KRTICE U POLICIJI

DETALJI AKCIJE FAVELA Otkrivamo: Inspektori za droge godinama radili za narkomafiju u Istri

Korupcija je otkrivena lani nakon akcije Favela, a sada su otkrili da je policajac primio 30 tisuća eura za dojave o akcijama kolega
Split, 280613.U Washingtonovoj ulici u cetvrtak popodne, Bogdan P. ispalio je nekoliko hitaca iz vatrenog oruzja pa se zakljucao u kucu. Citava ulica je bila blokirana, a pregovori s policijom trajali su do 5 sati ujutro kada su se ponovno culi pucnji i tada je policija nasilno usla u stan i uhitila Bogdana.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klarić / EPH

Djelatnici riječkog PNUSKOK-a uhitili su u srijedu navečer četiri pulska policajca. Riječ je trojici inspektora Odjela za droge Policijske uprave istarske i jednom inspektoru iz Sektora kriminaliteta. Također, tijekom jučerašnjeg dana uhićen je i jedan istarski diler kojeg se povezuje s ovim slučajem.

Pulske policajce USKOK tereti da su pulskim dilerima prodavali informacije o racijama, istragama i drugim djelatnostima Odjela za droge. Također, pružali su im zaštitu na terenu, osiguravajući im da nesmetano dilaju na svojem području, ali i sami su sudjelovali u trgovini drogama.

Iako USKOK ne otkriva imena uhićenika, kako smo neslužbeno doznali, glava ilegalnih djelatnosti u policiji bio je, navodno, visokopozicionirani inspektor Amir Jusufović.

On je, kako je pokazala USKOK-ova istraga, navodno od 2009. do 2013. godine od poznatog pulskog dilera Andreja Butkovića, uhićenog u prosincu prošle godine, primio ukupno 30.000 eura za informacije o policijskim operacijama.

Ostaloj trojici uhićenih policajaca Jusufović je povremeno isplaćivao po nekoliko stotina eura za informacije o istragama koje su bile pod njihovom nadležnošću, ali po svemu sudeći njihova uloga u narkolancu nije ostala samo na tome već su i aktivno sudjelovali u ilegalnoj operativi na terenu.

Cijela se priča o korupciji unutar Sektora kriminaliteta počela razotkrivati nakon velike USKOK-ove akcije pod kodnim imenom Favela, kada je uhićenjem 22 dilera presječena mreža trgovine heroinom na području Istre, Pule, kao i u drugim dijelovima Hrvatske.

Inspektori su tada utvrdili da je Andrej Butković (36), zajedno sa svojom nevjenčanom suprugom Katarinom Gonev (24), bio mozak jedne narkopiramide, dok je drugo zločinačko udruženje predvodio Elvis Kujek (43), također iz Pule.

Butković i Gonev financirali su nabavu većih količina heroina koji su dopremali u Pulu na tajne lokacije, kao i u stanove u Puli i Rojnićima. Drogu su osobno ili uz pomoć kušača i pomagača miješali, vagali i slagali u pakete od 5 do 100 grama. Pakirani heroin prodavali su dalje distributerima, a cijena paketića od 20 grama kretala se oko 3000 kuna, dok su oni od 100 grama koštali od 16.000 do 18.000 kuna.

Istraga je rezultirala uhićenjima u Puli te povezane skupine dilera u Rijeci na području romskog naselja na Rujevici, a lanac se, navodno, rasprostirao sve do Zadarske i Varaždinske županije, s međunarodnim krakovima za nabavu droge.

Istraživanje istarskog narkolanca USKOK je provodio dvije godine, uz pripadajuće mjere praćenja i prisluškivanja, a navodno je sve počelo početkom prošle godine s dva uhićenja nižerangiranih dilera, nakon čega se priča počela raspletati.

USKOK je, navodno, već u prosincu imao određenih saznanja da su u narkolanac uključeni i policajci koji su primali mito.

U iduća dva mjeseca prikupili su dovoljno informacija da sprovedu uhićenja policajaca koji su, nakon razbijanja narkolanca, pokušali prikriti svoje tragove, no dokazi su postali dovoljno čvrsti za policijsku akciju.

Zbog osjetljivosti cijelog slučaja, uhićenja je sproveo riječki odjel PNUSKOK-a u suradnji sa specijalnom jedinicom Kobre i istraga je iz Pule prebačena u Rijeku.

Mario Bertina, načelnik PNUSKOK-a, potvrdio je jučer na izvanrednoj konferenciji za novinare uhićenja policijskih djelatnika, istaknuvši da se radi o akciji regionalnog karaktera te da se su rezultati Policijske uprave istarske bili nedovoljno kvalitetni upravo zahvaljujući sprezi policajaca i dilera.

Istraga je, kako je rekao, ograničena na PU istarsku, ali ovo je, prema njegovim riječima, jasna poruka svima. Uhićeni policajci automatski su suspendirani te su predani pritvorskom nadzorniku i nakon toga ispitani u USKOK-u.

Na teret im se stavlja zločinačko udruživanje, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet ilegalnih droga te zloporaba položaja i ovlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 17:22