NOĆNA DETONACIJA

Dileru pod Mercedes postavljena ručna bomba: ‘To je metoda zastrašivanja, a ne pokušaj ubojstva‘

M.P. je imao niz sukoba s osobama s krim-scene pa će policija s otkrivanjem osobe koja je podmetnula bombu imati pune ruke posla
 Vojko Basic/CROPIX

Splitskom dileru M.P. (38) pod Mercedes je stavljena ručna bomba koja se aktivirala u trenutku kad je pokrenuo automobil u petak oko 00.50 sati, doznaje Slobodna Dalmacija. Po oštećenjima na njegovu automobilu te okolnim vozilima i zgradi, tj. udaljenosti do koje su pronađeni tragovi udara, radi se o bombi M75, popularnoj kašikari koja je postavljena pod prednji desni kotač.

Stručnjaci za oružje i eksploziv objašnjavaju na koji način se navedena eksplozivna naprava može staviti kako bi došlo do detonacije u pogodnom trenutku.

- Bomba se stavi ispod blatobrana, zaglavi se između gume i amortizera. Potrebno ju je uglaviti tako da nakon izvlačenja osigurača ručica osigurača tj. 'kašika' ostane čvrsto priljubljena uz tijelo bombe. Ručica osigurača je metalni dio koji podsjeća na žlicu tj. kašiku, odatle i naziv kašikara. U trenutku kad se automobil pokrene, kotač se okrene, bomba ispada iz ležišta u koje je zaglavljena, 'kašika' se odvaja od tijela bombe i dolazi do eksplozije. Eksplozivno punjenje predstavlja plastični eksploziv, a ostalo su čelične kuglice koje izlijeću u radijusu do 50 metara. Nanose smrtonosne ozljede do 20 metara, a na većoj udaljenosti ranjavaju. To se odnosi na otvoreni prostor.

U ovom slučaju na Skalicama, bomba je pala ispod ili kraj automobila sa suvozačke strane i vozač, koji je sjedio unutra, nije bio direktno izložen kuglicama koje gube udarnu snagu pri udaru o prepreku. To je pješadijsko oružje namijenjeno bliskoj borbi. Efikasna je u rovovima, zaklonima, utvrđenim objektima, šumama i slično. Ponavljam, kuglice jesu ubojite, ali pri direktnom udaru o tijelo. Koliko daleko lete, može se vidjeti i po oštećenjima na automobilima koji su bili na drugoj strani parkirališta te na zidu zgrade.

image
Vojko Basic/CROPIX

Postoje dvije vrste bombi: one na kojima do eksplozije dolazi trenutno te one na kojima do eksplozije dolazi tri sekunde nakon otpuštanja 'kašike'. Snaga te bombe je upravo u kuglicama koje se raspršuju, a ne u jačini detonacije. Upravo stoga na Mercedesu nema većih oštećenja od probušenih prednjih guma. Nije to kao u filmovima kad se baci bomba pa automobil odleti u zrak, to su gluposti - kaže vanjski suradnik Slobodne Dalmacije.

Zbog svega opisanoga smatra kako se nije radilo o pokušaju ubojstva, već načinu zastrašivanja.

- Kad nekoga želite ubiti kašikarom, onda izvučete osigurač i ubacite mu je u automobil, a postavljanje ispod kotača nije model atentata. Činjenica je da se moralo raditi o osobi koja zna rukovati bombom jer nju ne može postaviti kako treba netko tko je drži u ruci prvi put. Pitanje je i je li osoba izvukla osigurač i onda zaglavila bombu ili je prvo postavila eksplozivnu napravu iznad kotača pa tek onda izvlačila osigurač što je teže jer je prostor uzak i pokreti su ograničeni - pojašnjava sugovornik.

Pitaju ga je li se moglo raditi o improviziranom poteznom upaljaču, ali tu teoriju odbacuje jer kaže da za postavljanje takvog načina aktivacije treba više vremena te bi sigurno netko primijetio osobu kako čuči kraj Mercedesa i razvlači žicu ili konop.

image
Vojko Basic/CROPIX

- Kašikara se često na način koji sam vam opisao koristila u Domovinskom ratu kad se znalo da će neprijatelj doći u određene objekte koje su naše snage morale napustiti. Tad bi se izvlačili osigurači i stavljale bombe iza predmeta za koje se znalo da će ih uzeti, primjerice iza radiostanice. Prilikom toga bi došlo do eksplozije u kojoj bi neprijateljski vojnici stradali ili bili ranjeni. Danas možete nabaviti kašikaru po cijeni od 50 eura - tvrdi i siguran je da ih po kućama pojedinih bivših boraca ima na desetine.

Nakon eksplozije M.P. je izašao iz automobila na kojemu su ostala otvorena vrata kao što se može vidjeti na noćnoj snimci našeg fotoreportera Nikole Vilića. Na toj strani vozila nema oštećenja, osim puknute prednje gume. Po položaju vozila može se zaključiti kako je netom prije napustio parkirno mjesto i krenuo prema ulici kad je došlo do detonacije. Vozač je otišao na Hitnu pomoć gdje je utvrđeno kako nije ozlijeđen.

image
Nikola Vilić/Cropix
image
Vojko Basic/CROPIX

Policija će s otkrivanjem osobe koja je podmetnula bombu očito imati pune ruke posla, pogotovo kad se zna da je M.P. imao niz sukoba s osobama sa splitske krim-scene koje, kao ni on, ne prezaju od primanja, ali i davanja batina.

Ubroji li se u to i činjenica da je krenuo s prikupljanjem kaznenih prijava prije 20 godina, a najbrojnije su zbog droge i nasilja, može se ustvrditi da je krug osumnjičenih puno širi nego li domet kuglica iz kašikare.

Na snimci možete vidjeti kako ekipa za očevid pomno proučava upravo dio ispod prednjeg desnog kotača vozila.

'Kad je grunulo, znali smo da je eksplozija. Trebalo nam je dok nismo umirili djecu'

Jutro nakon eksplozije na splitskim Skalicama glavna je tema, očekivano, detonacija koja je u petak oko 1 sat probudila stanare Lučićeve ulice i ulice Table, kad je aktivirana naprava postavljena pod osobni automobil Mercedes u vlasništvu M. P. (38) iz Splita. Do eksplozije je došlo kad je 38-godišnjak uključio automobil te je od jačine detonacije potražio i liječničku pomoć. Osim njegova, oštećeno je još pet automobila.

Na parkiralištu zatječemo brojnu forenzičku ekipu koja fiksira tragove s Mercedesa te snimaju i mjere oštećenja na okolnim zidovima i tlu. Razgovor s vlasnikom vozila je obavljen, ali malo je vjerojatno da će to dovesti do uhićenja počinitelja jer je riječ o osobi iz kriminalnog miljea. U svom dosjeu M. P. ima sedam pravomoćnih presuda te još dva predmeta zbog dilanja koji čekaju suđenje. Presude se nižu od 2004. do 2011. godine, prva je zbog nasilničkog ponašanja, zatim niže tešku krađu te tri zbog preprodaje droge,a u svim slučajevima je dobio uvjetne kazne zatvora. Bezuvjetnu kaznu zatvora od godine dana dobio je za silovanje 2010. te šest mjeseci zatvora zbog nanošenja teških ozljeda.

Nad glavom mu vise slučajevi iz 2014. i 2016. za koji traje glavna rasprava, a optužen je za dilanje amfetamina speed, MDMA tzv. čistog ecstasyja i marihuane. Poznat je i po tome što ne izbjegava fizičke obračune te je dva puta i sam teško ozlijeđen. Jedan od poznatijih napada na njega bio je kad su ga 2015. nasuprot hotela President u Starčevićevoj ulici napala trojica. U brutalnom napadu su ga na tlu tukli nogama i mlatili pištoljem po glavi te su mu izbili zube i smrskali lice.

Budući da je M. P. jedno vrijeme vozio motocikl Suzuki Burgman i živi u splitskom Varošu, nakon krvavog pohoda na Šperunu u siječnju prošle godine kad je Filip Zavadlav ubio tri osobe, krenula je priča da je on jedna od žrtvi. M. P. na splitske Skalice dolazi kod prijatelja iz istog miljea, što nam je potvrdila i zgodna pripadnica mlađe generacije koju smo zatekli u petak ujutro u blizini parkinga.

- Mene je baš momak dopratio kući oko 11.30 sati i vidjela sam Mercedes na parkiralištu. Nije mi bilo čudno jer njegov vlasnik često dolazi ovdje kod prijatelja, a znam da inače živi u Varoši i ima veze s narkomiljeom - kaže nam djevojka i nastavlja: "Osim toga, u Lučićevoj vam živi i obitelj Zavadlav, evo, ovdje dolje, samo malo niže. Stane vam sigurno zna ovoga čiji je Mercedes".

Nailazi tad gospođa sa sedmogodišnjim sinom koja nam je opisala šokantne trenutke koje je proživjela njezina obitelj.

- Bili smo muž, dvoje djece i ja u stanu kad je grunulo. Odmah smo znali da je eksplozija. Djeca su se uznemirila i trebalo je vremena dok smo ih smirili - prepričala nam je.

Odlazimo do tržnice Table i u prvom kafiću s gostima raspravljamo o eksploziji. Pitamo konobaricu kako to da nitko nije u strahu.

- Ovo su vam Skalice, znamo mi i za gore! - lakonski odgovara. (Katarina Marić Banje)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:54