VIDNO RASTROJEN

Divljao po KBC-u Split i u bolničkoj kapelici kipu Gospe odvalio glavu, no sud ga oslobodio krivnje

S obzirom na povijest bolesti i činjenicu da ima paranoidnu shizofreniju te je bio neubrojiv, ne može biti sankcioniran

Ilustrativna fotografija

 /Cropix

Iako je u pola bijela dana na hitnom prijemu KBC Split na Firulama 41-godišnjak narušavao javni red i mir tako što je vrijeđao i galamio na medicinsko osoblje te ih usput psovao, a ujedno je nered napravio i u bolničkoj kapelici gdje je, među ostalim, bacio kip Gospe na pod pa joj se odvojila glava od trupa, prekršajni sud ga je oslobodio krivnje.

Jer taj muškarac, s obzirom na povijest bolesti i činjenicu da ima paranoidnu shizofreniju te je tempore criminis bio neubrojiv, prema članku 26. Prekršajnog zakona ne može biti sankcioniran jer neubrojiva osoba nije kriva i ne može joj se izreći nikakva kazna.

A prema optužnom prijedlog 41-godišnjak je u vidno rastrojenom stanju, nakon što je sve razbacao po bolničkoj kapelici Sv. Josipa izašao iz zgrade bolnice te je preko balkonske ograde ušao na odjel psihijatrije gdje je od osoblja tražio da ga vežu za krevet i da mu daju terapiju. Po dolasku policajaca je dragovoljno ušao u bolničku sobu gdje je fiksiran za krevet i uz propisanu terapiju s dijagnozom psihoze, zadržan na liječenju.

Za policiju se tog dana ogriješio o članak 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, no nakon provedenog sudskog postupka, oslobođen je krivnje.

Skrbnik navedenom muškarcu je unazad dvije godine njegov otac. A vještak psihijatar je još 2018. zaključio da boluje od shizofrenije paranoidno-halucinatornog oblika i da je neubrojiv te da ne može shvatiti značenje svojih postupanja a kamoli vladati svojom voljom. Od svoje punoljetnosti se ukupno 24 puta liječio po psihijatrijskim ustanovama, bio je oslobođen služenja vojnog roka te se nalazi u tretmanu CSS i korisnik je invalidnine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:14