600 SATI RADA ZA OPĆE DOBRO

Divljački premlatio taksista, ne ide u zatvor! Sutkinja: ‘Oštećeni je pretjerao u samoobrani‘

Taksist je u jednom trenutku napada izvadio pištolj, a čak mu je i osuđeni Ante B. zahvalio što nije pucao u njega

Suđenje Anti B. za premlaćivanje taksiste u Zagrebu.

 Ronald Gorsic/Cropix

Zbog divljačkog i bešćutnog premlaćivanja zagrebačkog taksiste prije dvije i pol godine na ulici, a što je mobitelom zabilježio prolaznik pa je uznemirujuća videosnimka postala viralna, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu Ante B. (25) osuđen je nepravomoćno na 10 mjeseci zatvora. No iza rešetaka neće jer mu je zatvor zamijenjen radom za opće dobro pa će tako morati odraditi, u slučaju pravomoćnosti presude, 600 sati dobrovoljnog rada. Kao otegotnu okolnost sud mu je uzeo u obzir način počinjenja djela koji je kod teških ozljeda, kaže sutkinja, uvijek brutalan.

- Nije bilo riječi o jednom udarcu koji je zadao oštećenom već o nizu udaraca te je ustrajao na udaranju kojom prilikom je pokazao upornost i kriminalnu volju. Sud nije mogao izostaviti ni cijelokupni kontekst događaja jer je oštećeni u jednom trenutku izvadio pištolj i zaprijetio oružjem. Takav način samoobrane je pretjeran za uređeno društvo u kojem živimo. Nismo na divljem zapadu, oštećeni je mogao zvati policiju i potražiti pomoć. Kao olakotne okolnosti, pak, prilikom odmjeravanja kazne uzeto je u obzir okrivljenikovo priznanje djela, mladost, ranija neosuđivanost te činjenica da je bio pijan. Na mlade ljude može se utjecati mjerom rada za opće dobro - obrazložila je kratko svoju odluku sutkinja.

Priznao krivnju

U svojoj obrani prošloga tjedna Ante B., inače sin voditelja službe u jednom Ministarstvu, je priznao krivnju, izrazio kajanje i žaljenje te se ispričao taksisti Vladimiru K. zahvalivši mu što mu nije pucao iz pištolja u glavu već u zrak. Taksist je zadobio podljeve očiju, razderotine vjeđa, prijelom sinusa i očne šupljine s pomakom, niz krvarenja te prijelom nosnog nastavka gornje čeljusti.

- Svjesni ste da je to vaše postupanje bilo krajnje agresivno? Čime to možete opravdati? - upitala je sutkinja na prošlom ročištu optuženog koji je krivnju za svoje neprimjereno ponašanje svalio na ranije obiteljske (ne)prilike točnije zlostavljanje.

- Svjestan sam da sam postupao agresivno, a moja obitelj kaže i da je to možda bila moja reakcija na fizičko zlostavljanje kojem sam svjedočio u krugu obitelji. Svi imamo svoje ožiljke i to se dogodilo. Ne mogu reći da nije. Bio sam u lošoj životnoj fazi. Iskreno se kajem i žao mi je. Imam namjeru drugačije živjeti dalje i pronaći novi posao nakon što sam prethodni izgubio jer sam imao ugovor na određeno koji mi nisu produljili – odgovorio je Ante B.

Sutkinju je potom zanimalo je li bio u kobno vrijeme pod utjecajem alkohola na što je pojasnio da je bio popio te večeri, ali smatra da alkohol nije bio glavni krivac za neprimjereno ponašanje.

Tužiteljicu je, pak, zanimalo je li se nakon divljačkog čina interesirao za zdravlje premlaćenog taksiste i da li je prije tog incidenta pokušavao se liječiti kod psihologa s obzirom na zlostavljanje u obitelji koje je naveo kao problem.

'Nisam mirno spavao'

-Cijelo vrijeme nisam mirno spavao. I ne, nisam gospodina pokušao kontaktirati kako ne bih ispao ulizica i da time pokušavam utjecati na sud. Zahvaljujem mu se i što nije pucao na mene. Imao je vatreno oružje i sve je eskaliralo kad mi ga je prislonio na glavu. A na snimkama se vidi da je pucao u zrak. A što se tiče obiteljskih problema, nisam odlazio doktoru. No trenutno sam zadovoljan sa sobom – zaključio je mladić.

I dok je tužiteljstvo u završnom govoru istaknulo da je dokazano da je optuženi počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret te za njega traže godinu dana zatvora, optuženikov odvjetnik Ivan Orešković u činjenični supstrat, obzirom na priznanje djela, nije ulazio ali je podsjetio na niz olakotnih okolnosti koje su na strani njegova branjenika.

image

Suđenje Anti B. za premlaćivanje taksiste u Zagrebu.

Ronald Gorsic/Cropix

- Napad koji se dogodio bio je agresivan, ali tu nije bilo kriminalne volje. On je mlada osoba, koja je u vrijeme djela imala manje od 23 godine, nikad nije kažnjavan i iza sebe ima historijat prilikom odrastanja. Same posljedice napada koje su nastale ničim ne odskaču od kaznenih djela kojih smo se već nagledali na sudu. Godina dana zatvora koliko traži tužiteljstvo, je prestroga kazna. Ovo je medijski predmet, ali moramo imati objektivne razloge za kaznenu sankciju. Njegova isprika, priznanje, mladost... su okolnosti radi kojih mu treba dati drugu šansu. To je bio eksces u njegovu ponašanju i smatram da uvjetna osuda može polučiti svrhom – rekao je Orešković.

Kobna noć

Podsjetimo, kobnog 14. travnja 2019. u zoru, nakon provoda u klubu Bunga Bunga, taksist Vladimir K. pokupio je optuženog i njegove prijatelje kako bi ih odvezao kućama, no tijekom vožnje na nedužnog se vozača okomio suvozač koji je imao više od jednog promila alkohola u krvi.

- Sa svojim prijateljima Dominikom i Lucijom tog sam dana ušao u taksi. Tijekom vožnje raspravljao sam s Lucijom, ali nisam primijetio da sam naporan kao što znam biti. Vozač mi je u jednom trenu rekao da prekinem, na što sam mu odgovorio da se ne miješa u moj razgovor s Lucijom. Stali smo na Vrapčanskoj cesti jer je očito i Luciji i vozaču prekipjelo.

Vozaču sam rekao neke pogrdne riječi, ali smatram da nisu bile teške, nakon čega mi je on uvrijedio mamu. Ulovio sam ga pritom za vrat pa je izvadio pištolj te mi ga prislonio uz obraz i rekao da će pucati ako ne izađem. Rekao sam mu neka puca jer da nije fora. Pitao me izlazim li, a kada sam izašao iz auta, bez razmišljanja sam ga udario. On je pao na pod i ponovno se ustao te pucao iz pištolja - ispričao je odmah nakon uhićenja u tužiteljstvu Ante B.

Optuženikov prijatelj Dominik N. prisjetio se u tužiteljstvu kako je taksi naručila Lucija P. s kojom je za vrijeme vožnje Ante polemizirao.

- Lucija je Anti govorila da prestane i da je ostavi na miru te zamolila vozača da stane da Ante može izaći. I ja sam Anti u nekoliko navrata rekao da je dosadan i da se smiri. Dolaskom do raskrižja Ilice i Vrapčanske dok smo bili na semaforu, Ante je Luciji rekao da će je, ako je vidi vani, nabiti. Lucija se razljutila i rekla taksistu: 'Stanite da izađe vani'. Na obližnjoj postaji na Ilici je stao te se obratio Anti riječima:

'Vaša vožnja je završena', a on mu je odgovorio: 'Nećeš ti mene tjerati, ja financiram ovu vožnju'.

image

Suđenje Anti B. za premlaćivanje taksiste u Zagrebu

Ronald Gorsic/Cropix

Pokazao pravo lice

Lucija ga je ispravila da je financira ona i da ju je već platila. I tad je taksist svojom rukom preko Ante, a da ga nije dodirnuo, otvorio suvozačeva vrata rekavši mu: 'Dečko, izađi van, odi doma'. Ante mu je odbrusio ponovivši da ga neće tjerati jer da on financira vožnju i njegov auto i njegovu obitelj - opisao je Dominik N. Nakon toga taksist je na mobitelu utipkao 112 te poziv pokazao suvozaču upitavši ga 'je li mu treba da mu policija dođe sada'.

Bio je to okidač da Ante B. pokaže svoje pravo lice. Uhvatio je taksistu za vrat te ga, prema optužnici, počeo gušiti.

- Vozač je u ruci u tom trenutku držao pištolj usmjeren prema autoradiju. Rekao sam Luciji da izađemo iz auta, udaljili smo se 15 metara od auta, ona je vrištala, a u jednom trenutku taksist i Ante su bili izvan auta. Taksist je, dok ga je Ante rukama gušio za vrat, u zrak ispalio jedan hitac. Uplašili smo se pucnja. Ante je zatim vozača udarao i šakama, nakon čega su brzo stigli policajci koji su Antu, dok je čovjeka šaketao po glavi, primili, odmaknuli i posjeli u policijski auto. Vidio sam tada da Ante na stražnjem sjedalu udara glavom po staklu ničim izazvan - zaključio je Dominik N. Okrivljenikova prijateljica Lucija identično je opisala nemile scene te otkrila i da je taksist u jednom trenutku molio Antu, dok ga je udarao, da se udalji jer da će ga morati ozlijediti.

- Nakon što je vozač ispalio hitac u zrak, Ante ga je i dalje udarao. Nije dozvoljavao taksistu da se udalji i zatvori vrata auta već je šakama i nogama lupao po auto i po vozaču - prisjetila se Lucija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:26