TROVANJE MONOKSIDOM

Detalji užasa u Jastrebarskom: ‘Upalili su agregat jer su im te večeri iskopčali struju...‘

Djevojčica od 14 godina, dovezena s poremećajem svijesti, sad je stabilno, kao i ostalo dvoje djece koja su se lakše otrovala
 Goran Mehkek/Cropix

Korištenje benzinskog agregata u kasnim večernjim satima sa srijede na četvrtak u obiteljskoj kući u Jastrebarskom zamalo je bilo kobno za peteročlanu obitelj koja je pravodobnom reakcijom spašena u zadnji čas. Zbog trovanja ugljičnim monoksidom troje djece i njihovih roditelja, u mirnu Zelenu ulicu stigla je oko ponoći Hitna pomoć, a potom i policija.

Roditelji su nakon ukazane liječničke pomoći i liječenja kisikom u KBC-u Sestre milosrdnice otpušteni iz bolnice, dok su njihovi školarci zadržani u Dječjoj bolnici u Klaićevoj u Zagrebu.

Terapija kisikom

"Kod nas je kolima Hitne pomoći u četvrtak navečer dovezena djevojčica u dobi od 14 godina koja je imala poremećaj svijesti. Kliničkom i dijagnostičkom obradom koje je uslijedila dokazano je da se radilo o trovanju ugljičnim monoksidom pa je hospitalizirana.

Od početka liječenja djevojčica je na terapiji kisikom uz praćenje vitalnih funkcija. Trenutačno je pacijentica stabilno i došlo je do poboljšanja njezina općeg stanja", rekao nam je prof. dr. Goran Roić, ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj.

image
Goran Mehkek/Cropix

Dodao je da su u bolnicu primili još dvoje djece od 9 i 12 godina koji su također imali trovanje ugljičnim monoksidom, ali lakše. Zadržani su u bolnici, no njihovo stanje nije zabrinjavajuće, rekao je prof. dr. Roić. Roditelje je pak po povratku kući dočekala policija kako bi obavili očevid i utvrdili sve okolnosti koje su prethodile tragediji. I drugi dan od događaja policija je bila u dvorištu, fotografirala i izuzimala sve potrebne dokaze za istragu.

image
Goran Mehkek/Cropix

Šokirani susjedi

Susjedi peteročlane obitelji s kojima smo razgovarali ostali su šokirani tragedijom. - Nismo čuli kad je kod njih došla Hitna jer smo spavali na dvorišnoj strani kuće, nego se tek ujutro vijest proširila ulicom. Samo da svi budu dobro. Draga su obitelj, vrijedni. Majka dječice radi u školi, mislim kao asistentica u nastavi, a tata je umirovljeno vojno lice. Strah me i pomisliti kakav su užas proživjeli tu noć - kaže nam jedna susjeda.

image
Goran Mehkek/Cropix

Drugi susjed kaže da je čuo da su upalili agregat u kući jer su im tu večer došli iskopčati struju. - Imaju peć na drva, tako da im očito nije bilo zbog grijanja da ga pale. Inače, bračni par s djecom živi na katu dok je u prizemlju baka koja je, mislim, u Njemačkoj trenutno - zaključio je drugi susjed.

Iz PU zagrebačke kažu da je do trovanja došlo najvjerojatnije uslijed korištenja benzinskog agregata u zatvorenom prostoru, no točan uzrok bit će poznat nakon dovršetka očevida, kao i eventualna kaznena odgovornost nekoga od ukućana.

image
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:11