METAK ZA KANDIDATA

Davor Petračić: Nije mi svejedno zbog prijetnji, ali se neću povući u mišju rupu

Počele su ozbiljne prijetnje. Javno pozivam policiju da pronađe i kazni počinitelje - napisao je Petračić
Davor Petračić
 Robert Fajt/Cropix

Gnusnu i zastrašujuću prijetnju smrću primio je jučer Davor Petračić, karlovački poduzetnik i političar, kandidat za gradonačelnika Karlovca, koji se za tu dužnost natječe protiv aktualnoga gradonačelnika Damira Mandića (HDZ). Petračić je na svojem Facebook profilu objavio fotografiju na kojoj je metak i poruka "Pravi dolazi kroz cijev".

Poruka, kao i adresa na kuverti, pisane su ručno, kao pismovna pošiljka stigle su na adresu sjedišta njegova poduzeća, a poslane su dva dana prije prvog kruga izbora. Pošiljku je otvorila njegova djelatnica.

- Počele su ozbiljne prijetnje. Javno pozivam policiju da pronađe i kazni počinitelje - napisao je Petračić, a potom i sam otišao na policiju prijaviti slučaj.

Samo politički sukob

- Nemam nikakvih spornih situacija ni s kim, pretpostavljam da bi to moglo imati veze s izborima. Nemam ništa osobno protiv nikoga, ovaj grad branio sam u ratu i pokušat ću ga obraniti još jednom. Moj jedini sukob je politički, s HDZ-om. Ovome je prethodila borba plakatima - rekao je Davor Petračić.

Na pitanje je li ga strah i što dalje, rekao je da mu "nije svejedno, ali neće se povući u mišju rupu, jer se on nikoga i ničega ne boji". Policija istražuje slučaj, ponudila mu je osobnu zaštitu, ali je on to odbio.

Davor Petračić premetnuo se posljednjih godina u lidera karlovačke oporbe, u prošlom mandatu bio je najglasniji gradski vijećnik, u drugi krug ušao je sa 33 posto naprama Mandićevih 47. U vijeću je, međutim, situacija još napetija, jer su vladajući i oporba "slijeva" podijelili mandate, te će prevagu donijeti dva glasa Domovinskog pokreta, još se na zna kome. Upravo mu je Mandić među prvima pružio podršku osobno u telefonskom razgovoru i javno priopćenjem.

Osuda

- Najstrože osuđujem, osobno, kao gradonačelnik i član HDZ-a slučaj koji se dogodio kandidatu za gradonačelnika Davoru Petračiću, ali i svaki takav drugi bezočni pokušaj zastrašivanja i prijetnji smrću.

Karlovac je grad uljudnih i civiliziranih građana, a politika i izborni procesi isključivo demokratska procedura koju treba poštivati i provoditi na dobrobit čitave zajednice. Iskreno se nadam da je riječ o pojedinačnom ispadu krajnje neodgovornog pojedinca i pozivam odgovorne institucije da u roku 24 sata istraže slučaj i pronađu počinitelja.

Hrvatska je moderna i slobodna država u kojoj svi građani imaju pravo ravnopravno iznositi svoja politička stajališta, a izborna mjesta i glasačke kutije najbolji su demokratski način iskazivanja takvih stajališta i mišljenja - poručio je Mandić. Ovaj čin redom su osudile praktički sve karlovačke političke stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:50