AKCIJA 'DOGMA'

DILER KOJEG TRAŽI HRVATSKI SUD ZAVRŠIO NA POPISU NAJTRAŽENIJIH EUROPSKIH KRIMINALACA Evo kako je nabavljao kokain koji je završavao na ulicama

 
 EUROPOL

Godinu dana od nagodbe s USKOK-om, koju je potpisalo sedam od devet članova zločinačke udruge krijumčara kokaina, ponovno je aktualizirana sudbina jednog od dvojice koji su u bijegu od 2011. godine kada je pokrenut kazneni postupak na temelju međunarodne akcije "Dogma".

Darjan Ješovnik (32) nalazi se na listi optuženika USKOK-a te je za njim tjeralicu objavio Županijski sud u Splitu pošto se nikako nije pojavio na suđenju. Raspisan je i Europski uhidbeni nalog, tako da ga potražuje i Europol koji je u srpnju objavio listu 25 najtraženijih kriminalaca s njihova popisa u formi albuma sa sličicama nogometaša. Među njima hrvatske boje brani Darjan Ješovnik, u dresu s našim nacionalnim obilježjem jer ga traže po nalogu suda u Splitu, iako je slovenski državljanin rođen u Crnoj Gori, piše Slobodna Dalmacija.

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske je još prošle godine raspisalo nagradu od 5000 eura za informaciju koja bi dovela do lociranja i uhićenja odbjeglog švercera 339 kilograma kokaina. Kao jednog od najtraženijih europskih bjegunaca s liste "EU most wanted", nije stoga čudno što je ovoga ljeta dobio mjesto u Europolovu albumu sa sličicama.

EUROPOL

U svibnju 2011. godine u medijima je odjeknula vijest o međunarodnoj akciji koju je koordinirala američka DEA. Razbijen je lanac krijumčara kokaina iz Južne Amerike u Europu, koji je predvodio Petar Ćosić (40) zvani Šarac iz Tomislavgrada. USKOK je optužnicu podigao polovicom svibnja 2012. godine, samo nekoliko dana prije isteka zakonskog roka od godine dana, koliko je maksimum za podizanje optužnice. U optužnici tvrdi da je Šarac upravljao zločinačkom organizacijom koja je kupovala, posjedovala, prenosila i posredovala u prodaji najmanje 339 kilograma kokaina dovezenog iz Brazila i vrijednog 12,8 milijuna eura.

Osim Šarca, u ilegalnom poslu su sudjelovali i njegov brat Ante Ćosić (44), Šaćir Lucević (36), slovenski državljanin, Manuel Vulić (26), zvani Manči, poduzetnik u Češkoj, Nebojša Erkman (36) iz Osijeka, Darjan Ješovnik (27), slovenski državljanin, Stanislav Knežević (50), zvani Stanko iz Splita, Đorđe Fistirić (41), zvani Đoko iz Zadra i Vlatko Šoš (32) iz Zagreba. Optužnica USKOK-a teretila ih je da su se organizirali tako da su od siječnja 2010. do svibnja 2011. godine na području Zagreba, Zadra, Splita, potom Slovenije, BiH, Nizozemske i Španjolske preprodavali kokain koji su prije toga dovozili brodovima iz Južne Amerike, odnosno Brazila, do luka u Španjolskoj, a onda bi ih prebacivali na brze gumene čamce i prevozili do obale.

Suđenje je na splitskom Županijskom sudu počelo krajem ožujka 2014. godine, gotovo tri godine nakon uhićenja, a iako je sudac vrlo često zakazivao rasprave, one u pravilu nisu održavane jer bi uvijek netko bio spriječen u dolasku. Tako je bilo sve dok nije istekao maksimalni rok za istražni zatvor, a nakon što su svi okrivljeni pušteni na slobodu, ista se priča nastavila.

Postupak je na splitskom Županijskom sudu za sedmoricu okončan mimo očiju javnosti prošle godine, tako da su se svi dostupni optuženi, osim Lucevića i Ješovnika, nagodili s USKOK-om. Određene su im kazne koje su bile jednake vremenu provedenom u istražnom zatvoru, tako da praktično nisu ni morali ići na odsluženje. Jedino je organizator Šarac dobio četiri godine zatvora, odnosno pola godine više od maksimalnog roka istražnog zatvora koliko je proveo iza rešetaka na Bilicama. Svima je oduzeta i protupravno zarađena imovinska korist, a najviše, Petru Ćosiću koji je ostao bez 150 tisuća eura, mercedesa CL 500, nekoliko mobitela, laptopa, dvije centralne jedinice za videonadzor te kreditnih kartica.

Petar Ćosić je bio "mozak" organizacije, a ostali optuženi imali su svoje uloge u organizaciji, kontaktirali su međusobno preko mobitela, koristeći se nadimcima i šiframa kako im se ne bi ušlo u trag. Ćosićev brat Ante bio je zadužen za prijenos i isplatu novca nakon odrađenog posla, dok je Manuel Vulić bio zadužen za strateško osmišljavanje distribucije kokaina do krajnjih kupaca. Vlatko Šoš bio je zadužen za zaštitu interne telefonske komunikacije unutar grupe. Imao je dva "zaštićena" kriptirana mobitela preko kojih je uglavnom komunicirao s Vulićem, a po potrebi i s osobama hijerarhijski više rangiranim od Vulića.

Knežević je bio zadužen za angažiranje skipera, skladištenje robe po španjolskim jahtama i prijenos skuterima i ostalim plovilima do članova distributerske ekipe koji bi tu drogu dalje raznim putovima plasirali do krajnjih kupaca po Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Nizozemskoj, Španjolskoj i ostalim zemljama EU-a.

Cijela je "operacija" bila dobro uhodana sve dok u svibnju 2011. godine u španjolskom gradiću Cullera u blizini Valencije nakon što su preuzeli pošiljku s oko 339 kilograma kokaina nisu uhićeni Zadranin Đorđe Fistrić zvani Đoko i Nebojša Erkman, koji je imao boravište u španjolskom gradu Lerida. Međunarodnu akciju "Dogma" je organizirala američka DEA-e u suradnji sa španjolskom, crnogorskom, hrvatskom policijom i srpskom BIA-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 16:47