POTRESENA ŽENA

DAMIR ŠKARO ZA TJEDAN DANA NA SLOBODI? Žrtva koja je bivšeg predsjednika Autokluba Siget prijavila za silovanje iskaz dala putem videolinka

 
Privođenje Damira Škare
 Srđan Vrančić / CROPIX

Dva mjeseca nakon što ga je prijavila za silovanje i spolno uznemiravanje, danas je u velikogoričkom tužiteljstvu ispitana žrtva koja je sada već bivšeg predsjednika Autokluba Siget, bivšeg zastupnika HDZ-a, osvajača olimpijske bronce Damira Škaru (59) i prijavila za to kazneno djelo.

Svoj iskaz dala je videolinkom, nakon što je to već početkom istrage zatražila njezina zastupnica, odvjetnica Morana Rabar, kako bi žrtvu poštedjela dodatnog traumatiziranja jer je ona i dalje u teškom psihičkom stanju, u strahu od Damira Škare i u strahu za svoju egzistenciju. Zbog svega toga i dalje odlazi u dnevnu bolnicu i teško joj je govoriti.

Međutim, kako smo neslužbeno doznali na ispitivanju koje je trajalo dva sata, žrtva je u cijelosti ostala i kod navoda koje je ispričala u policiji o događaju koji se zbio 10. kolovoza ove godine u prostorijama AK Siget kada ju je Škaro navodno spolno zlostavljao.

Ona je to ispričala svojoj liječnici koja je sve 12. kolovoza prijavila policiji. Škaro je tog dana otputovao u Hercegovinu na godišnji odmor, kako je rekao policiji koja ga je tražila. Inače, Škaro, kao umirovljenik, dužnost predsjednika sigetskog autokluba obavljao je volonterski, ali uz nagradu.

Damir Škaro danas nije bio nazočan ispitivanju kao što je to i najavila njegova obrana. Idući tjedan trebalo bi biti ispitano preostalih nekoliko svjedoka tako da bi krajem tog tjedna Damir Škaro već mogao biti pušten iz Remetinca.

Naime, Škari je istražni zatvor bio određen zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke, a prvi razlog je otpao nakon što je Škaro podnio ostavku na dužnost predsjednika AK Siget. Smijenjen je s dužnosti člana Upravnog odbora HAK-a, a njegov matični stranački ogranak HDZ-a Maksimir pokrenuo je protiv njega stegovni postupak. Ostala je samo opasnost od utjecaja na svjedoke pa će, nakon što svi svjedoci budu ispitani do 24. listopada, otpasti i taj razlog da ostane iza rešetaka remetinečkog zatvora u kojem je od 6. rujna.

Iako je njegova obrana tvrdila da su sve tvrdnje žrtve koja je o seksualnom uznemiravanju i silovanju progovorila za emisiju "Provjereno" Nove TV neistinite, njihove su žalbe odbijene kao neutemeljene.

Odvjetnik Krešimir Krsnik, branitelj Damira Škare, pokušao je ishoditi i zabranu emitiranja priloga, a nakon što je on emitiran kazneno je prijavio i žrtvu, urednicu i novinara, ali je podnio i kaznenu prijavu protiv predsjednika HAK-a Slavka Tušeka koji je u razgovoru za Jutarnji list izjavio kako vjeruje da žena koja je progovorila o seksualnom nasilju nije jedina.

Kako smo doznali, žena koja je prijavila Škaru za silovanje i spolno uznemiravanje nije dobila od policije i tužiteljstva nikakvu obavijest ili poziv za ispitivanje povodom Škarine kaznene prijave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:22