IMAO I POMAGAČA

Detalji napada Dumbovićeva sina: Banuo žrtvi usred noći pa ga šamarao da utjera dug

Neslužbeno doznajemo da žrtva navodnog kaznenog djela nije prijavila počinitelje policiji, već su to učinili bliski članovi obitelji

Darinko Dumbović

 Goran Mehkek/Cropix

Sisačka policija provela je kriminalističko istraživanje kako bi utvrdila sve okolnosti pod kojima je Ivan Dumbović (42), sin bivšeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića, pokušao iznuditi 27-godišnjaka s područja Hrastovice, sela nedaleko od Petrinje.

Potvrđeno je da je Ivan Dumbović s još jednim muškarcem (39) banuo u kuću navodne žrtve u noćnim satima kako bi od njega zatražio novac. Neslužbeno doznajemo da mu je Dumbović posudio određeni iznos, koji mu mladić nije vratio u ugovorenom roku. Nije poznato je li došao "naplatiti" posuđeni iznos ili možda i kamatu. Budući da nije dobio što je tražio, ubrzo su se sukobili prvo verbalno, a onda i fizički. Dumbović je mladića udario nekoliko puta rukom po licu, zadavši mu nekoliko šamara, pri čemu ga je lakše ozlijedio.

- Njih se sumnjiči da su u srijedu 9. veljače, u noćnim satima, na petrinjskom području u mjestu Hrastovica, s ciljem da sebi ili drugome pribave protupravnu imovinsku korist silom ili ozbiljnom prijetnjom, ušli u obiteljsku kuću 27-godišnjaka, u kojoj je 42-godišnjak fizički napao oštećenog, lakše ga ozlijedivši - priopćili su iz Policijske uprave sisačko-moslavačke u srijedu u večernjim satima, točno tjedan nakon što se izgred dogodio.

Iznuda u pokušaju

Dan prije osumnjičeni su uhićeni, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, uz kaznenu prijavu, predani su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku priopćilo je danas da je po primitku kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke ispitalo dvojicu osumnjičenika zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo iznude u pokušaju.

"Postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni 42-godišnjak i 39-godišnjak 9. veljače 2022., u kasnim noćnima satima, po prethodnom dogovoru i kako bi se nepripadno materijalno okoristili, došli do obiteljske kuće hrvatskog državljanina (1994.) u okolici Petrinje te ga zatekli na spavanju. Osnovano se sumnja da je osumnjičeni 42-godišnjak fizički nasrnuo na oštećenika tražeći novac, nakon čega ga je više puta udario lakše ga ozlijedivši, dok je osumnjičeni 39-godišnjak pazio na ulazu da netko ne naiđe. Oštećenik je tijekom napada uspio odgurnuti 42-godišnjeg osumnjičenika i pobjeći iz kuće", navodi spomenuto tužiteljstvo koje je nakon ispitivanja osumnjičenika predložilo da se 42-godišnjaku, dakle Ivanu Dumboviću, odredi istražni zatvor. i to zbog opasnosti od ponavljanja djela ili počinjenja težeg djela i opasnosti od utjecaja svjedoke.

Istražni zatvor

Sudac istrage danas je djelomično prihvatio taj prijedlog i Dumboviću odredio istražni zatvor, ali samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Tužiteljstvo je najavilo da će se žaliti jer istražni zatvor nije određen i zbog drugih navedenih razloga.

U odnosu na pomagača, osumnjičenog 39-godišnjaka, državno odvjetništvo smatralo je da nema pretpostavki za predlaganje istražnog zatvora ali mu je samo tužiteljstvo odredilo mjere opreza - obvezu redovitog javljanja nadležnoj policijskoj postaji i zabranu približavanja i kontaktiranja sa oštećenikom.

Neslužbeno doznajemo da žrtva navodnog kaznenog djela nije prijavila počinitelje policiji, već su to učinili bliski članovi obitelji. Također, muškarac nije surađivao s policijom tijekom izvidnih radnji, ali su elemente kaznenog djela ustanovili na temelju iskaza svjedoka i nekih materijalnih tragova.

Dok mu je otac bio gradonačelnik, cvali su poslovi Ivana Dumbovića jer je njegovo poduzeće bilo dobavljač gradskim poduzećima, te je čak radio u raščišćavanju ruševina nakon potresa, pri čemu je "okrenuo" milijune kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:17