PRIVODE IH NA SUD

Dio uhićenih pripadnika Tornada bio drogiran, kod jednog našli automat i nacističke simbole

Tri privedena tornadovca imaju 19 godina, ostali su u dobi od 22, 24, 27, 28, 37 i 39 godina
 Zadarski.hr

Zadarska policija u nedjelju je ujutro sucu za prekršaje Općinskog suda u Zadru privela devet pripadnika Tornada od 19 do 39 godina, uhićenih u subotu iza podneva kod raskrižja kraj Supernove, javlja Zadarski.hr.

Tri privedena tornadovca imaju 19 godina, ostali su u dobi od 22, 24, 27, 28, 37 i 39 godina.

Svi privedeni prijavljeni su za prekršaj omalovažavanja i vrijeđanja službene osobe, odnosno za verbalni napad na policajce tijekom privođenja.

Vozači automobila u kojima su zatečeni navijači, u dobi od 24 i 39 godina, prijavljeni su i za prekršaj zakona o sigurnosti prometa na cesti. Naime, 24-godišnjak se odbio testirati na drogu, a 39-godišnjak je prilikom testiranja bio pozitivan na drogu.

Nakon što su uhićeni, policija je svim osumnjičenicima pretresla mjesta stanovanja i vozila koja koriste. U pretresu kod jednog 19-godišnjaka pronašli su 0,4 grama droge speed i 31 gram praškaste tvari za koju će se analizom utvrditi o čemu se radi.

Kod istog mlađeg punoljetnika policija je pronašla automatsku pušku s 236 komada streljiva, lovačke patrone i spremnike za automatsku pušku. Oružje i streljivo su mu oduzeti, a zbog držanja nedozvoljenog oružja, 19-godišnjak je kazneno prijavljen državnom odvjetništvu.

Još petorica privedenih prijavljena je za prekršaj zakona o prebivalištu jer kod sebe nisu imali osobne dokumente.

Policija je Općinu Poličnik kao vlasnika zida na kojem je bio iscrtan sporni mural Torcide Murvica obavijestila o događaju i sada o njoj ovisi hoće li pokrenuti kazneni postupak protiv devetorice tornadovaca za kazneno djelo oštećenja tuđe stvari. Takva se djela, ističu u policiji, gone po prijedlogu oštećenika, u ovom slučaju općine.

Policija još uvijek traga za desetim članom skupine koja je u subotu u prijepodnevnim satima u Murvici prebojavala grafite i murale.

Svih devet osumnjičenika policiji su otprije poznati zbog prekršaja s elementima nasilja, a dvojica među njima, 39-godišnjak i 22-godišnjak, i zbog kaznenih djela zloupotrebe droge.

Privedeni navijači bit će ispitani tijekom nedjelje, zajedno sa svjedocima i policijskim operativcima. Njihovo eventualno puštanje na slobodu očekuje se tek u kasnim poslijepodnevnim odnosno večernjim satima, navodi Zadarski.hr.

Kod uhićenog pripadnika Tornada uz kalašnjikov, streljivo i drogu našli rasističku i nacističku zastavu sa svastikom

U pretresu kuća uhićenih pripadnika Tornada, policija je najviše posla imala kod 19-godišnjeg B.P. Kod njega su pronašli automatsku pušku kalašnjikov s 236 komada streljiva, spremnike za streljivo, lovačke patrone i 0,4 grama speeda.

Osim ilegalnog oružja i droge, policija je pronašla i značajnu količinu "navijačkih rekvizita", među kojima se posebno ističe nacistička zastava sa svastikom i drugim fašističkim i rasističkim oznakama. Sve to ukazuje na činjenicu da među uhićenim pripadnicima Tornada, koje policija inače uvrštava među nositelje te navijačke skupine, ima opasnih mladih ljudi s opasnim idejama u glavi, piše Zadarski.hr.

Hoće li zbog spornih zastava B.P. (19) zaraditi prekršajnu ili kaznenu prijavu za širenje mržnje, teško je procijeniti, jer hrvatski zakoni takva fašistička obilježja toleriraju kod kuće, ali zabranjuju njihovo javno isticanje. (I.N.)

image
Oružje i zastave pronađeni kod jednog pripadnika Tornada
Zadarski.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:45