ZAVRŠIO U PRITVORU

Dan ludila splitskog studenta: ‘Sve ću vas zaključati u dvoranu i pobiti hicima iz vatrenog oružja!‘

Alarmirana je policija, koja je reagirala munjevito i privela mladića. Prijeti mu i višegodišnji zatvor

Zgrada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu

 Tom Dubravec/Cropix

Dvadesetdvogodišnji student splitskog Filozofskog fakulteta zaprijetio je, iz samo njemu znanih razloga, preko internetske komunikacije da će izvršiti napad na svoje kolege s fakulteta pa je "zaradio" policijsku kaznenu prijavu za lažnu uzbunu i prijetnju, piše Slobodna Dalmacija.

- Policijski službenici PU SD dovršili su kriminalističko istraživanje nad 22-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela lažne uzbune i prijetnje. Sumnjiči ga se da je na internet platformi otvorene komunikacije najavio napad i uputio prijetnje prema uposlenima u obrazovnoj ustanovi. Tijekom kriminalističkog istraživanja izvršena je pretraga stana kojeg koristi predmetni te tom prilikom nisu pronađeni predmeti koji služe izvršenju kaznenog djela. Uz kaznenu prijavu, 22-godišnjak je u četvrtak predan pritvorskom nadzorniku - navodi se u službenom policijskom izvješću.

Doznajemo neslužbeno da je mladić na engleskom jeziku preko platforme koja omogućava nesmetanu komunikaciju iz bilo kojeg dijela svijeta sudjelovao u razgovoru s nekoliko svojih kolega te je u jednom trenutku iznerviran napisao da će ih sve zaključati u dvoranu za predavanja i pobiti iz hicima vatrenog oružja.

To je shvaćeno kao izravna prijetnja te je odmah obaviještena policija koja je, ne prepuštajući ništa slučaju, obavila pretragu stana u kojem student živi, no nikakvo oružje niti metke nisu pronašli. Nakon što je uhićen, proveo je noć u ćeliji kod pritvorskog nadzornika te je priveden na ispitivanje na Općinsko državno odvjetništvo. Nakon što je dao svoju obranu, pušten je da se daljnjem tijeku postupka brani sa slobode.

Za kazneno dijelo lažnog uzbunjivanja propisana je kazna zatvora do tri godine, a isto toliko je zakonom predviđeno i za kazneno djelo prijetnje, odnosno za onoga "tko drugome ozbiljno prijeti da će njega ili njemu blisku osobu usmrtiti, teško tjelesno ozlijediti" uz ostalo, oružjem, opasnim oruđem ili nekim drugim opasnim sredstvom.

U svakom slučaju, s obzirom na oružane napade koji se, pogotovo u SAD-u događaju vrlo često na fakultetima i u školama, a nakon kojih ostaju deseci mrtvih i ranjenih, izrazito je pohvalna brza i učinkovita reakcija splitske policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:53