CARINICI U PREKRŠAJU

Disciplinski sud Carinske uprave lani izdao 37 rješenja zbog teške povrede službene dužnosti

U 28 rješenja izrečena je novčana kazna, a u njih šest je bila izrečena najstroža kazna prestanka državne službe

Ilustracija

 Srdjan Vrancic/Cropix

I carinici griješe te krše zakon. Njihovim potezima teških povreda službene dužnosti poput nezakonitog rada ili propuštanja poduzimanja mjera ili radnji na koje je ovlašten radi sprječavanja nezakonitosti ili, pak, nepostupanja po napucima i uputama za rad koje donosi Središnji ured o primjeni propisa iz djelokruga rada carinske službe, bavi se Disciplinski sud Carinske uprave.

Prvostupanjska sudska instanca ustrojena je Zakonom o carinskoj službi za sve carinske službenike, a nadležna je za odlučivanje u postupcima povrede službene dužnosti, točnije, odlučuje u postupcima o teškim povredama službene dužnosti u prvom stupnju, lakim povredama službene dužnosti u drugom stupnju, ali i udaljenjima iz službe u drugom stupnju.

- Tijekom 2022. godine Prvostupanjski disciplinski sud izdao je ukupno 37 rješenja u postupcima teške povrede službene dužnosti, u kojima su teške povrede službene dužnosti, u pretežitom broju bile nezakoniti rad ili propuštanje poduzimanja mjera ili radnji na koje je službenik ovlašten radi sprječavanja nezakonitosti te nepostupanje po napucima i uputama za rad koje donosi Središnji ured o primjeni propisa iz djelokruga rada carinske službe – kažu iz Carinske uprave.

Gledajući strukturu izrečenih kazni u disciplinskim predmetima zbog teške povrede službene dužnosti, u 28 rješenja izrečena je novčana kazna, u šest njih je bila izrečena najstroža kazna prestanka državne službe, dok je u tri rješenja službenik bio oslobođen od odgovornosti.

- U četiri predmeta također su rješenjem izrečene i mjere zabrane prijema u državnu službu na godinu odnosno na četiri godine. Protiv rješenja o teškoj povredi službene dužnosti tijekom 2022. godine zaprimljeno je 13 žalbi o kojima odlučuje Drugostupanjski disciplinski sud Carinske uprave, a za odluke navedenih disciplinskih tijela Carinske uprave sudska zaštita i time provjera zakonitosti provedenih disciplinskih postupaka osigurana je pred upravnim sudovima pokretanjem upravnog spora (dvostupanjski upravni spor) - pojašnjavaju dalje.

No tu statistici nije kraj.

Pa je tako prošle godine, otkrivaju još iz Carinske uprave, "Prvostupanjski disciplinski sud zaprimio šest presuda nadležnog prvostupanjskog upravnog suda kojom se odbija tužba i potvrđuje rješenje disciplinskog tijela, ali je zaprimio i dvije presude nadležnog prvostupanjskog suda kojom se usvaja tužbeni zahtjev te se predmet vraća na ponovni postupak."

Također, lani je Disciplinski sud prvog stupnja zaprimio i tri presude Visokog upravnog suda, kao drugostupanjskog sudbenog tijela kojim su odbijene žalbe kao neosnovane, a pristigla je i jedna presuda Visokog upravnog suda kojima je žalba na presudu prvostupanjskog upravnog suda usvojena.

- Prvostupanjski disciplinski sud tijekom 2022. godine izdao je jedno rješenje povodom pokrenutog žalbenog postupka protiv rješenja o lakim povredama službene dužnosti, a izdao je i dva rješenja u postupcima povodom žalbi izjavljenih protiv rješenja o udaljenju iz službe. U oba navedena predmeta rješenja žalba je odbijena kao neosnovana, a što je i potvrđeno presudama Upravnog suda - zaključuju iz Carinske uprave dodajući i da je Ustavni sud RH donio jedno rješenje kojim se ne prihvaćaju prijedlozi za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom niza članaka Zakona o carinskoj službi a odnosi se na postupanje u pet disciplinskih predmeta Prvostupanjskog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:16