ODLUKA SUDA

DAVALI HRVATSKE PAPIRE SRPSKIM I CRNOGORSKIM MAFIJAŠIMA Istražni zatvor za 21 krivotvoritelja koji su lažnim dokumentima zaradili najmanje 716.000 €

Nusret Seferović
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Na zagrebačkom Županijskom sudu u četvrtak navečer je određen istražni zatvor za 21 osobu iz dvije kriminalne organizacije osumnjičene da su pribavljale informacije i izrađivale dokumente za mafijaške skupine s područja Srbije i Crne Gore, zaradivši pritom najmanje 716.000 eura.

Sudac istrage odredio je istražni zatvor za 12 članova veće skupine na čijem je čelu navodno Nusret Seferović te za devet članova druge, manje skupine, odnosno za sve osumnjičenike za koje je Uskok to zatražio.

Ostali osumnjičeni pripadnici spomenutih skupina u istrazi će se braniti sa slobode. Uskok je ranije izvijestio da je nakon jučerašnjih uhićenja donio dva rješenja o provođenju istraga.

Prvim rješenjem obuhvaćeno je 19 hrvatskih državljana i državljanki u dobi od 21 do 64 godine. Drugom istragom obuhvaćeno je 10 hrvatskih državljana i jedna državljanka Srbije starosti između 29 i 64 godine.

Uskok sumnja da je prvoosumnjičeni Nusret Seferović, za kojeg je navedena samo dob, povezao u zločinačku organizaciju 19 osumnjičenih te još nekoliko nepoznatih osoba. Seferović je, dodaje Uskok, po cijeni od najmanje 500 kuna pribavljao podatke iz informacijskog sustava MUP-a, dok je za 1400 eura omogućavao i prelazak državne granice.

Najmanje 3500 eura po lažnom dokumentu

Uz to, Seferović je organizirao 18-ero članu skupinu koja je od 2017. do studenog 2019. izrađivala hrvatske isprave na temelju krivotvorenih srpskih isprava s fotografijama trećih osoba, za najmanje 3500 eura po dokumentu. Ista skupina je izrađivala krivotvorene hrvatske vozačke dozvole na temelju krivotvorenih britanskih vozačkih dozvola po cijeni od najmanje 3500 eura po dozvoli.

Uskok je precizirao da je drugokrivljeni 42-godišnjak putem 49-godišnjeg službenika u MUP-u pribavljao podatke o pogodnim identitetima hrvatskih državljana na čija bi se imena mogle izraditi hrvatske isprave, a s umetnutom fotografijom zainteresiranih kupaca. Potrebne podatke su pribavljali 54-godišnjak i 43-godišnjak putem 51-godišnje službenice u MUP-u, a ona i preko 48-godišnje upravne referentice u MUP-u.

Potom su ih dostavljali Seferoviću koji je neposredno i putem 23-godišnjaka od nepoznatih osoba pribavljao neoriginalne srpske putovnice s unesenim osobnim podacima o identitetu hrvatskih državljana te fotografijom zainteresirane osobe kao stvarnog korisnika.

Njihovi 'klijenti' su u pravilu bili državljani Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Slovenije koji bi se takvim identitetom koristili kao svojim. Izrađene krivotvorene srpske putovnice predočavane su uz zahtjeve za izdavanje hrvatskih osobnih iskaznica i putovnica u PU zagrebačkoj gdje je zahtjeve rješavao osumnjičeni 64-godišnjak.

U policijskoj postaji Sesvete, u dogovoru sa Seferovićem, zahtjeve je odrađivala i 51-godišnjakinja, a u karlovačkoj PU karlovačkoj po njima, pod nadzorom 48-godišnje upravne referentice MUP-a koju je prethodno angažirala 51-godišnjakinja, postupala je upravna referentica "koja nije imala razloga sumnjati u vjerodostojnost predočene dokumentacije i podataka", kažu u Uskoku.

Lažne britanske mijenjali za prave hrvatske vozačke dozvole

Osobne isprave u pojedinim slučajevima, po Seferovićevom nalogu, podizali su 21-godišnjak i 54-godišnjak. Uz to, 23-godišnjakinja je po Seferovićevim uputama odlazila u Srbiju gdje je od zasad nepoznate osobe pribavljala neoriginalne britanske vozačke dozvole s unesenim identifikacijskim podacima zainteresiranih osoba. Po povratku u Hrvatsku dokumente je predavala klijentima s kojima bi potom Seferović i osmero okrivljenika odlazili u policiju radi predavanja zahtjeva za zamjenu neoriginalnih britanskih vozačkih dozvola.

Nemajući razloga sumnjati u vjerodostojnost predočenih im neoriginalnih vozačkih dozvola, ovlašteni službenici su im izdavali hravstke vozačke dozvole. Odobrenje zaprimljenih zahtjeva, uz provjeru podataka u informacijskom sustavu MUP-a, nadzirala je u PU karlovačkoj 51-godišnjakinja, a u PU zagrebačkoj 59-godišnjakinja. Na identičan način su u najmanje tri navrata ishođene vozačke dozvole u PU istarskoj, dodao je Uskok.

Uz to, 42-godišnjak je zajedno sa 49-godišnjim službenikom MUP-a, sukladno Seferovićevim uputama, bio zadužen za prihvat i organizaciju ulaska i izlaska zainteresiranih osoba iz Hrvatske preko graničnog prijelaza bez obavljanja granične kontrole. Zainteresirane osobe je, pored Seferovića, pronalazio 31-godišnjak, dok su 38-godišnjak, 36-godišnjak i 25-godišnjak poticali 49-godišnju policijsku službenicu na provjere osobnih i identifikacijskih podataka iz informacijskog sustava MUP-a.

Na taj je način osigurana izrada najmanje 42 osobne iskaznice te najmanje 40 hrvatskih putovnica po cijeni od 3500 eura za komplet isprava, a najmanje 11 neoriginalnih britanskih vozačkih dozvola zamijenjeno je za hrvatske vozačke dozvole po istoj cijeni. Skupina je prelazak državne granice naplaćivala najmanje 1400 eura po osobi, a izvršen je zasad neutvrđeni broj provjera u MUP-ovom informacijskom sustavu, čime je pribavljena korist od najmanje 191.100 eura.

Kriminalci iz Srbije i Crne Gore za dokumente plaćali i 15.000 eura

U drugom slučaju organizator krivotvorenja bio je 46-godišnji hrvatski državljanin koji je od kolovoza prošle do studenog ove godine u Hrvatskoj i Srbiji međusobno povezao 10 osoba starosti između 29 i 64 godine. Naručitelji krivotvorenih isprava bili su uglavnom počinitelji kaznenih djela i pripadnici mafijaških skupina iz Srbije i Crne Gore, koji su za dokumente plaćali između 7500 i 15.000 eura.

Prvookrivljeni 46-godišnjak je osobno te posredstvom 40-godišnjaka s naručiteljima dogovarao nabavu hrvatskih isprava s tuđim identifikacijskim podacima, a potom je pribavljao identifikacijske podatke srpskih državljana koji posjeduju hrvatsko državljanstvo, ali nemaju izdane hrvatske dokumente. Stoga je 46-godišnjak u kontaktu s djelatnicima matičnih ureda u Hrvatskoj provjeravao mogućnost izdavanja rodnog lista i domovonice na njihovo ime.

Utvrdivši da je identitet pogodan za izdavanje osobnih isprava, 46-godišnjak je u Srbiji pribavljao neoriginalne srpske putovnice s podacima osoba na čije identitete podnošeni zahtjevi za izdavanje hrvatskih isprava, a s umetnutim fotografijama krajnjih korisnika.

Potom su sedmero članova skupine za novčanu naknadu odlazili s krajnjim korisnicima isprava do policijskih uprava ili postaja, gdje su podnosili zahtjeve za dokumente u žurnom postupku. Zahtjeve su podnosili na identitet osoba čije im je identfikacijske podatke pribavljao 46-godišnjak te su im prilagali rodne listove i domovnice na ta imena, a koje su prethodno ishodili u matičnim uredima. Pritom su kao dokaz identiteta predočavali neoriginalne srpske putovnice.

Jedan pokušaj propao jer 'klijent' izgledom nije odgovarao fotografiji

Ne sumnjajući u vjerodostojnost dokumentacije, ovlašteni djelatnici su im u upravnim postupcima izdavali hrvatske isprave s tuđim identitetima i njihovim fotografijama. Na temelju punomoći ovjerenih u javnobilježničkim uredima, isprave je preuzimao 46-godišnjak i još sedmero okrivljenika, nakon čega bi ih prodavao po cijenama od 7500 do 15.000 eura.

Na taj način omogućili su izdavanje i korištenje najmanje 67 osobnih iskaznica i najmanje 70 hrvatskih putovnica, čime su sebi pribavili korist od najmanje 525.000 eura.

Ujedno se sumnja da je 42-godišnjak u PU požeško-slavonskoj podnio zahtjev za izdavanjem hrvatskih osobnih isprava na identitet druge osobe, ali u tome nije uspio jer je djelatnica utvrdila da on izgledom ne odgovara osobi čiju je fotografiju priložio zahtjevu.

Uskok ističe da je u ovoj istrazi ostvarena uspješna međunarodna suradnja s nadležnim srpskim tužiteljstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2022 05:03