SOLINSKI SUPERMAN

Dalmacija u potrazi za junakom dana: ‘Kapa do poda! Znate li što je taj čovjek napravio?‘

Maloljetni vozač zadobio je teške ozljede - kontuziju pluća, prijelom rebra, kralježnice, ključne kosti
Tom Dubravec/Cropix

Samo zahvaljujući prisebnosti nepoznatog mladića, petorica maloljetnika koji su se u ponedjeljak, dvadesetak minuta iza ponoći, nalazili u automobilu marke Renault Megane, a koji je nakon udarca u betonski stup javne rasvjete u Ulici Ante Starčevića u naselju Rupotine kraj Solina potpuno izgorio, ostali su živi! S teškim ozljedama i prijelomima, ali živi!

- Ni mi ne znamo tko je momak koji ih je spasio, došao je prije vatrogasaca i taman prije Hitne pomoći, ali svaka mu čast, skidam mu kapu do poda! Auto je već počeo goriti, a on je slučajno prolazija svojim vozilom i vidija je da su se oni zabili u stup. Nije se mislija ni sekunde, zaustavija se i uletija u razbijeno auto i izvuka ih jednog po jednog. Poslaga ih je uz rub ceste, dalje od buktinje i tamo ih je Hitna našla. Da nije bilo njega, to bi bila velika tragedija, spasija im je živote. Ne virujem da bi se sami uspili izvući iz auta... Svašta sam ja vidija u svojih petnaestak godina rada, ljudi često naiđu na nesreće, ali se prepadnu, pobjegnu, ne žele se miješati... A ovaj je momak uletija ne misleći na sebe. Čovik je heroj, eto - za Slobodnu Dalmaciju u dahu je ispričao jedan od članova hitnih službi koje su odmah po dojavi stigle na mjesto nesreće.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Nakon završetka policijskog očevida utvrđeno je kako je 15-godišnji vozač zbog neprilagođene brzine "uletio" u blagi desni zavoj na blagoj nizbrdici te je izgubio kontrolu nad automobilom. Vozilo se zanijelo, izletjelo van kolnika i udarilo u borovo stablo, a potom i u betonski stup javne rasvjete. Nellužbeno se doznaje da je mladi vozač najvjerojatnije od nekog starijeg člana svoje obitelji uzeo neregistrirani automobil kojem je istekla prometna dozvola te je povezao još trojicu svojih 16-godišnjih prijatelja i jednog 14-godišnjaka.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Maloljetni vozač zadobio je teške ozljede - kontuziju pluća, prijelom rebra, kralježnice, ključne kosti i nalazi se na Jedinici intenzivnog liječenja. Tamo su smještena i dvojica 16-godišnjaka od kojih jedan ima kontuzije prsnog koša, prijelom dva kralješka, krvarenje u glavi, hematome pluća dok drugi ima ozljede pluća, prijelom ramena i kontuziju prsnog koša. Treći 16-godišnjak prošao je s lakšim ozljedama i pušten je na kućno liječenje, a najmlađem sudioniku ove nesreće slomljena je bedrena kost.

Na mjesto nesreće su, osim policije i Hitne pomoći, izašli i pripadnici DVD-ova Solin, Klis i Vranjic sa tri vozila i 10 vatrogasaca. Gasili su kako požar na vozilu tako i dio šume i niskog raslinja na koje se proširila vatra.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Stanovnici te ulice već godinama upozoravaju lokalne vlasti na opasnosti te ceste, posebice za djecu koja idu u školu.

- Zadnji put su ovi iz Županijskih cesta i prometne policije bili prije tri godine na terenu i zaključak je bio da će se to riješiti modernom signalizacijom, ali ne i postavljanjem uspornika tzv. "ležećih policajaca". I stavili su, iscrtali lipe crte, svijetleće, lipo to izgleda, ali nema nikakvog efekta. Pisali smo puste peticije i tu se dogodilo more nesreća, šta lakih šta težih, srećom do sad bez ljudskih žrtava, ali zar treba zaista netko poginuti da se stvari pokrenu - u dahu nam je kazao Toni Meštrović, zamjenik predsjednika Mjesnog odbora Rupotine.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Njegov kolega, predsjednik MO Rupotine, Marijan Boban naglašava kako po toj cesti "lete ka luđaci sto na sat" te da mu nije jasno zbog čega je problem Županijskim cestama postaviti ležeće policajce ili kamere.

- A mi tražimo baš te "ležeće policajce" ili da postave kamere ili nešto drugo što bi lokalce, a uglavnom oni prometuju ovom cestom, natjeralo da smanje brzinu. Jer to je ključ sigurnosti i naše djece i svih stanovnika Rupotina i Ninčevića - zaključuje Boban, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 02:36