ŠEF LOPOV

Direktor s područja Koprivničko-križevačke županije podigao tri milijuna kuna s računa tvrtke i prouzročio stečaj

Nisu htjeli reći kojom se djelatnošću bavila tvrtka osumnjičenoga jer bi time, kažu, otkrili njegov identitet

Ilustracija

 Nikola Vilic/Cropix

Najmanje tri milijuna kuna gospodarskim je zlouporabama s računa tvrtke podigao njezin 60-godišnji "stvarni" direktor s područja Koprivničko-križevačke županije, čime joj je prouzročio stečaj.

Iz policije su u ponedjeljak priopćili kako ga, kao zaposlenika te tvrtke u kojoj je obavljao poslove stvarnog direktora protivno njenoj interesu, od 2018. do 2020. podizao sa žiro računa novac u ukupnom iznosu od gotovo 2,9 milijuna kuna.

Taj novac nije dokumentirao kao poslovni trošak, nego ga je zadržao za sebe, uknjiživši ga kao pozajmicu sebi koju nije vratio, čime te nepoduzimanjem ikakvih pravnih radnji osiguranja povrata sredstava nije zaštitio interes tvrtke o čijim se interesima bio dužan brinuti.

Osim navedenoga, osumnjičen je i da je u stanju prijeteće nesposobnosti za plaćanje tvrtke, koja je nastupila 2021., dio njene imovine od skoro 131 tisuće kuna, koja bi činila buduću stečajnu masu, prividno prodao sam sebi.

U policiji ističu kako se prividnost tog pravnog posla očituje u činjenici da račun nije plaćen, nego je u poslovnim knjigama tvrtke uvećan kao osobni dug 60-godišnjaka.

Zbog izvlačenja imovine nenaplatnim pravnim poslom nad tvrtkom je zaključen stečajni postupak, iz razloga nedostatka imovine za namirenje troškova postupka i vjerovnika.

Osumnjičeni se tereti i da je kao odgovorna osoba doveo u zabludu odgovorne osobe druge tvrtke iz županije, na način da je ugovorio izvođenje određenih radova, pa su mu te osobe uplatile predujam od 150 tisuća kuna, a ugovoreni radovi nisu izvedeni, niti je novac vraćen.

Iz policije ga sumnjiče za kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i prouzročenje stečaja.

Nisu htjeli reći kojom se djelatnošću bavila tvrtka osumnjičenoga jer bi time, kažu, otkrili njegov identitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:18