SJEĆANJE NA TRAGEDIJU

DAN KADA SU POGINULI ČLANOVI 'CRVENE JABUKE' Prebrza vožnja prema Sarajevu bila je kobna...

Prije 32 godine u teškoj prometnoj nesreći poginuli su članovi grupe "Crvena jabuka".
 Historija.ba

Na današnji dan 1986. godine dogodila se teška prometna nesreća u Jablanici u kojoj su sudjelovali članovi glazbene grupe "Crvena jabuka", a nesreća se uslijed prebrze vožnje dogodila kad su bili na putu za Mostar, podsjeća Avaz.ba.

Na licu mjesta poginuo je basist grupe Aljoša Buha, dok je frontmen i jedan od osnivača grupe Dražen Ričl zvani Zijo zadobio teške ozljede, uslijed kojih je podlegao 1. listopada nakon nesreće.

Dražen Ričl Zijo bio je glumac, komičar, nadrealist, jedan od pokretača "Novog primitivizma", gitarist nekoliko sarajevskih muzičkih grupa, frontmen i jedan od pokretača poznate grupe "Crvena jabuka".

Ričl je jedno vrijeme bio i gitarist sastava Elvis J. Kurtović te glumac u ''Top listi nadrealista''. Ričl je rođen u Sarajevu 12. ožujka 1962. godine. Odrastao je s majkom Elvirom, završio nižu muzičku školu u Sarajevu, smjer – akustične gitare. Po završetku druge sarajevske gimnazije, upisuje studij žurnalistike. U to vrijeme osniva svoj prvi bend „Misterija“, koji je trajao vrlo kratko.

Tijekom srednje škole ponovo svira u grupi „Znak sreće“, gdje istovremeno komponira i piše pjesme. Godine 1980. Zijo napušta grupu i odlazi u vojsku, a nakon povratka, priključuje se projektu „Top lista nadrealista“ Radija Sarajevo. Jedan od najvećih hitova koje je Ričl otpjevao svakako je "Dirlija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. srpanj 2022 12:09