ISPOVIJEST UDOVICE

DESET GODINA OD UBOJSTVA NOGOMETNOG MENADŽERA 'Kakav mafijaš!? Moj Dino nikada nije imao ni jednog prekršaja!'

Policija: ‘Istraga traje jednakim intenzitetom, svako novo saznanje povlači nove obavijesne razgovore’
 CROPIX

Tko je ubio nogometnog menadžera Dinu Pokrovca? Tko mu je postavio bombu pod auto? Pitanja su to koja točno već deset godina postavlja njegova obitelj, kolege, prijatelji, ali i istražitelji.

Od dana likvidacije, koja je šokirala nogometnu scenu, kriminalisti su obavili stotine razgovora. Neke su osobe pale na poligrafu, a neke su ga i odbile.

Hladni slučajevi

A iako se čini da istražitelji tapkaju u mraku, iz zagrebačke policije napominju: “Istraživanje i dalje traje jednakim intenzitetom iako je već deset godina u pitanju. Svako novo saznanje za sobom povlači i nove informacije, kao i nove obavijesne razgovore. Pojedinosti ne možemo iznositi. O svemu ćemo pravovaljano izvijestiti javnost”. Istražiteljski tim Odjela za takozvane hladne slučajeve svojom istragom nikako ne može odagnati tugu koju proživljavaju Pokrovčevi. Moravka Pokrovac, udovica ubijenog Dine, i dalje se nada da će istraga dati konkretne odgovore.

- Frustrirajuće je da se još apsolutno ništa ne zna. Svi moji kontakti s policijom bili su na samom početku istrage, i to uglavnom na moje inzistiranje. Oni rade, ali se rezultati ne vide. Bilo je trenutaka kad su mi govorili: ‘Evo, samo što nismo riješili... bit će brzo...’. Nažalost, o mom mužu se stvorila negativna slika, da je mafijaš, kamatar... A nije imao ni jednog prekršaja, a kamoli kaznene prijave. Bio je voljen.

Tajna bilježnica

Spreman svima pomoći. Znate, nositi prezime Pokrovac zbog svega toga je veliki teret. To najbolje zna naša kći koja završava fakultet i trudi se, bez očeve figure, postati uzorna osoba - kaže za Jutarnji list na desetu obljetnicu smrti Moravka Pokrovac koja, osim što s kćeri vodi tvrtku i hostel, vodi i nekoliko sporova kako bi dobila natrag novac koji je njezin Dino godinama investirao u mlade nogometne nade poput Dine Drpića, Nike Kranjčara, Srđana Andrića...

Bilo je 2.30 ujutro 11. lipnja 2005. kada je nepoznati atentator ubio Pokrovca u 43. godini ispalivši mu tri hica u glavu i gornji dio tijela. Ostavljen je u lokvi krvi na stubištu zgrade u Korčulanskoj ulici u Zagrebu, a pronašao ga je prijatelj kojeg je Moravka pozvala nakon što je čula komešanje u zgradi. Susjedi ništa nisu vidjeli ni čuli. Oružje nikad nije pronađeno, tek čahure.

Prvotno je nedostajala i Pokrovčeva torbica koja je skrivala mnoge tajne, a navodno i papirić s imenima ljudi s kojima je Pokrovac bio povezan novčano. Iako svjedoka nije bilo, samo 50-ak metara od zgrade jedna je osoba policiji rekla da je čula zvukove nalik pucanju petardi, nakon čega je ulicom projurio auto.

Jedan od prolaznika u blizini je našao Pokrovčevu Gucci torbicu koja je sadržavala ključeve, dokumente... Vrteći film od 11. lipnja 2005., kao i dana neposredno prije toga, udovica Pokrovac prisjetila se kako je u stubištu vidjela “čudnog čovjeka koji joj nije izgledao kao stanar”.

Mercedes letio u zrak

Opisala ga je kao muškarca tamnije puti, kraće kose, s crnim obrvama, a kojeg je kasnije vidjela s balkona kako sjedi na klupici, tipka po mobitelu i gleda po parkiralištu. Susret s tim muškarcem prepričala je i mužu koji ga je također vidio i kojem se učinilo da ga prati.

Godinu i pol prije ubojstva Pokrovcu je zapaljen Mercedes ispred zgrade, a iako je utvrđeno da je za požar kriva podmetnuta eksplozivna naprava, nogometni je menadžer tvrdio da je auto sam planuo. Ne bi li sve uvjerio u to, odbio je i policijsku zaštitu.

Sudski sporovi Moravke Pokrovac

- Dino Drpić, bivši nogometaš Dinama, priznao je da je Pokrovcu ostao dužan 143.222 eura

- Od Nike Kranjčara i Hajduka traži 600.000 eura

- Od bivšeg kapetana Hajduka Srđana Andrića potraživala je milijun kuna, no pripalo joj je 60.000 eura

- Od Ivana Ćosića dobila je 126.000 kuna

- Od Marka Marića tražila je 252.000 kuna, ali je spor izgubila

- Od Mladena Pelaića je tražila 97.150 kuna, no spor je također izgubila

- Od nogometaša NK Zadra Vedrana Ješe potražuje 42.000 kuna, Ješe tvrdi da mu ih je Pokrovac poklonio

- Od Igora Štimca tražila je oko 10.000 eura s kamatama. Štimac je priznao dug naglasivši da je novac vratio Pokrovčevoj prijateljici Renati Cetina od koje je i dobio novac. Ona je to i potvrdila pa je presuđeno u Štimčevu korist

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:36