PRIJETI MU ZATVOR

Dan ludila bivšeg igrača Hajduka: Napao suprugu, sve je počelo kada je u pidžami krenuo u provod

Čupao je suprugu za kosu i više puta, stoji u optužbi, udario rukom u glavu te ju je ugrizao za lijevi ručni zglob.
Poljud, ilustracija
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Godinu dana zatvora koji neće odslužiti ako u roku od tri godine ne počini neko novo kazneno djelo sankcija je koju Općinsko državno odvjetništvo Split traži u podignutoj optužnici kojom se poznatog nogometnog veterana splitskog Hajduka tereti za obiteljsko nasilje nad suprugom, piše Slobodna Dalmacija.

Terete ga da je u svibnju ove godine oko 18.30 sati nasrnuo na svoju suprugu, nakon što mu je ona, kad se vratio iz grada kući, prigovorila da je u pidžami izišao s društvom na Matejušku i pio alkohol.

Prema optužnici, bivši nogometaš je u "vidljivo alkoholiziranom stanju, u cilju da ponizi, uznemiri i zastraši svoju suprugu", prvo sa stola bacio njezine papire, a onda ju je u napadu alkoholnog ludila počeo vrijeđati.

Kad je supruga rekla da više neće trpjeti njegovo iživljavanje i prostačke uvrede te je uzela mobitel da nazove policiju, nekadašnji je as splitskog kluba, po optužnici, potpuno izgubio živce te je nasrnuo na nju zgrabivši mobitel iz njezine ruke, vičući da mu neće zvati policiju u kuću. Čupao ju je za kosu i više puta, stoji u optužbi, udario rukom u glavu te ju je ugrizao za lijevi ručni zglob.

Općinsko državno odvjetništvo smatra da je takvim ponašanjem kod žrtve izazvao osjećaj uznemirenosti, poniženosti i straha za vlastitu sigurnost, čime je teško kršio propise o zaštiti od nasilja u obitelji i time kod člana obitelji izazvao strah za njegovu sigurnost i doveo ga u ponižavajući položaj iako time nije počinjeno teže kazneno djelo. Za ovu je inkriminaciju po zakonu propisana kazna od jedne do tri godine zatvora. Također, u optužnici se traži da mu se, zbog opasnosti da bi mogao ponoviti kazneno djelo, produlje mjere opreza koje su na snazi od svibnja ove godine, a po kojima mu je zabranjeno približavanje supruzi i uspostavljanje bilo kakvog kontakta s njom.

Ona je, pak, u svom iskazu rekla kako zna da njezin suprug nije kriminalac i zato ne želi da završi u zatvoru, već je jedina njezina želja da mu se odredi mjera liječenja od alkohola jer je osnovni uzrok svega njegova teška ovisnost o alkoholu. Navela je i da je čak bilo situacija kada je od alkohola nije niti prepoznavao i pitao bi je tko je ona, a znao je gubiti svijest i padati po ulici, gdje bi ga pronašli prolaznici.

Okrivljeni legendarni nogometaš kazao je u svojoj obrani da su istinite pojedine tvrdnje njegove supruge, da je točno da ju je vukao za kosu i vrijeđao, no da je njezin opis događaja malo pretjeran. Kazao je da je tog dana bio na proslavi Sv. Duje, nalazio se sa svojim društvom, malo su pojeli i popili, nakon čega je otišao kući. Čim ga je vidjela, supruga mu je počela prigovarati da je pijanica i da se opet napio, na što joj je on rekao da umukne i da je dosta tog prigovaranja. Ustvrdio je da je nije udario ni šakom ni otvorenim dlanom te da nije točno da je bacao stvari po kući.

Na ispitivanju je rekao kako smatra da nema problem s prekomjernom konzumacijom alkohola.

Takvoj njegovoj konstataciji, pak, suprotstavlja se nalaz vještaka psihijatra u kojem je zaključeno da mu je dijagnosticirana ovisnost o alkoholu uz karakterne promjene te je navedeno da je "okrivljenikova sposobnost shvaćanja svog postupanja i vladanja svojom voljom tempore criminis bila smanjena (obična smanjena ubrojivost)".

Vještak smatra da je on ovo djelo počinio pod odlučujućim djelovanjem ovisnosti o alkoholu te da postoji opasnost da će zbog te ovisnosti i u budućnosti počiniti teže kazneno djelo pa je zbog toga preporučeno da mu se u sudskom postupku izrekne sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:48