na kretanje. Sad, zašto on trči, bježi li od nekoga, na dva mjesta imamo situaciju da se on sakriva navodno iza dva auta, a onda u ovoj kući, proganja li ga tko, zašto bježi, je li bio incident u samom klubu, to ne znamo”, rekao je Cvrtila.

Sve po zakonu

Bivši načelnik uprave za operacije SOA-e Ante Letica smatra da je “srpska policija poduzela sve što jedna policiija može poduzeti u ovakvim situacijama”.

“Koliko vidim, sve je po zakonu, by the book, dobro je da je uspostavljena suradnja s hrvatskom policijom. Sigurno će hrvatska policija, ako bude imala neka kvalitetna saznanja o samoj osobi, njenom načinu života, to dostaviti srpskoj policiji, da se formira neka slika o njegovom kretanju, sklonostima. To je jako bitno”, kazao je za N1.

Na pitanje je li po zakonu i to što policija još nije dala nikakvo službeno objašnjenje kaže da je policija dala jednu izjavu u kojoj je rečeno da je ispitano društvo nestale osobe.

“Što se tiče ovog drugog, to je i kod nas nažalost, i to je uzelo maha na ovim prostorima, da se podaci iz istraga neovlašteno daju drugim ljudima, bilo kriminalcima, bilo medijma, iz raznih razloga. Nedopustivo, protuzakonito i vrlo štetno za daljnji tijek istrage. Ovdje se tragovi prate dok su vrući i svaki, najmanji trag se mora pratiti do kraja. Tako neodgovorna istupanja iz istrage mogu sakriti taj trag. I zato se policija, srpska, ali i hrvatska, ne očituje službeno dok nije gotovo”, govori Letica.

Krunski trenutak istrage

Kaže i da ne bi rekao da je dobro to što osoba na snimkama trči pločnikom.

“Ovo je jedan od krunskih trenutaka u istrazi, da se nađe taksist i da kaže što ga je taj momak pitao, zašto ga nije primio u taksi… Mislim da je i ovo ispitivanje društva nestale osobe, što su konzumirali, kakvo je bilo raspoloženje, vrlo važan trag. Bilo bi sigurno bolje da su oni nestanak prijavili prije”, kaže.

O tome što bi se bitnije promijenilo da je nestanak prijavljen iste noći kaže: “Tragovi se najbolje slijede dok su vrući. U ovakvim situacijama bitno je vrijeme i bitna su prva 24, 48, 72 sata. Nakon toga i pažnje i koncentracija pada, tragovi se hlade i puno je teže neke stvari doznati.”

Praćenje mobitela

Na pitanje koliko istražitelji mogu računati na neke ozbilje materijalne dokaze, Letica kaže kako tu sigurno ima nekih stvari koje nisu rečene u medijima. “Taj mladić je s hrvatskim mobitelom bio na srpskom teleoperateru. Oni mogu izlistati njegovu lokaciju, poruke…”, govori dodajući: “Podaci se mogu rekonstruirati i pronaći. Telefon se sigurno u nekom trenutku javio nekoj najbližoj baznoj stanici i nestao. Tu se negdje dogodilo nešto zašto je mobitel prestao raditi.”

“Od onog trenutka kad se registrirao na bazu u vašoj ustanovi. Tu ga ima, prisutan je i onda se gasi. Može se to napraviti”, kaže.

O izjavi srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da ima skicu događaja kaže: “Vučić želi pokazati drugi lice i reći ‘To je Srbija, a ne ono što se o Srbiji govori’. Vučić ima apsolutnu vlast u Srbiji, i nad medijima i nad policijom, i sigurno da ga policija izvješćuje što i kako se radi. Ovo je bila poruka Vučića prema hrvatskoj strani. Uobičajeno je ili nije, ali sigurno da političari ne bi trebali, nemaju ni vremena na kraju, baviti se detaljima istrage. Ali, sigurno da je on obaviješten i da je u tijeku. Sigurno mu to, na kraju krajeva, i odgovara.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:14