OVRHE, ZLATO I SMRT

Detalji ubojstva na Jarunu: ‘Šokirala sam se kad sam na webu vidjela naš Seat i lokvu krvi‘

Mladen K. (29), optužen da je sudjelovao u višemilijunskim prijevarama, ubijen je iz vatrenog oružja
 Ranko Šuvar /Cropix/Facebook

Mladen K. (29), optužen da je 2014. kao dio grupe prevaranata sudjelovao u višemilijunskim prijevarama s vjetroelektranama te prebacivanjem ukradenoga novca u zlatne poluge, ubijen je iz vatrenog oružja pod još nerazjašnjenim okolnostima u noći na četvrtak na osamljenome dijelu jarunskoga jezera.

Pronađen je s prostrijelnim ranama te prevezen u bolnicu, gdje je unatoč liječničkoj intervenciji podlegao ozljedama. Bio je to okidač da se na Ljubekovu aveniju zapute kriminalisti koji su satima s mjesta događaja izuzimali tragove i pokušavali rekonstruirati zadnje minute ZET-ova djelatnika.

Isključen mobitel

Njegova majka, koja ga je vidjela posljednji put oko ponoći, nekoliko sati prije zločina, s nevjericom vrti film te će poduzeti sve, kaže za Jutarnji list, da se dozna prava istina.

Da joj sina više nema otkrila je, govori nam, nakon što je oko 9 sati ujutro surfajući internetom prepoznala sinovljev Seat i kraj njega lokvu krvi dok je čitala vijest o smrti neimenovanog mladića na Jarunu.

- Ne prestajem se tresti od šoka. Zadnji put sam ga vidjela oko ponoći, kad mi je rekao da ide van i da će se vratiti do jutra radi našeg psa jer ja sam imala obaveze. Bilo je 4.55 sati kad sam mu ušla u sobu i njega nije bilo, pa sam mu na mobitel poslala SMS ‘Jel znaš da ja trebam ujutro ići’. Poruku nije primio. Mobitel mu je bio ugašen. Mislila sam da se ispraznio i da je zaružio. No, nešto prije 9 ujutro, kad sam našeg francuskog buldoga išla prošetati, pas koji inače ne laje počeo je lajati, a okolo nije bilo nikoga. Išla sam na mobitel pročitati vijesti. Uslijedio je šok - Mladenov auto u tekstu o zločinu, pa sam susjedi rekla: ‘Gle, naš Seat’. Uvjeravala me je da je to slučajnost... - kaže nam majka ubijenog mladića, koja je odmah nakon toga išla zvati sinovljeve prijatelje. Većina joj se nije javila. No, stanoviti Dado je, te se odmah, kad mu je priopćila da joj se čini da njezinog Mladena više nema, krenuo prema Jarunu.

- Otišao je do Jaruna sa suprugom te su policiji rekli da prepoznaju auto pa su ih uputili u policijsku postaju. Da nakon pet sati od pronalaska policija nije znala identitet? Pa imali su auto. Naša adresa im je poznata. Zvala sam Mladenovu djevojku s kojom je sedam godina. Ostala je u šoku. Stalno su se mirili i svađali. Rekla mi je da ga je zadnji put vidjela prije dva tjedna - kaže nam još Mladenova majka, dodajući da je Mladen često znao ići na Jarun, pa i sa psom u šetnju.

Što je radio na Jarunu tu večer ne zna. Nije joj izgledao zabrinuto, a kamoli da ga išta muči. U srijedu, otkriva nam još, Mladen nije radio u garaži ZET-a te je dan proveo s rodbinom u Tkalčićevoj. Nakon toga se oko 19 sati vratio kući, a oko 22.30 je prošetao psa. No u ponoć je otišao zauvijek. Na ramenu je imao svoju plavu torbicu s dokumentima i mobitelom, koja na mjestu zločina nije pronađena.

S kim je pričao?

- S kim je komunicirao zadnje sate, ne znam. Mobitel glasi na mene pa ću izvaditi zamjensku karticu i odnijeti ju na policiju. U autu sigurno nije bio sam. Je li ga što mučilo? Ne znam. Djelovao je zadovoljno na poslu. Tri godine radi u garaži ZET-a na preparkiravanju. A što se tiče sudskog postupka koji se protiv njega vodi četiri godine, vjerujem da bi dokazao da nije kriv. Bio je čak nepravedno uhićen po tjeralici kao da je bježao. A nije, već ga nitko nije tražio. Radio je u Njemačkoj pa se sam, kad je doznao za istragu, javio policiji - zaključuje Mladenova majka.

Na društvenim mrežama prijatelji pokojnog Mladena K. ujedinili su se i traže informacije koje bi pomogle u rješavanju slučaja.

"Dragi moji!!! Mladen K. nas predragi prijatelj noćas 09.07.2020 u 03.00 na Jarunu pretučen i ubijen i ostavljen u 29.godini!!!! Molimo sve drage ljude za bilo kakve informacije o počiniteljima!!!! Uhvatit ćemo ih pa tko god oni bili samo neka znaju!!!!!" - apel je jedne od Mladenovih prijateljica.

Inače, Mladen K. našao se u optužnici s Milanom L. C., Ljubomirom S., Spomenkom B. i Milom R. zbog višemilijunske prevare, pranja novca te krivotvorenja isprava na štetu splitske Vjetroelektrane Jelinak i Trtar-Krtolin. Na teret im se stavljalo da su uz pomoć krivotvorene dokumentacije 2014. proveli ovrhe nad vjetroelektranama teške oko 24 milijuna kuna te da su dio novca zatim prebacili u zlato, kupujući zlatne poluge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2022 13:23