KRIJUMČARENJE

Deset godina zatvora vozaču kombija koji je sa 11 migranata sletio u Kupu i ostavio ih da tonu

Osim Srećka, prema sporazumu iz 2019., sankcioniran je i ostatak ekipe - Ivan Đ. (45), Fehim H. (45) i Danijel P. (21)
 Robert Fajt/Cropix

Umjesto šest i pol godina, srbijanski državljanin Srećko K. (46) provest će 10 godina u jednoj od hrvatskih kaznionica zbog krijumčarenja 11 migranata, koje je vozio u kombiju i potom njime sletio u Kupu.

Tom se prilikom utopila mlada Afganistanka (23) na očigled supruga i djece, a kaznu je Srećku K. povisio Vrhovni sud po žalbi tužiteljstva, preinačivši odluku sisačkog Županijskog suda, na kojem je osuđen zbog krijumčarenja migranata, ali i teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti te prisile prema službenoj osobi. Osim Srećka, prema sporazumu iz 2019., sankcioniran je i ostatak ekipe - Ivan Đ. (45), Fehim H. (45) i Danijel P. (21), koji su uhićeni nedugo nakon nesreće, dok je Srećko pobjegao kroz minska polja i bez dokumenata i mobitela.

Nakon nemilog događaja u Slatini Pokupskoj lanjskog kolovoza, i dok su unesrećenim ljudima u kombiju, među kojima je bilo i četvero djece, pomagali policajci, Srećko se skrivao policiji te je pao pet dana kasnije na Bajakovu u autobusu.

Uvertira u nastali užas od 25. kolovoza 2019. bila je akcija Ivana Đ. i Srećka K. po prihvatnim centrima za migrante u BiH, gdje su ostavljali svoje vizitke migrantima da ih kontaktiraju ako se odluče za ilegalan ulazak u Europsku uniju. Nije dugo trebalo da Ivan Đ. zaprimi poziv nesretnih ljudi, koji su za 5000 eura pristali na prijevoz od Gline do granice sa Slovenijom.

Srećko K. utrpao ih je u kombi i zaputio se s njima magistralnom cestom kroz Gornje Taborište, ali su nakon 15 minuta policajci uočili "potonut" kombi te ga pokušali zaustaviti. Srećko K. se oglušivao na svjetlosne i zvučne policijske signale. Dao je gas i naglo mijenjao pravac kretanja, a naglim kočenjima čak je pokušavao izgurati policijski auto s ceste. Dolaskom do Slatine Pokupske, s kombijem prepunim ljudi, bez kočenja sletio je u Kupu. Kombi je počeo tonuti, a Srećko K. je kroz vozačev prozor izašao, ostavivši vozilo s migrantima da potone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:50