SNIMKA UŽASNULA JAVNOST

Divljački nasrnuli na ZET-ovca pa prijetili susjedima koji su zvali policiju: ‘Vratit ćemo se mi‘

‘Kajem se iz sveg srca. I ispričavam se gospodinu‘, izustio je prvooptuženi Filip Miljević, kojemu su pomagali otac i prijatelj

Filip Miljević

 Damjan Tadic/CROPIX

"Toga dana vraćao sam se kući s posla. Radio sam noćnu smjenu u ZET-u te sam dolaskom na parkiralište tražio parking pred zgradom. Netko mi je pokucao na prozor. Otvorio sam i mislio da ta osoba traži neku pomoć, da bi mi na kraju uzela torbicu koja se nalazila na mjestu suvozača i bila zakačena na naslonjač. Unutra su bili svi moji dokumenti, ključevi i nešto sitno novca. Molio sam čovjeka da mi vrati stvari kad sam izašao iz svoga auta i stao kraj njihova. A kako je bilo mračno, nisam vidio koliko je osoba u vozilu. Zatim su tim autom udarili u moj. Pitao sam ih zašto su to napravili. Sjećam se da sam dobio po glavi, ali ne znam čime. Bio sam napadnut i bio sam na podu, a kasnije, kad je došla policajka i ispitivala me kako se zovem, od muke ni to nisam znao. Bio sam u nekoj nesvijesti. Ne znam ni koliko me osoba tuklo niti tko mi je razbio auto", prisjetio se kroz suze vrlo emotivno vozač ZET-a B. B. (64) u sudnici Županijskog suda u Zagrebu, gdje je počelo suđenje Filipu Miljeviću (23), njegovu ocu Vedranu (45) i prijatelju Robertu Kajzeru (47), optuženima za razbojničku krađu i oštećenje tuđe stvari.

image

Filip Miljević

Damjan Tadic/CROPIX

Dodao je i da je nakon napada imao noćne more, da je teško hodao, a da na desno uho slabije čuje. A njegova 22 godine stara Renault Laguna pretrpjela je totalnu štetu pa je vozilo na kraju, zbog neisplativosti popravka, odjavio.

Tužiteljstvo mu je predočilo njegov raniji iskaz u kojem je naveo da je, među ostalim, napadnut nekakvom palicom. Oštećeni B. B. pojašnjava da je moguće da je tako bilo, ali on se toga ne sjeća. Pojasnio je dalje da ga je muškarac, koji ga je napao, to morao napraviti nečime jer je imao šavove po glavi. Rekao je i da osobno nije vidio da su mu auto razbili palicom, iako se sve odvijalo u neposrednoj blizini njega i sve je to snimio jedan stanar zgrade mobitelom, a snimka je užasnula javnost.

- Kajem se iz sveg srca. I ispričavam se gospodinu B. B. - izustio je prvooptuženi Filip Miljević, na što mu je nedavno umirovljeni vozač ZET-a odgovorio: "Ispriku prihvaćam. I to mi je očito bila nagrada što sam u prvom mjesecu 2023. (dva mjeseca nakon nemilog događaja o.pa) otišao u mirovinu".

Prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, optuženi trojac imao je za cilj nepripadno materijalno se okoristiti prisvajanjem tuđih stvari. Na sporni parking u Prečkom došli su bijelom Renault Lagunom koju je Filip zaustavio iza plave Renault Lagune u kojoj je sjedio B. B. Potom se Miljević mlađi čovjeku kroz djelomično otvoreni prozor provukao u unutrašnjost vozila kako bi mu sa suvozačeva sjedišta ukrao torbicu s novcem, dokumentima i drugim stvarima.

image

Filip Miljević

Damjan Tadic/CROPIX

Taj čin promatrao je njegov otac Vedran s prijateljem Kajzerom koji su u neposrednoj blizini, prema optužbi, čuvali stražu, odnosno pazili da netko ne naiđe. S ukradenim predmetima udaljili su se prema svome vozilu do kojeg je svojom Lagunom došao, pak, pokradeni čovjek i koji je izašao iz auta i tražio svoje stvari nazad. Odbili su mu ih vratiti pa su, prema optužbi, otac i sin Miljević sjeli u auto koji je upalio i pokrenuo stariji kako bi pobjegli s mjesta događaja.

Ali nisu uspjeli u toj nakani jer mu je pokradeni B. B. svojim autom blokirao izlaz s parkirališta. Vedran Miljević zatim je autom krenuo nekoliko puta unatrag pa je stražnjim dijelom udario u bočni dio druge Lagune. Vidjevši da ne mogu autom s parkirališta, Miljevići su na kraju izašli i nasrnuli na prestravljenog čovjeka kojega je Vedran primio rukama za prsa dok ga je njegov sin desnom šakom udario u glavu, točnije u lice. Kako mlađem ni to nije bilo dosta, otišao je do svoga auta iz kojeg je izvadio metalnu bejzbol palicu dužine 71 cm s ručkom omotanom crnom trakom i natpisa BA 150 i njome udario desetak puta u Renault 63-godišnjeg ZET-ovca. Na autu mu je razbio prednje i zadnje vjetrobransko staklo, farove, nanio niz udubljenja i ogrebotina.

Sve to odvijalo se pod budnim okom njihova trećeg prijatelja koji je cijelo vrijeme bio u neposrednoj blizini i pazio na dolazak policije ili građana. No čim je trojac uočio policajce iz daljine, krenuo je bježati po ulici i onda preko livade odnoseći sa sobom žrtvinu torbu. A nesretni B. B., kad je došla policija, skljokao se na pločnik. Vozilom Hitne prevezen je u KBC Sestre milosrdnice gdje su mu utvrđene tjelesne ozljede u vidu rane otvorenog vlasišta te višestruke površinske ozljede glave.

Inače, nakon što je uznemirujuća snimka tog divljaštva i nasilja preplavila medijski prostor, stanari zgrade, koji su promatrali nemile scene i zvali policiju, nisu bili raspoloženi razgovarati. Jer kako su nam tad neki otkrili, osjećali su strah od ponavljanja i povratka nasilnika s obzirom na to da su stanari, dok se sve odvijalo na parkiralištu, vikali na napadače s prozora da ostave čovjeka na miru i da su zvali policiju, a napadači su im na to uzvraćali: "Samo zovite policiju. Vratit ćemo se mi, znamo gdje stanujete". Inače, najmlađi se i dalje nalazi iza rešetaka remetinečkog zatvora.

image

Filip Miljević

Damjan Tadic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 07:24