CRNI KOMBI

Detalji pokušaja otmice tinejdžera kod Biograda, otkriveni i krivci: ‘Htjeli smo samo pomoći‘

Načelnik općine Sveti Filip i Jakov gdje su 44-godišnjak i 28-godišnjakinja pokušali zločin kaže da mu je teško kao roditelju
Crni kombi/ilustracija
 Jutarnji List | Web Redakcija

Moja najmlađa djeca nekoliko dana nisu htjela izlaziti iz kuće. Bila su u strahu da se i njima nešto slično ne dogodi. Danima je vladala velika nervoza, ne samo među mojom djecom, već i drugim obiteljima jer su oni među sobom razgovarali o tom događaju.

– Dobro je da su počinitelji uhićeni, ali kao roditelju teško mi je prihvatiti da se takve stvari događaju – kazao nam je Zoran Pelicarić, načelnik općine Sveti Filip i Jakov, gdje su ovog ljeta R.M. (44) i T.J. (28) pokušali oteti 16-godišnjaka na Jadranskoj magistrali dok se vraćao s kupanja. Protiv R.M. iz Solina i T.J. iz Šibenika, koji su u ljubavnoj vezi, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru u srijedu je podignulo optužnicu za protupravno oduzimanje slobode na štetu maloljetnika i oboje se sada nalaze u istražnom zatvoru u Zadru, piše Slobodna Dalmacija.

– Moja djeca su mi rekla za taj događaj, tako sam za njega i doznao. Mislio sam da pretjeruju, ali sve ovo što ste mi sada ispričali prije toga su mi rekla i djeca, što znači da je sve najvjerojatnije bilo točno – kazao nam je Pelicarić, šokiran činjenicom da je skupina odraslih ljudi u crnom kombiju imotskih registracija pokušala oteti maloljetnika na području Svetog Petra, koji pripada njegovoj općini. Prema optužnici, uz uhićenog muškarca i ženu, u pokušaju otmice 18. srpnja sudjelovala su još dvojica muškaraca, za kojima se još uvijek traga.

Oboje su roditelji

Uhićeni ljubavni par policiji je otprije poznat zbog niza kaznenih djela, najčešće u vezi zloupotrebe narkotika i imovinskih delikata, a muškarac je bio i osuđivan. U istrazi su oboje odbacili optužbe za pokušaj otmice tvrdeći da su maloljetniku samo htjeli ponuditi prijevoz i da nitko drugi osim njih dvoje nije bio u kombiju, ali priznali su da uzimaju amfetamine, a muškarac i metadon. Do uhićenja su zajedno živjeli u Betini, gdje je R.M., inače nezaposleni konobar, jedno vrijeme vodio lokalnu konobu, dok je T.J. nezaposlena medicinska sestra. Oboje imaju djecu, ali od različitih partnera.

– U ovom trenutku nema dokaza za kazneno djelo za koje se moj branjenik tereti. On je aktivno iznio obranu pred državnim odvjetnikom, no ne bih iznosio detalje slučaja. Ipak je riječ o oštećeniku koji je maloljetna osoba i njegovi se interesi moraju štititi. Mogu samo reći da su dosadašnje objave euforične i da cijeli slučaj s tim nema veze. Mi smo odgovorili na optužnicu i sada čekamo početak postupka – rekao je Jurica Kvartuč, odvjetnik 44-godišnjeg R.M.-a.

Pušteni pa opet uhićeni

Odvjetnik 28-godišnje T.J. Slaven Luštica nije htio komentirati navode optužbe, koja je tereti da je kao drugoosumnjičena sudjelovala u pokušaju otmice maloljetnika.

– Ne bih komentirao slučaj, to je sve što ću vam reći – kazao je u četvrtak u telefonskom razgovoru.

Iako je paru nakon uhićenja određen istražni zatvor, u jednom trenutku su bili pušteni na slobodu, no Županijski sud ih je nedavno ponovno vratio "iza rešetaka" zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Šesnaestogodišnji dječak se te nedjelje 18. srpnja vraćao s kupanja, hodajući rubom ceste, kad mu se približio nepoznati crni kombi. Žena na suvozačevu mjestu ponudila mu je prijevoz, a kombi je vozio muškarac. Kad ih je dječak odbio i nastavio prema Zadru, oni su mu vozilom prepriječili put. Prema riječima dječakova oca, koji je događaj ispričao za "24 sata", iz vozila su tada iskočile tri osobe, vozač i dvojica nepoznatih muškaraca, koje su njegova sina htjele ugurati u kombi kroz stražnja vrata. Dječak se, međutim, dao u bijeg, a oni su potrčali za njim. Trčao je sve do autokampa "Filko", gdje se uvjerio da ga trojac više ne proganja. U kafiću "San Pedro" popio je čašu vode da se osvježi i potom je otišao u apartman, gdje je sve ispričao ocu s kojim je bio na ljetovanju. Otac je o svemu obavijestio policiju, koja isprva nije mogla vjerovati što se njegovu sinu dogodilo. Uvjerili su se tek kad su pregledali nadzorne kamere koje su zabilježile događaj. Ubrzo su otkrili i crni kombi i počinitelje.

Navodno su ovisnici

Dječakov otac iz okolice Varaždina tvrdi da ne zna zašto bi netko htio oteti njegova sina, a za počinitelje, koje ne poznaje, rekao je da su ovisnici, piše Slobodna Dalmacija.

R.M. je rođen u Splitu, a prebivalište ima u Solinu. Neoženjen je otac maloljetnog djeteta. Dosad je više puta bio osuđivan za razbojstva i krađe, a 13. lipnja 2017. godine Općinski sud u Šibeniku objedinio mu je nekoliko ranijih presuda (dvije iz Šibenika i jednu s Općinskog suda u Tisnom) te je osuđen na ukupno šest godina i četiri mjeseca zatvora.

Općinsko državno odvjetništvu u Splitu 9. travnja ove godine podignulo je optužnicu protiv njega za krađu jer je iz "Pevexa" u Kaštelima ukrao izložbeni električni bicikl vrijedan oko 13 tisuća kuna. Protiv njega je u tijeku i istraga zbog razbojstva, zajedno s jednim "partnerom" orobio je market u Kaštel Sućurcu i "Ribolu" u Solinu.

Veza R.M. s T.J. također je zabilježena u kaznenim dosjeima. T.J. je prijavila R.M. policiji da ju je oteo, zajedno s još jednim muškarcem, nakon što je pronađena bez svijesti na području Šibenika.

Zašto javnost nije prije znala za slučaj?

Iako je riječ o događaju od iznimnog javnog interesa, iz zadarske policije o njemu nisu izvijestili javnost u svojim redovitim dnevnim izvješćima, čak ni nakon što je policija podnijela kaznene prijave protiv osumnjičenika, što je dalo povoda raznim nagađanjima da se opet radi o pokušaju zataškavanja informacija, odnosno o novom ozbiljnom profesionalnom propustu ureda za odnose s javnošću PU zadarske.

– Izvješćujemo Vas kako su policijski službenici Policijske uprave zadarske u srpnju 2021. godine, u svezi kaznenog djela Protupravno oduzimanje slobode u pokušaju na štetu maloljetne osobe, proveli kriminalističko istraživanje nad dvije osobe, nakon čega je, zbog sumnje u počinjenje navedenog kaznenog djela, protiv obje osobe podnesena kaznena prijava nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru te su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

Napominjemo kako o događajima u kojima su sudionici maloljetne osobe poštujemo zakonske odredbe o tajnosti postupka (sukladno čl. 60. Zakona o sudovima za mladež postupak u kojem sudjeluju maloljetnici je tajan) te zaštite privatnosti djeteta (Povreda privatnosti djeteta – članak 178. Kaznenog zakona), a prije svega zbog najboljeg interesa djece žrtava, ali i mladih počinitelja kažnjivih radnji te zaštite digniteta žrtve – odgovorila je u četvrtak ujutro glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin.

Zanimljivo je kako neke druge policijske uprave, poput PU šibensko-kninske, uredno izvješćuju javnost o kaznenim djelima na štetu maloljetnih osoba, pogotovo kad su u pitanju pokušaji otmice djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:37