HAVARIJA KOD BENZINSKE CRPKE

Detalji potonuća ‘Morske vile‘: Kapetan broda koji se zabio u splitsku Zapadnu obalu bio je pijan

Na brodu se nalazilo 50 putnika od kojih, srećom, nitko nije ozlijeđen

Nesreća na splitskoj Zapadnoj obali

 Joško Šupić/Cropix

U splitskoj policiji na kriminalističkoj obradi nalazi se, neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, 44-godišnji A. R., kapetan 21 metar dugog turističkog broda Morska vila koji je u nedjelju u ranim jutarnjim satima oko 2.35 udario u splitsku Zapadnu obalu i potonuo.

Priveden je zbog sumnje da je brodom upravljao pijan i da je tako počinio kazneno djelo ugrožavanja posebnih vrsta prometa. Doznaje se da mu je u krvi izmjeren preko jedan promil alkohola, a za razliku od njega, ostalih troje članova posade koji su alkotestirani nisu bili pod utjecajem alkohola.

"Morska vila" na kojoj se nalazilo 50 putnika od kojih, srećom, nitko nije ozlijeđen, došla je na splitsku Zapadnu obalu iz smjera Čiova odnosno Okruga Gornjeg, a istraga će utvrditi je li još nešto, osim alkohola i krive procjene kapetana, dovelo do udara u rivu.

Svi su putnici sišli s broda na obalu i nitko nije ozlijeđen. Na mjesto događaja su izišli vatrogasci, djelatnici Lučke kapetanije i policijski službenici. U tijeku je očevid od strane Lučke kapetanije, potvrđuje policija.

Isto tako, s obzirom da je udario u benzinsku crpku, a veliki je pomorski promet na tom dijelu jer se jahte i brodovi moraju opskrbljivati gorivom, doznajemo da će vrlo brzo biti organizirano vađenje broda.

image

Nesreća na splitskoj Zapadnoj obali

Joško Šupić/Cropix
image

Nesreća na splitskoj Zapadnoj obali

Joško Šupić/Cropix
image

Nesreća na splitskoj Zapadnoj obali

Joško Šupić/Cropix

Ministarstvo mora: Nema ozlijeđenih prilikom udara izletničkog broda u obalu zapadne splitske obale

O havariji "Morske vile" oglasilo se i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Njihovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

- U tijeku su aktivnosti na poziciji pomorske nesreće kako bi se more i morski okoliš osigurali od onečišćenja, ukoliko se dogodi istjecanje pogonskog goriva iz spremnika izletničkog broda, koji je potonuo na mjestu udara.

Prema dostupnim informacijama u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, koju provodi Lučka kapetanija Split u tijeku su koordinirane spasilačke aktivnosti prema izletničkome brodu „Morska Vila“, dužine 21,6 metara u vlasništvu pravne osobe iz Republike Hrvatske, koji je jutros, 24. srpnja iza 02.00h pramcem udario u obalni zid Inine benzinske postaje, na splitskoj Zapadnoj obali.

Iz nadležnosti LK Split u koordinaciji sa Nacionalnom središnjicom za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) na poziciju nesreće angažirani su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Split, čija pomorska jedinica je postavila upijajuće brane oko oštećenog broda, kako bi prevenirali onečišćenje mora i morskog okoliša, u slučaju da se dogodi istjecanje pogonskoga goriva iz brodskog spremnika.

Na poziciji su angažirani ronioci radi provjere brodskog trupa ispod razine mora, dok je u dogovoru sa vlasnikom broda dodatno angažirana tvrtka za pružanje komercijalnih usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja mora i morskog okoliša.

Pregledom nadzornih kamera, administrativnim očevidom brodske dokumentacije te suradnjom sa policijskim službenicima Pomorske i aerodromske policije Split utvrđuje se točan broj osoba koji je boravio na brodu u trenutku nesreće, uključujući i posadu, kako bi se provjerilo jesu li poštovane ili prekršene sigurnosne odredbe propisane temeljem Pomorskog zakonika, odnosno, Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe, navodi se u priopćenju. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:56