DRSKI VOZAČ

DIVLJANJE NA ZAGREBAČKIM PROMETNICAMA Manijak zaustavio automobil nasred ceste, mahao metalnom šipkom i galamio na prolaznike, imao je 2,54 promila

 
Ilustracija
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Vožnja pod utjecajem alkohola po gradskim prometnicama i bez vozačke dozvole više nije nikakva novost. U tri odvojena slučaja zagrebački policajci priveli su trojicu alkoholiziranih vozača koji su ujedno remetili javni red i mir te su se nakon istraživanja suočili sa sudskim kaznama.

Pa su tako u ponedjeljak u Kustošijanskoj ulici građani zasuli telefonskim pozivima policiju zbog muškarca koji je nasred ceste zaustavio auto i po ulici mahao metalnom šipkom i galamio na prolaznike. Policija se odmah odazvala na intervenciju gdje su zatekli 46-godišnjaka sa 2,54 promila alkohola u krvi. Istraživanjem je utvrđeno kako je nesavjesni vozač iz čista mirao stao Fiatom krapinskih oznaka na sred kolnika. Izašao je potom iz vozila s metalnom šipkom u ruci pritom vičući na prolaznika.

Rezime obrade je više prekršaja. Ogriješio se o Zakon protiv javnog reda i mira, o Zakon o sigurnosti prometa na cestama kao i o Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana. Uz optužni je prijedlog priveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje ga je sutkinja proglasila krivim zbog vožnje pod utjecajem alkohola i vožnje s isteklom vozačkom dozvolom kao i ponašanja na naročito drzak i bezobrazan način prema prolaziku ali i jer je tijekom privođenja vrijeđao policijske službenike. Kažnjen je i zbog mahanja metalnom šipkom dužine 50 cm kojom je uznemirio i uplašio građane. Rezime njegova divljačkog ispada je 40 dana zatvora ali s jednogodišnjim rokom kušnje kao i novčana kazna od 9885 kuna.

Istog dana u Porečkoj ulici policija je također postupala i to zbog 42-godišnjaka nad kojim su uporabili sredstva prisile, tjelesnu snagu i lisice. Naime, riječ je o vozaču recidivisti koji se nije zaustavio prilikom policijske kontrole prometa, a kad su ga zaustavili, napuhao je 1,60 promila alkohola. Nakon što su mu ishlapile alkoholne pare, policija ga je uz optužni prijedlog privela prekršajnom sucu koji mu je izrekao 13.700 kuna kazne i mjesec dana zabrane upravljanja B kategorijom.

Bilo je burno i za vikend kada je 21-godišnjeg kršitelja zakona pod okriljem noći u subotu policija zaustavila na Savskoj cesti. Zaustavili su ga oko 1.30 sati tijekom redovne kontrole prometa kod skretanja za Veslačku. Izmjerili su mu 0,80 promila alkohola a utvrđeno je i da vozi bez položenog vozačkog ispita. Nakon što se otrijeznio, policija ga je odvela prekršajnom sucu koji ga je "lupio" po džepu sa 15.200 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:03