KRVAVI OBRAČUN

Detalji suludog zločina u Zagrebu: Dvojicu je izbo nožem jer je sumnjao da su mu ukrali karticu

48-godišnji Robert I.I. osumnjičen da je ubio Domagoja T. (31) i pokušao ubiti Ivana S. (30)
 Goran Mehkek/Cropix

Mislimo da je jedan od njih član naše obitelji, a bojimo se da je to ubijeni. Nitko nam ne govori ništa. Zar ne bi bio red da nam bar policija kaže je li to sto posto on?" riječi su koje je izgovarala s neopisivom količinom tuge sestra 31-godišnjega Domagoja T. dok su nepunih pedesetak metara dalje u utorak navečer na zagrebačkoj tržnici Vrapče policijski forenzičari obilazili prekriveno tijelo mrtvog mladića. Nedugo kasnije njezine crne slutnje dobit će potvrdu. Ispod crne vreće doista se nalazilo beživotno tijelo njezina godinu dana mlađega brata. Sve se dogodilo u utorak oko 21.30 sati ispred bankomata na tržnici gdje je Domagoj T. izdahnuo nakon što je izboden nožem, a njegov godinu dana mlađi prijatelj Ivan S.(30) s reznim ranama vrata prevezen je u KB Sveti Duh gdje su mu ozljede okarakterizirane kao lakše.

Navodnoga počinitelja, a kako neslužbeno doznajemo riječ je o 48-godišnjem Robertu I. I. iz Zagreba, policija u trenutku dok smo razgovarali s obitelji ubijenoga još nije bila uhitila, no već oko 23 sata bile su mu stavljene lisice na ruke na adresi stanovanja. Navodno se predao bez ikakvog otpora. Što mu je sve temeljem sudskog naloga pronađeno u pretresu njegova doma i vozila, još nije poznato, a nepoznat je i nalaz krvi i urina kako bi se vidjelo je li u vrijeme zločina bio pod utjecajem alkohola odnosno opijata.

Prijavio krađu

Tek ujutro su kriminalisti započeli kriminalističko istraživanje zbog sumnji da je počinio ubojstvo i pokušaj ubojstva. Naravno, zbog trajanja istoga, od policije je bilo nemoguće dobiti bilo kakve dodatne informacije osim šturog izvješća da je u tijeku kriminalističko istraživanje povodom inicijalnog fizičkog sukoba više osoba na ulici tijekom čega je počinitelj oštrim predmetom ozlijedio dvojicu muškaraca te pobjegao. Jednako su šturi iz PUZ-a bili i na naš dodatni upit je li osumnjičeni muškarac na dan obračuna na vrapčanskoj tržnici prijavio u PP Črnomerec krađu bankovne kartice i da je u prijavi teretio upravo muškarca kojeg je navečer ubio. Podsjećaju tek da su izvidi, koji su u tijeku, tajni.

image
Goran Mehkek/Cropix

Ipak, kako smo neslužbeno uspjeli rekonstruirati, povod svirepom zločinu bile su optužbe osumnjičenoga Roberta I. I. (48), po zanimanju DJ-a elektronske glazbe, da su mu ubijeni Domagoj T. i ranjeni Ivan S. prethodno otuđili bankovnu karticu. No to se navodno nije dogodilo tu večer već ranije toga dana, a nakon toga je Robert I. I. krađu i prijavio u policiju. No, živaca za rasplet regularnim putem čini se da nije imao, jer se događaj ubrzo raspleo bez policije i to na najgori mogući način. Usprkos našim nastojanjima, točne okolnosti gubitka ili pak krađe kartice nismo uspjeli doznati, no prema nekim informacijama, Robert I. I. je karticu izgubio upravo na tržnici koja će u utorak navečer postati poprište suludog zločina. Iz nekoga razloga nestanak kartice povezivao je s dvojicom mladića i s još nekim osobama iz njihova društva. Nakon što je prijavio da mu je kartica ukradena, ljutiti Robert I. I. se u večernjim satima vratio na tržnicu te se susreo s osobama koje je sumnjičio da su mu uzele karticu. Tada navodno između njih dolazi do svađe koja je prerasla u fizički sukob u kojem je Robert, navodno, izvukao deblji kraj.

Bio je to potom okidač da obračun nastavi, ali naoružan, pa je otišao po nož i vratio se ponovno na tržnicu gdje je više puta nožem u trbuh i u prsa na smrt ubo Domagoja T. dok je Ivana S. zarezao po vratu. Od jezivih scena potom je pobjegao u mrak, a svjedoci užasa pozvali su Hitnu i policiji. Za Domagoja je, na zgražanje prisutnih, bilo prekasno. Ispitujući ovakvu verziju događaja, u srijedu nismo uspjeli doznati jednu naizgled nebitnu stvar, no koja će u pravnoj kvalifikaciji imati važnu ulogu. Naime, prema jednoj verziji Robert I. I. nož je imao u svojemu automobilu, a prema drugoj je otišao u stan koji se nalazi nedaleko od tržnice te se s nožem vratio kako bi se obračunao s njima. U slučaju da se potonje pokaže kao točno, Robert I. I. bi mogao biti osumnjičen za tzv. teško ubojstvo iz bezobzirne osvete, a riječ je o kaznenom djelu za koje je zapriječena puno viša zatvorska kazna.

Prijatelji

- Moj pokojni Domagoj je možda imao nekih mana, nekad se znao doista i nedolično ponašati nakon smrti oca jer ga je strašno potresla, ali to ne daje sad nikom za pravo da ga blati i prokazuje alkoholičarem i narkomanom koji dangubi na vrapčanskoj tržnici. Još je žalosnije što se sad upire prstom da je lopov. On se mrtav ne može braniti. Nije se mogao braniti ni živ, pred osobom koja s nožem okolo hoda, pa je li to normalno? Stavite se u kožu njegove majke u ovim trenucima. Razmislite prije nego išta negativno budete pisali. I to je sve što ću vam reći - rekao je kratko za Jutarnji list prijatelj pokojnog mladića.
Jedna, pak, od poznanica uhićenog muškarca kaže nam da je Robert I. I. "predivna osoba koja se doslovce može mazati na kruh od dobrote".

- Nije osoba kratkog fitilja da poludi iz čista mira. Svi smo zatečeni uhićenjem - ističe prijateljica uhićenog muškarca. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:59