POTRAGA ZA NIKOLOM

Detalji savršenog izleta koji se pretvorio u horor: ‘Baš na tom dijelu naletjeti na granu. Užas!‘

Nestalom Nikoli Dombaju ovo je bio prvi put da je namjeravao prenoćiti uz rijeku, ponio je sa sobom vojničku vreću za spavanje
 Jutarnji list

Točno 24 sata nakon prevrtanja čamca na Dravi, iz kojega se spasilo pet osoba, dok se za šestom još traga, rodbina nestaloga Nikole Dombaja u velikom je šoku. Nedjelja je, 17 sati poslijepodne. U dvorištu obiteljske kuće Dombajevih u varaždinskom Petrijancu ponovno se okupljaju susjedi i rodbina.

Željeli bi, a ne znaju kako pomoći supruzi i troje odrasle Nikoline djece. Petra (29), David (27) i najmlađi Dominik (23) od vijesti o nestanku oca odspavali su samo dva sata oko podneva. Bez pomoći tableta za smirenje, san nije dolazio. Njihova je majka Biserka neutješna.

U subotu navečer za njih je započeo košmar u kojemu im je svaki sljedeći sat teži od prethodnog. Jer s prolaskom vremena, sve je manje šanse da će Nikola (50) biti pronađen živ.

image
Jutarnji list

Ronioci i dronovi

Prema onome što su im rekli policajci koji su im priopćili najtežu vijest u njihovim životima, Nikola je nestao u prevrtanju čamca na rijeci Dravi kod podravskog sela Ferdinandovec. Ono što je trebao biti savršen izlet za petrijanečku šestorku, u trenutku se pretvorilo u noćnu moru.

- Aluminijskim su se čamcem, šojkom ili konzervom, kako ga zovemo, vozili rijekom kad su naletjeli na debelu granu, koja je bila desetak centimetara pod vodom. Čamac se digao u zrak i okrenuo se za 180 stupnjeva, oni su pali u vodu. Petorica su isplivala, šesti, Nikola, nije - kaže nam članica obitelji neslužbenog vođe puta Mojmira Peharde. On nije kod kuće, s pripadnicima HGSS-a traga za prijateljem Nikolom.

U nedjelju poslijepodne prešli su na mađarsku stranu granice, gdje u dogovoru s njihovim vlastima nastavlju pretraživati Dravu. Nikolu traže ronioci i dronovi.

Izlet Dravom na ribičiju i splavarenje redovita je zabava društva iz Petrijanca. Većina su njih članovi lokalnog ribolovnog društva. Uvijek idu šestorica, neki redovito, neki povremeno, a Nikoli Dombaju ovo je bio prvi put da je namjeravao prenoćiti uz rijeku. - Sa sobom je uzeo staru vojničku vreću za spavanje. Veselio se izletu s dečkima - kaže član obitelji. Krenuli su iz Legrada i planirali Dravom do Đurđevca.

- Rijeka je tu jako široka i kakva to grozna sudbina mora biti da su u cijeloj toj širini naletjeli baš na tu, pokazalo se, kobnu granu - kaže nam sugovornik.

Stari prijatelji

Ljudi iz varaždinskog kraja i inače su neskloni svoje tragedije iznositi u javnost. Privatne su to osobe, koje vjeruju da nije pristojno nametati svoj jad drugima. Zbog toga će i oni koji razgovaraju s ekipom Jutarnjeg zamoliti da im ne objavljujemo ime i prezime. Dopustili su nam da “skinemo” Nikoline fotografije s privatnog Facebook profila njegove kćeri. Petra Dombaj mlada je liječnica, bila je članica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a danas je stažistica abdominalne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin. Ima dva brata, a otac je i nju, mezimicu, zvao “sine”. Nikola je u svojoj 50. imao veliku djecu, mlad se oženio. Susjedi se nadaju da će, kako ga opisuju, “strašno simpatičnog Nikolu” HGSS pronaći živog. Nikola Dombaj vlasnik je istoimenog OPG-a u Petrijancu, bavi se mljekarstvom.

image
Nikola Dombaj
Jutarnji list

U čamcu su, neslužbeno doznajemo, jer je policija u svom izvješću objavila samo inicijale i dob, uz Nikolu, bili Mojmir Peharda, Siniša Radiković, Nenad Klaneček, Branko Kurečić i Branko Telebar. Muškarci u dobi od 39 do 53 godine.
Branka Kurečića uspjeli smo nakratko zaustaviti ispred njegove kuće. Ne želi govoriti što se točno događalo, vidi se da je u šoku. Svi su se oni poznavali i družili desetljećima, potvrđuje.

image
Nikola Dombaj
Jutarnji list

- Meni je ovo bio prvi put da idem na taj izlet - kratko kaže i odlazi u kuću. Nešto bi i rekao, čini nam se, ali riječi mu ne dolaze.
upravljao čamcem Uz HGSS, na terenu su u potrazi za Nikolom Dombajem i ronioci Interventne policijske jedinice te policijski službenici okolnih policijskih postaja.

Policijska uprava koprivničko-križevačka još ne daje službenu verziju događaja. U priopćenju poslanom u nedjelju ujutro piše:

“Dosad je utvrđeno da je jučer (subota, 22. 8., op.a.) na plovidbu Dravom, od Legrada prema Križnici, krenulo šest muškaraca s područja Varaždinske županije, i to starosti 50, 41, 52, 39, 49 i 53 godine. Dolaskom do 188. riječnog kilometra nedaleko od Ferdinandovca, između 16.30 i 17 sati, na neutvrđeni način došlo je do prevrtanja čamca uslijed čega je nestao 50-godišnjak koji je upravljao čamcem, dok su ostale osobe isplivale na lijevu obalu rijeke Drave”.

Policijska uprava koprivničko-križevačka jučer u 17.03 sata Nikolu Dombaja i službeno je proglasila nestalim. No, Nikolina obitelj ne želi se prestati nadati da će simpatičnog oca i supruga pronaći živog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:47