HOROR U DUGAVAMA

Detaljan opis svirepog ubojstva: ‘Nesretnik je nakon masakra još dugo umirao u teškoj patnji...‘

Na detaljniji supstrat optužbe Ivan Šmit je ponovio da se ne smatra krivim, da ubojstvo počinio nije, ali i da nema što novo dodati

Sudjenje Ivanu Šmitu za ubojstvo iz kolovoza 2021.

 Davor Pongracic/Cropix

Suđenje Ivanu Šmitu (27), optuženom da je u ljeto 2021. s 26 ubodno-reznih rana nožem usmrtio Stipu R.(38) u podstanarskom stanu u novozagrebačkim Dugavama ušlo je u završnu fazu i to s poprilično izmijenjenim činjeničnim opisom kaznenog djela, koje sad uključuje i uporabu dva noža. Naime, Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici odlučilo je nakon provedenih dokaza, točnije niza iskaza svjedoka i policajaca te nalaza i mišljenja šest vještaka, detaljno opisati cijeli tijek svirepog zločina, za razliku od inicijalnog opisa kaznenog djela prilikom podizanja optužnice. Na detaljniji supstrat optužbe Šmit je ponovio da se ne smatra krivim, da ubojstvo počinio nije, ali i da nema što dodati novo u svoju obranu.

- Radi izmijenjenog činjeničnog opisa u kojem se navodi točno kojim nožem je nastala koja ozljeda, kao i da je prva navedena ozljeda nastala u hodniku, a s obzirom da su vještaci rekli da ne mogu utvrditi točnu dinamiku ozljeda i redoslijed kojim nožem je koja ozljeda nanesena, na iduću raspravu bit će pozvani po treći puta sudsko medicinska vještakinja Marija Baković te vještak traseolog Želimir Radmilović. Izmjene činjeničnog opisa su jako decidirane, a ozljeda koja je bila navedena kao obrambena prema izmijenjenom činjeničnom opisu je naznačena kao prva nanesena - rekla je predsjednica sudskog vijeća Županijskog suda u Velikoj Gorici Sandra Kantolić kako bi na idućoj raspravi dobila odgovor može li se ili ne, doista utvrditi kojim nožem pronađenim u stanu su ozljede nanesene kao i njihov točan redoslijed.

Podsjetimo, Šmit je negirao krivnju te iznio obranu navodeći da je pokojni njega napao pa se branio i jedva spasio bijegom iz zgrade. Pritom je bacio sumnju da je u stan, koji je ostavio otvoren i iz kojega je pobjegao bos, sigurno netko ušao nakon njega i izmasakrirao Stipu.

Horor u podstanarskom stanu

Prema promijenjenoj optužnici, Šmit je s ciljem da ubije, 21. kolovoza 2021. oko 1.30 sati, u kuhinji uzeo sa stalka drveni nož Sollinger dužine oštrice 18 cm kojim je zamahivao prema Stipinoj glavi nakon svađe. Tad mu je nanio reznu ranu čeono tjemenu duljine 13,5 cm i duboku 6,5 cm koja je uzrokovala, među ostalim, djelomičnu amputaciju nosa. Nesretni Stipe se pokušao braniti pa mu je optuženi nožem ozlijedio i ruku, a nakon toga je od novih uboda pokušao pobjeći iz stana van, ali ga je Šmit sustigao te mu zadao četiri ubodne rane s leđa. Tužiteljstvo zatim tvrdi i da je Šmit tada posegnuo i za drugim nožem crne plastične drške duljine oštrice 20 cm te ga krenuo ganjati po hodniku stana gdje ga je ubo još pet puta u torzo.

Unatoč do tada nanesenim stravičnim ozljedama, tužiteljstvo je uvjereno da je Stipe uspio otvoriti ulazna vrata stana i izaći na stubište zgrade dozivajući susjede za pomoć, ali ga je Šmit sustigao na stepenicama zadavši mu još jednu ranu. U tom užasu, dok se s njega slijevala krv, Stipe je još smogao snage spustiti se do podruma zgrade i potom vratiti na 1. kat gdje je ponovno lupao susjedu po vratima, ali kako mu nitko nije otvarao vrata, spustio se na pod stubišta, ispred svog podstanarskog stana u čiju unutrašnjost u hodnik stana ga je Šmit, prema optužnici, uvukao. Prije nego što je pobjegao, Šmit si je ruke obrisao ručnicima te ih oprao, a potom pobjegao u noć, dok je izmrcvareni Stipe, prema navodima vještaka, u patnji umirao možda i 20 minuta do pola sata.

Za horor u podstanarskom stanu u Dugavama doznalo se u gluho doba noći, oko 2,50 sati, kad je policija, patrolirajući kvartom, na ulici uočila vidno rastrojenog mladića. Prvo što su pomislili je da je žrtva kaznenog djela, no ubrzo su doznali zapravo suprotno. Otišli su u stan iz kojega je prije toga Šmit izašao te ih je na ulaznim vratima dočekalo mrtvo Stipino tijelo, ispod njega Šmitove tenisice i krv koja je špricala posvuda. S obzirom na to da je u krvi imao opojna sredstva, Šmit je u vrijeme djela bio smanjeno ubrojiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:27