OSUĐEN UVJETNO

Dalmatinac došao u Zagreb pa smrću prijetio pomoćnici pročelnika: ‘Nema osobe koju ja ne mogu riješiti!‘

Tvrdi da je pročelniku dao 2000 eura za posredovanje u postupku ostvarivanja prava na mirovinu

Ilustracija

 Vlado Kos/Cropix

Jedan stanovnik otoka Iža, kao 53-godišnjak potegnuo je sredinom ožujka 2018. sve do Zagreba kako bi na krivi način pokušao ishoditi svoja prava na mirovinu. Nezaposlen je i bez završene osnovne škole, a nakon pet i pol godina, radi neprimjerenog poteza, sustigla ga je uvjetna presuda zagrebačkog suda.

Naime, Ižanin (danas 58-godišnjak) je 21. ožujka 2018. došao u srce metropole. Šetao je Ilicom te ušao u prostorije Gradskog ureda za opću upravu, točnije Sektora za građanska stanja gdje je zaposlena kao pomoćnica pročelnika A.E., supruga D.E. Tvrdi da mu je dao 2000 eura za posredovanje u postupku ostvarivanja prava na mirovinu. Umirovljenik je znao da mu D.E. ne duguje nikakav novac te da se, tražeći od njegove supruge A.E. 2000 eura, htio zapravo nepripadno okoristiti.

Po ulasku u ured Ižanin je njoj rekao da mu vrati tih 2000 eura koje je on dao njezinu mužu i usput joj poručio: ‘Nema osobe koju ja ne mogu riješiti‘. Zatim je otišao iz ureda i vratio se k njoj opet sutradan naloživši joj da mu ili ona ili muž vrate taj novac koji im je dao jer će ona, u protivnom, ostati bez posla. Izrečene rečenice kod A.E. su izazvale strah pa je o svemu obavijestila policiju.

S odmakom od pet i pol godina, sredovječni muškarac je osuđen zbog prijetnji smrću i pokušaja iznude na 10 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje. I presuda je odmah postala pravomoćna jer su se tužiteljstvo i optuženi odrekli prava na žalbu i pisanog otpravka presude s obrazloženjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:29