ODGODA RASPRAVE

Deset godina traje suđenje za smrt Ivane Obad, a kraj se ne nazire: ‘Moj branjenik ima temperaturu‘

Započelo je ponovljeno suđenje automobilistima Čolaku i Opačku zbog prometne nesreće koja se dogodila prije gotovo 10 godina
Ivana Obad (lijevo); Ferrari u kojem je poginula (u sredini); Dalibor Opačak i Marin Čolak (desno)
 Cropix

"Moj branjenik Marin Čolak ima temperaturu, a ja sam imao od ranije zakazane rasprave na Općinskom sudu u Šibeniku" – stoji u e-mailu koji je Luka Lenić, odvjetnik Marina Čolaka poslao Županijskom sudu u Zagrebu dan prije ročišta.

Sutkinja Koraljka Bumči stoga nije imala izbora nego odgoditi raspravu te je obvezala Lenića da u roku od tri dana sudu dostavi dokumentaciju kojom potkrepljuje navode da Čolak 'kuri', jer će ga u protivnom, na iduću raspravu u siječnju, policija dovesti na sud. Za razliku od njih, na suđenju su se uredno pojavili drugookrivljeni Dalibor Opačak i njegov odvjetnik Milko Križanović.

Ovako je nakon duže pauze započelo ponovljeno suđenje automobilistima Čolaku i Opačku zbog prometne nesreće koja se dogodila prije gotovo 10 godina. Kobnog 5. studenoga 2010. u 12.20 sati na autocesti Rijeka – Zagreb u smjeru Rijeke Čolak u Ferrariju 360 Modena i Opačak u tehnički neispravnom Nissanu 350Z su se utrkivali.

Kod Bosiljeva, Ferrari u kojem je sa Čolakom bila Dubrovkinja Ivana Obad (20), dotaknuo je Nissan nakon što je skrenuo u njegov trak. Ferrari se zanio, sletio s ceste i više puta prevrnuo, a zbog činjenice da nije bio vezan, Čolak je ispao iz auta i zadobio potres mozga, prijelom obje čeljusti i nosa, dok je nesretna Ivana ostala zarobljena u zapaljenom vozilu i izgubila život.

Opačak je jurio 205 km/h, a Čolak 181 km/h, a deset godina od tragedije, zahvaljujući tromosti pravosuđa, obitelj Obad još uvijek čeka pravdu. Optužnica je protiv automobilista podignuta 2012., a spis je inicijalno stajao u ladici karlovačkog suda 323 dana nakon čega je prebačen na zagrebački Općinski sud gdje su obojica nepravomoćno osuđena na tri godine zatvora.

Međutim, riječki Županijski sud je presudu srušio pa je krajem 2018. suđenje ponovno počelo u Zagrebu, ali se ubrzo sud proglasio nenadležnim pa je spis završio na Županijskom sudu u Karlovcu da bi lani, odlukom Vrhovnog suda, predmet delegiran ponovno u Zagreb, ali na Županijski sud, gdje je prva rasprava odgođena zbog nedolaska Čolaka i odvjetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:32