ODLUKA SUDA

DARUVARAC MOŽE PRIĆI SVOJOJ ŽRTVI, ALI I NAPUSTITI ZEMLJU Sa suda objasnili zašto mu nisu uveli nove mjere opreza, u Zadru najavljen novi prosvjed

 
Darko Kovačević "Daruvarac"
 Jure Miškovic / Hanza Media

Od nedjelje, 10.veljače, 31-godišnji Darko Kovačević Daruvarac nema nikakvih zakonskih prepreka da priđe i pokuša kontaktirati s 18-godišnjom djevojkom koju je prošlog ljeta krvnički pretukao u zadarskom kafiću "Chill out".

Odlukom Izvanraspravnog Vijeća Općinskog suda u Zadru u petak mu je, naime, po sili zakona ukinut istražni zatvor, te je odbijen prijedlog tužiteljstva za određivanje novih mjera opreza prema 18-godišnjoj žrtvi i njezinoj obitelji. Smatrajući da je to potrebno odvjetništvo je za Daruvarca predložilo mjere opreza zabrane napuštanja boravišta, obveznog javljanja državnom tijelu, zabranu približavanja i uspostavljanja veze s oštećenicom, te privremeno oduzimanje putnih isprava.

Prijedlog za te mjere je međutim u petak odbijen s obzirom da za njihovo izricanje nije pronađeno zakonsko uporište. Za subotu je pak najavljen novi prosvjed protiv Daruvarčevog puštanja na slobodu.

- S obzirom da mu pritvor po zakonu ističe, sud nije imao drugačiju opciju. Što se tiče mjera opreza one također prema zakonu nisu mogle biti izrečene - rekao je glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić. Kako je pojasnio, prema Zakonu o kaznenom postupku postoje, naime, dvije vrste istražnog zatvora. Jedna je onda kad sud može odrediti istražni zatvor, a druga kada ga mora odrediti.

- U situaciji kad sud može odrediti istražni zatvor, on ga može zamijeniti, ako to tako procijeni, mjerom opreza. U tom slučaju mjera opreza može se izreći i na duže razdobolje, odnosno nakon roka isteka istražnog zatvora, odnosno do pravomoćnosti presude. Međutim kako je prvostupanjski sud donio odluku o kazni zatvora od pet godina, sud je morao donijeti odluku o istražnom zatvoru, ali koji u ovom slučaju ističe za mjesec dana. Kad sud mora donijeti odluku o istražnom zatvoru onda nema mogućnosti zamjene istražnog zatvora s mjerom opreza- rekao je Klarendić.

Ta je odluka donesena nakon višesatnog zasjedanja Vijeća koje je u jednom trenutku i prekinuto zbog zahtjeva Daruvarčevog odvjetnika Borisa Radmana. Smatrajući da je cijela situacija nezakonita, Radman je zatražio izuzeće Izvanraspravnog vijeća Općinskog suda u Zadru.

- Izuzeće sam zatražio zbog nezakonito zakazane sjednice, a povodom nezakonitog prijedloga Općinskog državnog odvjetništva u Zadru o određivanju mjera opreza - rekao je Radman koji je sukladno tome tražio i izuzeće predsjednice Općinskog suda u Zadru Ane Mišlov i predsjednika Županijskog suda u Zadru Borisa Babića. Još je prije naglasio kako nema nikakvih zakonskih osnova za određivanje mjera opreza jer su svi rokovi za istražni zatvor istekli.

Mjere opreza ukinute su prije nešto manje od mjesec dana, kada je Kovačeviću određen zatvor jer je osuđen na više od pet godina zatvora. Premda odredbe Zakona o kaznenom postupku govore da se mjere opreza mogu određivati na zapravo neograničene periode, to se, prema mišljenju pravnih stručnjaka, odnosi isključivo na razdoblje dok se okrivljenik nalazi u istražnom zatvoru. U trenutku kada je okrivljenik već u istražnom zatvoru konzumirao čitavo maksimalno razdoblje, mjere opreza ne mogu se više određivati.

Radmanove zahtjeve predsjednica Mišlov je međutim odbila iako je kasnije Vijeće donijelo odluku koja ih podržava. Daruvarac će tako od nedjelje u ponoć moći biti na slobodi do pravomoćnosti presude. Moći će putovati izvan granice, a u zatvor će se moći vratiti jedino ako počini novo kazneno djelo. Ukoliko ode u Bosnu i Hercegovinu čije ima državljanstvo tamo će moći i služiti kaznu nakon pravomoćnosti presude.

Na Općinski sud u Zadru još u četvrtak stigla je i Radmanova žalba na nepravomoćnu presudu Darku Kovačeviću Daruvarcu. U žalbi se, kako neslužbeno doznajemo, navodi više od dvadeset propusta iz Zakona o kaznenom postupku koji su počinjeni tijekom suđenja Daruvarcu. O žalbi će tek odlučivati Općinsko državno odvjetništvo u Zadru koje za to ima rok od osam dana, što bi značilo, da je vrlo teško za očekivati da sud do nedjelje donese pravomoćnu presudu.

Najnovijim manevrima Radman je nastavio stopama prethodnog Daruvarčeva odvjetnika Andreja Korljana koji je dok ga je zastupao uputio četiri podneska za delegaciju suda i izuzeće sudaca. Iako je zbog toga javno prozivan, disciplinsko tužiteljstvo je nakon provjere zaključilo da ih je sve podnio u skladu sa zakonom, na vrijeme, valjano obrazloženo i potkrijepljeno odgovarajućim dokazima te relevantnom sudskom praksom.

HOK je, naime, utvrdio da je Korljanov zahtjev za delegacijom suda u Zadru zbog medijskog pritiska i krajnje nepovoljne atmosfere za normalno vođenje postupka bio opravdan, kao i zahtjev za izuzeće prethodnog suca Tomislava Šimića zbog sumnje u njegovu nepristranost te, iz istih razloga, predsjednice Općinskog suda Ane Mišlov, njene zamjenice Ivane Klišmanić i predsjednika Županijskog suda Borisa Babića.

Disciplinsko tužiteljstvo HOK-a je suglasno i sa Korljanovim zahtjevom od 12. prosinca kada je tražio izuzeće sutkinje Mitre Meštrović, kojoj aktivno brani supruga Dejana Pupovca, iako je ona u svom očitovanju izjavila da Korljan nije više odvjetnik njenog supruga, što se ispostavilo kao neistina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:45