RUSVAJ NA SLAVONSKOJ

Divljao sjekirom po Zagrebu i čovjeku sasjekao jaknu. A onda je njegov 19-godišnji bratić sjeo u Opel i stisnuo gas...

Izrečene su mu mjere pojačane brige i nadzora u trajanju od šest mjeseci do dvije godine

Ilustrativna fotografija

 /Ilustracija

- Kriv sam i jako mi je žao što je do toga došlo. Sve se odvilo na Badnjak 2021. kada sam s tatom išao u Jelkovec kod tetke. Tamo smo čuli da se priča kako će Krešimir R. pretući mog bratića Sandra Š. Kasnije je Krešo rekao da se nađemo na Slavonskoj. Želio sam sve to riješiti na mirni način, kroz razgovor. Moj bratić i Teo B. su otišli u kafić porazgovarati s Krešom, a kad su izašli van otišli smo do njihova auta. I tada je Krešo izvukao sjekiru i mom bratiću sjekirom presjekao jaknu. Normalno da sam osjetio veliki strah tada i mislim da sam svojim autom naletio na Krešu koji je imao sjekiru, dok Marijana Lj. nisam ni udario. On je sam skočio na auto. I sve se to vidi na snimci benzinske postaje. Iskreno, ja te osobe nikada prije nisam vidio i moguće je da sam prethodno u iskazu pobrkao njihova imena – rekao je u svoju obranu 21-godišnji K.A. kojem se na Županijskom sudu u Zagrebu sudilo za pokušaj ubojstva i dovođenje u opasnost života i imovine.

No u zatvor neće ići jer mu je dosuđen, prema Zakonu o sudovima za mladež, pridržaj kazne maloljetničkog zatvora koji će vrijediti ako u iduće dvije godine tijekom provjeravanja ne počini novo kazneno djelo ili se bude protivio provođenju izrečenih odgojnih mjera. A mjere su pojačana briga i nadzor u trajanju od šest mjeseci do dvije godine te uključivanje u pojedinačni ili skupni psihosocijalni tretman u savjetovalištu za mlade. U protivnom ga čeka prisilni boravak u disciplinskom centru.

Prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu optuženi je 24. prosinca 2021. oko 14.45 sati kao 19-godišnjak na Slavonskoj aveniji nakon fizičkog sukoba njegova oca i prijatelja s Marijanom Lj. i Krešimirom R. imao cilj usmrtiti prvog od njih dvojice. Pokrenuo je Opel Corsu njemačkih oznaka te brzinom od 30 km/h udario Marijana u predjelu desne noge i pritom ga odbacio na prepreku točnije zid i staklenu stijenu. Tužiteljstvo dalje smatra i da je potom, u tom istom naletu, pristajući da izazove opasnost za život i tijelo udario u potkoljenicu i Krešimira R., nakon čega se zabio u staklenu stijenu iza koje su bile još dvije nepoznate osobe. Pritom je Marijan Lj. zadobio otekline unutarnje strane koljena, a Krešimir R. oguljotinu potkoljenice i koljena.

Djelatnica Zavoda za socijalni rad je ostala kod svog pisanog izvješća u kojem je, među ostalim, navela da su se osobne prilike optuženog promijenile jer im je u obitelj prije par mjeseci stigla prinova. Također je ukazala i na optuženikovu emocionalnu i psihičku nezrelost koja je doprinijela kaznenim djelima.

Tijekom sudskog postupka utvrđeno je da je u vrijeme počinjenja kaznenih djela bio ubrojiv i da je postupao s neizravnom namjerom. Kao olakotne okolnosti sudsko vijeće uzelo je u obzir njegovo kajanje i žaljenje a sve navedeno za što je proglašen krivim, smatraju ekscesom u ponašanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 21:15