PRESUDA

Dinu Dragičeviću 10 godina za ubojstvo prijatelja

 Joško Ponoš/CROPIX

SPLIT – Bračanin Dino Dragičević (21) je u petak iz sudnice odveden u pritvor, nakon što je nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora zbog ubojstva svog prijatelja Damira Šuće (18), u kolovozu 2007. godine na Vidovoj gori.

Dragičević se nakon 2 godine u pritvoru branio sa slobode i obolio. Atrofiraju mu mišići na nogama pa se teško kreće. Iako se branio da je Damirovu smrt prouzročio nesretno i nespretno, vijeće sutkinje Marie Majić to drži neuvjerljivim i životno nelogičnim.

Zbog mlade dobi i neosuđivanosti, Dinu kao mlađem punoljetniku nije izrečeno maksimalnih 12 godina zbog oduzetog života.

Jedina sudska korekcija optužnog akta je blizina iz koje je Dino ispalio hitac iz pištolja CZ 7,65 mm u Damirovu lijevu sljepoočnicu. Vještaci su utvrdili da je metak ispaljen s udaljenosti od 20 do 60 cm, a balističar je oborio Dinovu obranu da je ispaljen slučajno dok je preuzimao oružje od Damira.

Posebno se analiziralo Dinovo ponašanje nakon ubojstva, koje je ocijenjeno proračunatim. Ostavlja mrtvo tijelo za sobom, odlazi kući, ujutro baca pištolj u more s trajekta, vraća se kući s prakse i nastavlja normalno funkcionirati dok cijeli otok traga za Damirom.

Damirovom ocu Zorislavu Šući je čak sa smješkom kazao da je Damiru „sigurno negdje lijepo s onom djevojkom“, a ga je ovaj zabrinuto tražio.

Dok je Dinova obitelj slomljeno napustila zgradu splitskog suda, Zorislav Šuća je izrazio zadovoljstvo presudom:

- Ovo je makar malena satisfakcija iako nam neće vratiti sina jedinca. Bojao sam se da će dobiti minimum od 5-6 godina. Očigledno je sud shvatio da je ubojstvo bilo planirano iako nisu utvrdili motiv a za mene je on psihopata. Sin mi se davno povjerio da mu je Dino rekao kako će jednom nekoga ubiti jer ga zanima kakav je to osjećaj. Mislim da je bila presudna njegova obrana koju je iznosio hladno, bez kajanja a s puno laži.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:53