HRVATSKI #METOO?

Desetak žena prijavilo zamjenika šefa HUP-a za seksualno uznemiravanje

Bernard Jakelić dobio je sporazumni raskid ugovora o radu u HUP-u. Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kazneno ga je prijavila
Bernard Jakelić
 Darko Tomaš / CROPIX

Zamjenik glavnog direktora u Hrvatskoj udruzi poslodavaca Bernard Jakelić dobio je sporazumni raskid ugovora o radu u toj instituciji zbog seksualnog uznemiravanja.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić potvrdila nam je da je od HUP-a dobila obavijest o tome da je s Bernardom Jakelićem raskinut radni odnos, ali još nije dobila sve zapisnike i ne zna sve razloge zbog kojih je to učinjeno.

Sada kada Bernard Jakelić više nije u radnom odnosu, Ljubičić je protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog kaznenog djela iz članka 156. Kaznenog zakona za spolno uznemiravanje, za koje je propisana zatvorska kazna od jedne godine, a koje se podnosi prema prijedlogu.

Kako smo neslužbeno doznali, pravobraniteljici za ravnopravnost spolova prije 20-ak dana obratilo se više od deset žena iz HUP-ova sjedišta u Zagrebu te podružnica u Osijeku i Splitu. One su prvo tražile pravni savjet, informirale se o tome kako pokrenuti postupak i nisu željele da se o svemu obavještavaju mediji, policija ili DORH.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova tražila je očitovanje od HUP-a, od kojeg je, u skladu s ovlastima koje ima, zatraženo da se očituje o tome je li proveden postupak ispitivanja žrtava, jesu li prilikom ispitivanja žrtve bile razdvojene od zlostavljača, je li u tom postupku možda došlo do naknadne viktimizacije žrtava.

Trpjele godinama

Međutim, na sve to od HUP-a još nije stigao odgovor, kao ni dokumentacija, osim e-maila koji je stigao u petak, 6. ožujka, oko 19 sati, u kojem se navodi da je s Bernardom Jakelićem sporazumno raskinut radni odnos.

- Osobno tome nikad nisam prisustvovao, ali se nakon sastanaka na kavama o tome razgovaralo s djelatnicama HUP-a. Mislim da je to bilo otprilike 2016. godine, kad je to pitanje postavljeno i u Izvršnom odboru, međutim, o tome se odbilo raspravljati, a najgore je što su te žene izvrijeđali. Očekivao sam da će u njihovu zaštitu stati glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Ali, sada se konačno nešto pokrenulo jer su te jadne žene to trpjele godinama - rekao nam je jedan bivši član HUP-a, upoznat sa situacijom oko prijave za seksualno uznemiravanje djelatnica HUP-a.

Kako smo doznali, među ženama koje su prijavile Jakelića ima onih sa srednjom do onih s visokom stručnom spremom, na radnim mjestima od referentice do više savjetnice, a navele su da su svih tih godina bile izložene vrijeđanju na spolnoj osnovi te seksualno uznemiravane, čak i do pokušaja fizičkog kontakta.

Kao razlog zbog kojeg to nisu prijavile ranije, žrtve su navele da im je Jakelić prijetio svojim prijateljstvima u tužiteljstvu, političkim strankama, ali i u državnim institucijama te su zato bile i prestrašene. Žene koje su prijavile Jakelića i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova nisu željele niti da ona podnosi prijavu policiji, a kako je to kazneno djelo koje se progoni po suglasnosti, čekao se prestanak radnog odnosa i sada su na potezu policija i tužiteljstvo.

U HUP-u, očito, slijedi veliki skandal jer, kako nam je potvrđeno iz nekoliko izvora, o seksualnom zlostavljanju u toj instituciji zna se već godinama, pa se čak jednom o toj temi, 2016. godine, pokušalo raspravljati na sjednici Izvršnog odbora, ali je tema otklonjena. Jedna od zaposlenica, koja više nije mogla podnijeti to zlostavljanje, završila je na psihijatriji, a u međuvremenu je otišla u mirovinu.

- Nisam dobio otkaz, nego smo potpisali sporazumni raskid ugovora o radu. Ne bih, za sada, više ništa komentirao, molim vas, dajte mi malo vremena - bilo je sve što nam je rekao Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca i direktor regionalnog ureda Osijek, kad smo ga upitali za komentar nakon informacije da je nakon 24 godine rada dobio otkaz u HUP-u zbog više od deset slučajeva seksualnog uznemiravanja djelatnica u toj udruzi.

Neprimjereno ponašanje

U HUP-u su, pak, ustvrdili kako je “vodstvo Udruge, odmah nakon što je zaprimilo pritužbu na neprimjereno ponašanje, pokrenulo postupak, sukladno internim procedurama i zakonskim obvezama, kako bi se utvrdile sve okolnosti i trenutačno otklonila svaka osnova za takve ili slične pritužbe”.

“HUP snažno zagovora odgovorno poslovanje koje uključuje nultu stopu tolerancije prema svakom obliku mogućeg nekorektnog ponašanja ili komunikacije na radnom mjestu. U detalje postupka i pritužbi ne možemo ulaziti zbog obveze čuvanja tajnosti u postupku”, ističe se u reakciji HUP-a. Davor Majetić novinarima je jučer rekao da je u roku od dva tjedna, otkad je vodstvo te organizacije dobilo informaciju da su djelatnice prijavile seksualno uznemiravanje, proveden interni postupak, nakon čega je s Jakelićem raskinut ugovor o radu.

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a i Majetić rekli su nam kako nisu znali ništa o seksualnom uznemiravanju te demantiraju da je netko spriječio da ta tema dođe na sastanak Izvršnog odbora.

U HUP-u je radio još od 1996., član je brojnih udruženja

Bernard Jakelić je u HUP-u radio od 1996., a zamjenik glavnog direktora postao je 2010., s time da je bio i vršitelj dužnosti glavnog direktora HUP-a nakon što je Đuro Popijač otišao u Vladu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Osijeku, a magistrirao je poslovno pravo i poslovne transakcije na Sveučilištu J. J. Strossmayera.

Bio je, između ostalog, voditelj pregovaračkih skupina u pregovorima s Vladom RH i sindikalnim središnjicama te glavni pregovarač pri sklapanju granskih kolektivnih ugovora. Od 2012. bio je promatrač u Europskom gospodarsko-socijalnom odboru, kao i član Udruženja europskih lobista, Europske konfederacije udruga poslodavaca te Savjetodavnog odbora Hrvatska - EU.

Bio je i u nadzornim odborima kompanija MIV iz Varaždina i Našičke zvijezde MI, 2009. je bio i član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a član je Upravnog vijeća Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:10