OGLASIO SE DORH

Detalji napada na policajce u Splitu: ‘Na njih je nasrnulo 50-ak navijača, prestali su tek nakon što je ispaljen hitac‘

Za tri osumnjičene osobe u sukobu policije i navijača Hajduka Državno odvjetništvo u Splitu predložilo je istražni zatvor

Sukob policije i navijača u Splitu

 Privatni album/Slobodna Dalmacija

Dežurni zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu je 23. listopada 2022., proveo dokazne radnje prvog ispitivanja trojice osumnjičenih hrvatskih državljana (1993., 2001. i 2000.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela napada na službenu osobu iz, kako navode u ODO-u, članka 315. stavak 1. u svezi stavka 4. Kaznenog zakona/11 i kaznenog djela izazivanja nereda iz članka 324. stavak 1. u svezi stavka 2. KZ/11.

"Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 22. listopada 2022. oko 00:05 sati u Splitu, na području oko Kluba navijača HNK Hajduk-Torcida, u skupini od najmanje 50-ak osoba, prilikom dolaska policijskih službenika po dojavi o remećenju javnog reda i mira i nakon što im je izdana naredba da se raziđu i prestanu s narušavanjem javnog reda i mira, policijskim službenicima upućivali uvrede. Osnovano se sumnja da su, u nakani fizičkog obračuna, krenuli prema njima i gađali ih kamenjem, staklenim bocama, dijelovima betonskih blokova i drugim predmetima, kojima su pogodili četvoricu policijskih službenika pri čemu su zadobili tjelesne ozljede", stoji u priopćenju.

Naime, osnovano se sumnja da su oni nastavili s daljnjim kretanjem prema policijskim službenicima i bacanjem kamenja, staklenih boca i drugih predmeta prema njima te im upućivali ozbiljne prijetnje, tražeći od prisutnih navijača da im se pridruže. S napadom su prestali tek nakon što je jedan policijski službenik izdao upozorenje da stanu i da će pucati te potom i ispalio hitac upozorenja u zrak.

Predložen istražni zatvor

"Općinsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je da se protiv svih osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela sukladno odredbi članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku", stoji na kraju priopćenja.

Ranije u nedjelju je splitska policija održala konferenciju za novinare na kojoj je rečeno da su policijske snage nakon utakmice između Hajduka i Dinama u petak prilikom incidenta navijača u središtu grada morale zapucati tri puta u zrak kako bi smirile grupu od 80-ak osoba od kojih su im neki prijetili razbijenim staklenim bocama, rečeno je u nedjelju na konferenciji za medije.

Načelnik Policijske uprave Slobodan Marendić je pojasnio da su građani pet minuta prije ponoći dojavili kako se ispred kluba navijača Hajduka narušava javni red i mir zbog čega je na teren poslano 12 policajaca bez zaštite. Kada su policajci došli na teren shvatili su, kazao je, da ne mogu intervenirati jer je na tom prostoru bilo puno osoba i ne bi se upustili u intervenciju u kojoj bi poslužili kao ‘glineni golubovi‘ te su zatražili pomoć Interventne jedinice policije.

Konferenciju za novinare, kazao je, sazvali su zbog prozivki na račun policije.

"Govore nam (Torcida) da smo zvijeri. Tko su tu zvijeri, a tko radi svoj posao? Mi nismo zvijeri, mi smo garant sigurnosti. I građanima i Torcidi, kad treba i gostima grada. Kad pogriješimo mi nađemo način kako to ispraviti. Policajci su pogriješili kada su došli bez opreme u svom gradu i dobili bocu u tijelo. Nismo dobro procijenili. U svom gradu smo htjeli ljudima reći da je prošlo vrijeme za buku, nije prošlo kako je trebalo", kazao je Marendić potvrdivši da ta intervencija ‘u početku nije bila invazivna‘.

‘Što je trebao policajac, pustiti da ga zakolju?!‘

Upitan da prokomentira snimku koja se pojavila u medijima, a koja navodno pokazuje brutalnosti policije nad navijačima, Marendić je rekao da je "intervencija sukus svega i da im nije na čast ako je autentična". Najavio je kako će provesti kriminalističko istraživanje te utvrditi je li snimka autentična.

Rekao je i da je policija tijekom uspostave javnog reda i mira upotrijebila suzavac, fizičku silu i palice, a uhićeno je šest osoba, no za jednu od njih je kasnije utvrđeno da nije kriva.

I zamjenik načelnika Marko Srdarević je potvrdio kako su tijekom incidenta navijači policiju gađali bocama, te ozlijedili jednu policajku. Dodao je i da su u jednom trenutku došli do njih s razbijenim bocama i prijetili da će ih zaklati nakon čega je policajac ispalio tri hica u zrak.

"Nije nastala nikakva šteta. Što bi policajac trebao? Pustiti da ga zakolju? Ako je bilo ovakvog ponašanja, to je nedopustivo. Napravit ćemo istraživanje. Ako je kriv, bit će sankcioniran. Tu priča završava", ustvrdio je Srdarević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 12:44