SMRT U GARSONIJERI

DETALJI NEOPISIVE TUGE U ZAGREBU Mama ostavila curicu od 20 dana koja se zaglavila u krevetiću i umrla, bebu je pokušavao spasiti brat školarac

Majka djevojčice je pritvorena, a živi s ocem i troje djece u stanu od 26 kvadrata
Tijelo mrtvog novorođenčeta prevezeno je u Zavod za sudsku medicinu
 Ranko Šuvar / CROPIX

Kada se 35-godišnja majka iz rubnog dijela Zagreba u srijedu kasno navečer ‘iskrala’ iz stana u kojem je ostavila samo četvero djece, očito joj nije bilo ni u primisli da će doći do smrti bebe stare svega 20 dana.

Beživotno tijelo malene curice koju su sve do dolaska Hitne bezuspješno reanimirali njezin brat školarac, a potom i rođak koji se odazvao na dramatičan apel u pomoć, prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku kako bi se obdukcijom utvrdio točan uzrok smrti. No, ono što je dosad utvrđeno, ako je suditi prema podnesenoj kaznenoj prijavi, jest da je 35-godišnjakinja kazneno prijavljena za povredu djetetovih prava, odnosno da je zanemarivala svu svoju djecu još od 2014. godine. Nakon što je nesavjesna žena ispitana u policiji, prepraćena je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu koji joj je odredio jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja (ne)djela.

Neopisiva tuga

Za (pre)ostalo troje djece se, kako neslužbeno doznajemo, pobrinuo Centar za socijalnu skrb, a djed preminule bebe k sebi ne može doći od neopisive tuge jer, prema tvrdnjama gotovo svih njihovih susjeda, upravo on jedini prehranjuje mnogobrojnu obitelj radeći noćne smjene.

Cijela drama odvijala se u skromnih 26 kvadrata stambenog prostora koji je, uvjeravaju nas još susjedi, djed preminule bebe otkupio dok je radio u jednoj velikoj tvrtki.

- Šokirani smo smrću bebe. Ne možemo vjerovati da su djeca bila zanemarivana. To naprosto nije točno jer niti su neuhranjena niti su loše odjevena. Njihov djed radi noćne smjene i uvijek se vraća s punim vrećicama. Po danu se brine o djeci, a zna ih voditi i u trgovinu, u šetnju... Divno su odgojena. Uvijek nas pozdrave. Osim te bebe, još je jedno vrtićko dijete, a drugo dvoje su školarci - ispričala nam je potreseno jedna od susjeda. Većina stanara nevoljko se prisjeća prošlog tjedna jer su u djedovim očima, koje su inače prepune radosti zbog svojih unučića, prvi put vidjeli tugu, očaj i nemoć. No, jedna od susjeda, pak, nije štedjela riječi kad se radi o uhićenoj 35-godišnjakinji.

Defile policije

- U četvrtak ujutro smo vidjeli defile policije po zgradi. Razgovarali su sa svima, valjda kako bi stekli dojam o toj familiji. Nažalost, nitko od nas ništa nije čuo, a kamoli naslutio da se iza tih vrata stana beba borila za život. Navodno se dijete ugušilo i zaglavilo negdje u krevetiću. Prvi je to vidio sinčić školarac koji je zvao nekog od odraslih. A majka se navodno vratila kući pripita. Gdje su očevi te djece i što je s alimentacijom? Zar Centar za socijalnu skrb nije već ranije mogao reagirati? Životarenje toliko osoba u garsonijeri u kojoj se jedva okrenu tri odrasle osobe je presramotan. Znam, dom je pun ljubavi jer imaju divnog djeda, ali faktor majke u svemu je ključan. Ako je istina da je ostavila bebu samu i svojom nebrigom doprinijela tragediji, onda je toj majci mjesto u zatvoru - smatra druga susjeda.

U slučaju da se 35-godišnjakinji sudskim putem dokaže krivnja, prijeti joj od 3 do 15 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 08:22