EKSKLUZIVNO: ČELNIK DINAMA

DETALJI S ISPITIVANJA MAMIĆA U USKOK-u 'Kad ću snimati film o sebi, vi ćete biti jedan od likova'

'Pa ja ću vas raskapa... raskapasit...', rekao je u jednom trenu Mamić zamjeniku ravnatelja USKOK-a

Zdravko Mamić, prvi čovjek GNK Dinama, od početka srpnja nalazi se pod istragom USKOK-a, zbog sumnje da je zajedno sa svojim bratom Zoranom Mamićem i bivšim direktorom kluba Damirom Vrbanovićem oštetio Dinamo za više od 117 milijuna kuna. Zorana Mamića usto se tereti i za utajnu poreza te podmićivanje poreznika Milana Pernara.

Ključne optužbe odnose se na transfere Luke Modrića i Dejana Lovrena. Prema optužbi, obojica igrača odrekla su se bilo kakvih potraživanja prema Dinamu u trenutku napuštanja maksimirskog kluba.

Antidatirani aneksi

Unatoč tome, kako ih se tereti, osumnjičenici su na temelju antidatiranih aneksa ugovoru naknadno isplatili 50 posto od ugovorenih transfera s računa Dinama. Modrić je većinu tako dobivenih sredstava proslijedio Zdravku Mamiću i s njim povezanim osobama, dok je Lovren kompletan dobiveni iznos odmah proslijedio na račun Zorana Mamića.

Zdravko Mamić je 4. srpnja ove godine po tim optužbama ispitan u prostorijama USKOK-a u Zagrebu. Ispitivao ga je zamjenik ravnatelja USKOK-a Sven Mišković u nazočnosti Mamićeve braniteljice Jadranke Sloković. Iako je Mamić bio spreman i odgovarati na pitanja tužitelja, po sugestiji svoje braniteljice to je odbio učiniti.

- Da mi je netko pričao, gospodine odvjetniče, da će mi žena naređivat, ne bi’ vjerovao - sa smiješkom se obratio tužitelju.

- Žalosti me činjenica da se stekao dojam da sam ja izbjegavao odazivanje pozivu, što je jednostavno netočno - rekao je Mamić te je objasnio kako je s Dinamom otišao na pripreme u Sloveniju, da nije bježao od hrvatskog pravosuđa te da njegov povratak u Hrvatsku u nijednom trenutku nije bio upitan.

- Meni je ovo znanstvena fantastika, što se u ova dva dana dogodilo nikad neću zaboraviti. Kad budem pisao knjigu, onda ćete i vi biti u knjizi. Kad budem snimao film, bit ćete u filmu - kazao je Mamić tužitelju Miškoviću.

Potom je ustvrdio da su upravo od njega i Dinama dobili sve papire na kojima sada temelje optužbe protiv njega, što znači, dodao je Mamić, da nikad nisu opstruirali istragu.

Razlog dopuna

Pitao sam se kad ću ja već jedanput doći pred vas, jer nema viđenijeg Hrvata koji ovu prostoriju nije posjetio. A vidite koliko godina je USKOK već formiran, a ja do danas nisam dospio tu kod vas... a bili smo izvrgnuti i kontroli i mobingu i genocidu od kontrole - rekao je Mamić, sugerirajući tužitelju da “večeras pročita dokumente te da ga sutra pusti kući”.

- Kako je moguće, ako je transfer knjižen 2007. kao rashod od pedeset posto igraču, da je aneks sklopljen godinama kasnije? Pa dajte se saberite, čovječe božji. Di je tu logika... i neću više ništa govoriti - uzbuđeno je zaključio Mamić, ali se vrlo brzo predomislio i nastavio.

- Ja vas preklinjem u ime Hrvatske, u ime Dinama, dajte neka vam netko večeras objasni. Hrvatska treba vašu instituciju.. nemojte se blamirat... - rekao je osvrćući se na navodnu izmjenu optužbe koja se dogodila u prethodna 24 sata te se nadovezao:

- Pa ja ću vas raskapa... raskapasit... medijski, medijski - rekao je Mamić, a njegova odvjetnica odmah je napomenula kako to nije prijetnja.

- Ne, ne, ja govorim medijski. Pa kakva prijetnja!? Ne govorim njemu - ubacio se Mamić okrenuvši glavu prema braniteljici i pokazujući rukom na zamjenika ravnatelja USKOK-a.

- Dajte, molim vas, državni odvjetniče pročitajte to, pogledajte sve ugovore i bilance i salda... Koji su vam to vještaci porezni koji su vas tako prevarili i napravili štetu Hrvatskoj. Vidjet ćete, gospodine, vidjet ćete, srest ćemo se u životu....

- Znaš kako se to može protumačit... - uskočila je odvjetnica Sloković.

‘Malo osebujan’

- Molim vas da ne mislite nešto... ja sam malo osebujan, ali... - dodao je Mamić tužitelju sa smiješkom.

- Sve je u redu - odgovorio je tužitelj, koji je na koncu upitao Mamića ima li primjedbe na postupanje policije i USKOK-a. Mamić je uzvratio da je policija postupala korektno, da su to njegovi heroji, da nema prigovora ni na postupanje njega kao tužitelja, ali da na USKOK ima “takvih prigovora.”

‘To mi je hvala što sam plaćao porez’

-Ja sam zaštitio klub i ukinuo podjele transfera. Napravio sam ih samo kad su me igrači doveli pred gotov čin Novac je uvijek dolazio na račun Dinama i onda bi se isplaćivao igračima koji bi plaćali porez u Hrvatskoj. I sada umjesto da mi se Hrvatska klanja što punim hrvatski proračun, ja sam danas ovdje. Mamić je objasnio postupak sklapanja ugovora s igračima, pri čemu je napomenuo da se sklapa glavni ugovor i ako su potrebne neke izmjene, onda se sklopi i aneks. Naglasio je kako se uvijek pri odlasku igrača u inozemstvo sastavlja zapisnik o raskidu ugovora koji sadrži stavku da nemaju potraživanja jedni prema drugima. -Kategorički opovrgavam da mi je ikad itko dao ijednu lipu. Na to sam ponosan i zato nikada nisam nastradao i zato ni sad neću nastradati. Vi ćete svi nastradati u najmanju ruku savješću. Nećete moći spavati zbog toga što ste napravili sramotu Dinamu, meni i Hrvatskoj rekao je u očaju Mamić. ( Ž. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:59