AKCIJA ‘EASY‘

Dan uhićenja u Srbiji: Pali zbog Elektroprivrede, prostitucije, ali i svi šefovi balkanskog narko kartela!

Sve se odvijalo u tajnosti, a srpska je policija surađivala s Europolom te s nizozemskom i belgijskom policijom

Danas je u Srbiji dan velikih uhićenja. Pali su osumnjičeni za malverzacije u Elektroprivredi Srbije, slobode je lišeno šest osoba koje su sudjelovale u organiziranom lancu prostitucije, ali najveća "žetva" obavljena je na terenu trgovine narkoticima.

U okviru međunarodne akcije Easy uhićeno je 13 osoba iz Beograda, Niša, Lazarevca, Subotice i Zrenjanina koje se smatra vođama takozvanog balkanskog kartela - piše Nova.rs, prenosi Slobodna Dalmacija. Taj je kartel posljednjih godina organizirao krijumčarenje više od sedam tona kokaina na području Europe.

Sve se odvijalo u tajnosti, a srpska je policija surađivala s Europolom te s nizozemskom i belgijskom policijom. Balkanski kartel sastoji se od najmanje dvadeset ljudi. Od preostalih sedmero, četvero ih je u bijegu, dvije osobe već se nalaze iza rešetaka, dok je jedna u pritvoru iz drugih razloga.

image

Ilustrativna fotografija

Afp/

- Vjeruje se da balkanski kartel stoji iza višetonskih pošiljki kokaina koji je iz Južne Amerike stigao u Srbiju. Ovom akcijom uklonjena je najveća organizaciju za trgovinu drogom. Uhićeni su i organizatori M. S. i M. L. Tijekom 2020. godine zaplijenjeno je najmanje sedam tona kokaina i on se dovodi u vezu upravo s ovim kartelom - rekao je načelnik UKP Ninoslav Cmolić.

Objasnio je da je zaplijenjeno je 700 kilograma kokaina u Roterdamu, 1,2 tone kokaina u Hasseltu u Belgiji i pet tona kokaina na Arubi, a k tome je pronađena veća količina novca i oružja na 20 pretresenih lokacija - rekao je.

Cmolić je na pitanje novinara je li ova zločinačka skupina povezana s nekim od ozloglašenih srpskih kriminalnih klanova, odgovorio da je kartel, "koji je danas praktički uništen", funkcionirao samostalno.

- Ovo je jedan od najvećih, ako ne i najveći narko kartel na Balkanu. Sve zapljene su se dogodile izvan Srbije iz jednostavnog razloga što su djelovali izvan njezinih granica. Radi se o drugim europskim državama koje su mjesta istovara kokaina. Srbija nije bila zanimljiva za tolike količine, dodao je načelnik.

Usput, dodao je da je odaziv stanovništva Srbije za predaju nelegalnog oružja ogroman - javlja Telegraf.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:22