PREVARANTI IZA REŠETAKA

'DAJ MI 500 EURA, SREDIT ĆU TI POSAO I PLAĆU OD 5000 EURA' Uhapšeni lopovi koji su varali brojne Zagrepčane

Ante je preko 20 puta kazneno prijavljivan za niz imovinskih djela i krivotvorenja isprava
 Vlado Kos / CROPIX

ZAGREB - Dvojica Dugoselaca Ante D.(37) i Josip G. (63) lanjskog kolovoza i rujna obećavali su k'o ludi naivnim građanima Zagreba i okolice kako će im, uz simboličnu naknadu i preko veze, zaposliti njih same ili, pak, njihove članove obitelji. Bila su to obećanja koja su prerasla u kaznena djela - točnije u devet prijevara, jednu utaju, četiri računalne prijevare dok je još 12 (ne)djela ostalo na pokušaju.

- Ne brini ništa. Dobro poznajem utjecajne ljude u institucijama poput MORH-a, zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe, a imam i poznanstva u agenciji koja šalje ljude na rad na natfnim platformama. Zarada je na krajnjem sjeveru Europe poput Nizozemske ili Švedske i do 5000 eura mjesečno. Dopusti mi da ti pomognem. Jedino što treba je 'podmazati' sa simboličnom lovicom - ponavljao je kao po špranci nepopravljivi recidivist Ante svojim pomno odabranim žrtvama, a od kojih je, ovisno o njihovom materijalnom statusu, uzimao za tobožnje sređivanje posla od 500 do 1500 eura.

U jednoj prevari mu je pomogao i njegov stariji pajdaš Josip, koji se, međutim, specijalizirao za drukčiji vid prevare. Josip se, primjerice, jednog vlasniku kuće prošle godine 20.kolovoza u Ulici Svetog Mateja u Gornjoj Stubici lažno predstavio nudeći mu da pogleda neku prezentaciju. Čovjek mu je povjerovao, pritom ni ne sluteći da će mu „ugledni prodajni predstavnik“ kriomice ukrasti preko 4500 kuna.

Zabilježen je i slučaj utaje nakon što se Ante pokušavao sprijateljiti s jednim od žrtava čijem je članu obitelji obećao zaposlenje u MORH-u. Lanjskog rujna glumio je da mu je dobar prijatelj pa su zajedno krenuli i u ribolov. No, druženje se izjalovilo jer je na kraju čovjek ostao bez ribičkog pribora i opreme koju mu Ante nije želio vratiti.

Visoku poziciju u JVP-u Zagreb obojica prevaranata u duetu su obećala tijekom jednog susreta zajedničkom poznaniku. No na kraju, muškarac nit je vidio vatrogasno odijelo i posao niti je dobio natrag svoj novac koji je dao za „posao preko veze i sa šmrkom u ruci“.

Inovativnom lopovluku koji su osmislili Dugoselci tu nije bio kraj.

Sa tuđim, ukradenim karticama odlazili su na bankomate diljem grada. Sreća u nesreći je da su uspjeli podići samo 1100 kuna u četiri navrata, dok je ostalih 12 akcija ostalo na pokušaju.

Inače, Ante je preko 20 puta kazneno prijavljivan za niz imovinskih djela i krivotvorenja isprava, dok se sredovječni Josip ogriješio svega par puta za krivotvorenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 22:15