EU PROJEKTI

Dame iz varaždinske ustanove varale na subvencijama, bez osnove isplaćeno više od 4 milijuna kuna

U potpisnim listama upisale i prikazale da su obavile više od oko 2850 usluga iako su stvarno obavile oko 870 usluga

Policija ilustracija

 Cropix

Protiv 11 žena i jedne ustanove varaždinsko tužiteljstvo pokrenulo je istragu zbog sumnje u produljena kaznena djela subvencijske prijevare i krivotvorenja službenih isprava te poticanja na potonje kazneno djelo. Osumnjičene dame su stare između 32 i 55 godina, a Županijsko državno odvjetništvo kaže da postoji osnovana sumnja da su tri odgovorne osobe prokazane ustanove, 44-godišnjakinja, 55-godišnjakinja i 40-godišnjakinja pune tri godine, točnije od listopada 2013. do listopada 2016. s ostatkom tima kršile zakon u Varaždinu.

- Kao odgovorne osobe okrivljene ustanove koja je provodila tri europska projekta financirana sredstvima iz jednog europskog fonda (ukupni iznos veći od 560.000 eura), naložile su ostalim okrivljenicama (članice timova) da u potpisnim listama kao ispravama na kojima se temelji isplata osiguranog novca, lažno prikažu veći broj od stvarno obavljenih usluga, što su one i učinile te su, osnovano se sumnja, u potpisnim listama upisale i prikazale da su obavile više od oko 2850 usluga iako su stvarno obavile oko 870 usluga - kažu iz varaždinskog tužiteljstva.

Također dodaju i da postoji osnovana sumnja da su tri okrivljene odgovorne osobe nakon toga, u cilju da se okrivljenoj ustanovi isplate odobrena projektna sredstva, podnijele nadležnom zavodu za zapošljavanje kao posredničkom tijelu, zahtjeve za isplatu. Priložile su pritom potpisne liste s neistinito iskazanim podacima o broju usluga, na temelju kojih je okrivljenoj ustanovi neosnovano isplaćeno preko 4,2 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:04