ZAVRŠILA ISTRAGA

DETALJI UŽASNOG KRVOPROLIĆA NASRED ULICE U TRILJU Dječak (14) nožem izbo majku u automobilu, nije stao ni kada je uspjela izaći iz vozila...

 
Ilustracija
 Slobodna Dalmacija

Gotov je pripremni postupak tj. istraga nad 14-godišnjakom zbog pokušaja ubojstva 47-godišnje majke u Trilju u veljači ove godine. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu za njega traži smještaj u odgojni zavod te obvezno psihijatrijsko liječenje, javlja Slobodna Dalmacija.

Maloljetnik je u ožujku smješten u Zatvorsku bolnicu na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu te je nad njim provedeno psihijatrijsko vještačenje tijekom kojeg je iz Splita dolazila stalna sudska vještakinja psihologinja za djecu.

Utvrđeno je kako je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio bitno smanjeno ubrojiv. Upravo stoga je državno odvjetništvo nakon okončanja pripremnog postupka, uz prijedlog da prema maloljetniku bude izrečena odgojna mjera upućivanja u odgojni zavod, zatražilo sigurnosnu mjeru obveznog psihijatrijskog liječenja.

Kako se radi o 14- godišnjaku, ne podiže se optužnica već se ide s prijedlogom, a zbog njegove dobi se nije tražio maloljetnički zatvor već odgojna ustanova.

U prijedlogu DORH-a stoji kako je utvrđeno da je 26. veljače oko 15,30 sati nakon verbalnog sukoba sa žrtvom u osobnom vozilu, u namjeri da je usmrti, fizički nasrnuo na nju i počinio pokušaj ubojstva. Majci je liječnička pomoć pružena u Kliničkom bolničkom centru Split te je smještena je na Jedinici intenzivnog liječenja s ozljedama oka i vrata.

Prema tragovima tijekom kriminalističkog istraživanja, utvrđeno je kako je 14-godišnjak prvo ubo majku nožem sa zadnjeg sjedišta vozila. Ranjena žena je uspjela izaći iz automobila te je on krenuo za njom i zadao joj još jednu ubodnu ranu. Obavljen je i očevid na majčinom automobilu u kojem su na sjedištu vozača nađeni tragovi krvi i njene kose.

Nakon privođenja maloljetnik je priznao da je napao majku. Stalni sudski vještak psihijatar ocijenio je da je uputno da 14-godišnjak bude pod liječničkim tretmanom. Stoga je nad njim određen istražni zatvor te je poslan u Bolnicu za osobe lišene slobode, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:02