NEĆE IZA REŠETAKA

Direktor koji je premlatio pješaka u Zagrebu dobio 10 mjeseci zatvora: ‘Već sam platio visoku cijenu...‘

Ivica Modrić (52) bio je član Uprave HOPS-a, smijenjen je nakon ovog incidenta
Ivica Modrić
 Damjan Tadic/Cropix

Točno dvije godine nakon što se na zagrebačkom Vrbiku Ivica Modrić (52), bivši član Uprave HOPS-a i osječkog gradskog HDZ-a posvađao s pješakom te ga udario nanijevši mu teške ozljede lica, u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu suočio se s muškarcem zbog kojeg mu se sudi.

Modrić, za kojeg tužiteljstvo traži uvjetnu kaznu, u istrazi se branio šutnjom, na početku suđenja je krivnju odbacio, a danas se prisjetio kobnog dana dok se vozio po Vrbiku. Tvrdio je da nije kriv, već da je sve bila samoobrana. Rezime slučaja je nepravomoćna osuđujuća presuda prema kojoj je Modrić osuđen na 10 mjeseci zatvora, a koje mu je sudac zamijenio radom za opće dobro.

- Krivi ste. Na osnovu logičnog i vjerodostojnog iskaza oštećenika i očevidaca, sud je nedvojbeno utvrdio da se događaj dogodio kako je opisano u optužnici. Što se tiče vaše obrane, da ste oštećenom nanijeli teške ozljede u samoobrani, neuvjerljiva je te je u suprotnosti s opisom događaja oštećenika i svjedoka. Nema logike da biste, nakon što ste obijesnom vožnjom skoro zgazili čovjeka na zebri, u samoobrani izletjeli iz auta, išli prema oštećenom te ga udarili šakom u glavu slomivši mu čeljust. Tako ne postupa nitko u samoobrani.

A što se tiče dijela u kojem navodite da je oštećeni izazvao vašu reakciju oštećenjem vašeg vozila, ni tu logike nema jer u protivnom ne biste bježali s mjesta događaja već biste sačekali policiju da ona utvrdi oštećenja na autu. Dakle, navodna oštećenja nisu bila povod vašoj reakciji. Prilikom odmjeravanja kazne, kao otegotnu okolnost uzeta je ničim izazvana brutalnost postupanja s vaše strane. U obrani niste iskazali ni minimum samokritičnosti, već ste se samo branili kako bi izbjegli kaznenu odgovornost – rekao je obrazlažući presudu sudac Marijan Bertalanič.

'Već sam platio visoku cijenu svega'

U svojoj obrani Modrić je, inače, izrazio žaljenje zbog svega, nakon čega se obrušio da je nakon incidenta oštećeni u medijima ispričao samo svoju stranu priče i da je radi svega medijski linčovan.

- Gospodine sudac, mene je ovaj događaj potresao i šokirao. Od toga što se dogodilo pa do onog što je Paško P. iznio u medijima. Ja sam već 'platio' visoku cijenu svega jer mene su u firmi nakon četiri dana smijenili s položaja. Završio sam u svim medijima i ovaj incident je iskonstruiran da me se makne s položaja. To što sam učinio je bilo u samoobrani. Tog dana je Paško P. očito bio nervozan, imao je loš dan, mlad je dečko i udario je moj auto. Što bi bilo da je dohvatio mene? Pa danas uopće ne bi hodao s obzirom na zdravstvene probleme koje imam.

Počeo je galamiti od bijesa, nisam znao što napraviti. Sa strane su nas gledali ljudi, a kad je počeo nešto vaditi iz ruksaka mislio sam da vadi nož ili pištolj. Zar sam trebao dopustiti da me udari? Izražavam žaljenje zbog svega ali nisam kriv jer on je mene prvi napao. Galamio je i derao se, rukom je udario po autu i potom na mene fizički nasrnuo – branio se Modrić u sudnici ponovivši da se od pješaka branio dižući ruke uvis.

Na pitanja tužiteljstva i suda nije želio odgovarati, a na upit branitelja o zdravstvenom stanju, kazao je da je 2001. imao prometnu nesreću kad je sletio autom u provaliju te da od tada ima zdravstvenih problema s kičmom koja mu je pukla.

Inače, prije nego što je Modrić pobjegao i prije dolaska policije, Paško P. je mobitelom slikao napadača, tablice, ali i dio auta koji je, kako je ispričao u sudnici, dotaknuo dlanom kako bi imao dokaz da oštećenja na vozilu nema.

Pješaku zadao teške ozljede

Nemili događaj zbio se 28. ožujka 2019. oko 16.25 sati u Ulici Lavoslava Ružičke kada se Modrić, izašavši iz Škode Superb, verbalno sukobio s Paškom P. koji je prelazio pješački prijelaz te ga potom, s ciljem da ga teško ozlijedi, udario šakom u lice i oborio na tlo. Rezime obračuna su teške ozljede koje je zadobio pješak - krvni podljev lijevog oka, prijelom lijeve jagodične kosti u području očne šupljine, višeiverni prijelom gornje čeljusti sinusa s krvarenjem u sinusima te pomakom čeljusti. Operacijom su mu ugradili titansku bimetalnu pločicu.

Pretučeni pješak vrlo je emotivno i detaljno ispričao dan iz noćne more koji je, umjesto u društvu djeteta nakon povratka s posla, proveo u bolnici i s policijom.

- Tog poslijepodneva išao sam po dijete u vrtić. Dok sam stupio na kolnik prelazeći zebru, vidio sam na 10 do 15 metara udaljenosti Škodu kako se približava. S vozačem sam uspostavio kontakt očima, računao sam da ima dovoljno vremena da stane kako bi me pustio da prijeđem ulicu. Međutim, vozač nije usporio, već je jače stisnuo po gasu te prošao kraj mene na 30 do 50 centimetara. Instinktivno sam poskočio i dotaknuo jagodicama desne ruke po zadnjem desnom bočnom dijelu auta. Zakočio je naglo, a ja sam prešao cestu dok mi je on mahao lijevom rukom kroz prozor te rekao: 'Kome ti diraš auto?' - ispričao je na prošlom ročištu Paško P. Na to je Modrića pitao "je li normalan", ukazavši mu da ga je zamalo pregazio. No, Modrić je, otkriva dalje svjedok, nastavio: "Dosta mi je vas mladih!"

- Rekao sam mu da umjesto da muči, on me napada. Bio sam frustriran, mahnuo sam rukom i izrekao mu jednu psovku, ali, da napomenem, on je mene prije toga već pošteno počastio psovkama. Nastavio sam hodati dalje jer za mene je stvar bila gotova. Računao sam da je i on već otišao, ali kako sam čuo da trube auti, okrenuo sam se i vidio Škodu koja je i dalje bila na cesti te vozača da hoda prema meni. Mislio sam da će mi se unijeti u facu, ali mi je taj stariji čovjek, koji mi otac može biti, rekao 'sad ćeš vidjeti' te me desnom rukom udario u lijevu stranu lica.

Pao sam na pod i lupio glavom. A kad sam se ustao s poda i vidio u staklu kafića deformirano lice, pitao sam vozača je li svjestan što mi je napravio. Odgovorio mi je da sam se tek sad uvalio u probleme i da ne znam s kim imam posla. Krv s lica je samo počela teći - opisao je dalje Paško P. koji od premlaćivanja ima trajno oštećenje živaca lijeve strane lica. Vozača je još, otkrio je dalje Paško P., pozvao da pričeka policiju, ali umjesto toga Modrić mu je zaprijetio specijalnom policijom i odvezao se dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:57