TRAGEDIJA OBITELJI VIDOVIĆ

DJEČAČIĆ (5) UMRO OD SALMONELE Oglasio se i trgovački lanac u kojem su sporna jaja kupljena: 'Analize pokazuju da su naši proizvodi ispravni'

Susjeda Marija Matijašić i kuća obitelji Vidović u Bregani
 CROPIX

Petogodišnji dječačić Mirko zaražen salmonelom, od koje je najvjerojatnije i umro, a njegove dvije malodobne sestre te roditelji su u teškom stanju odvezeni kolima hitne pomoći u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, gdje se dobro oporavljaju. Tragedija je o​bitelj Vidović iz Bregane zadesila u noći s ponedjeljka na utorak.

Priča dobija dodatnu dimenziju jer se radi o jajima kupljenim u samoborskom Kauflandu, pa je postojala bojazan kako bi broj zaraženih mogao biti mnogo veći. Iz Ministarstva zdravlja potvrđeno nam je kako su u hladnjaku obitelji Vidović pronađena jaja koja su bila kontaminirana salmonelom.

Iz trgovačkog lanca Kaufland za Jutarnji su odgovorili kako prije svega žele izraziti žaljenje zbog nastalog smrtnog slučaja: - Čim smo zaprimili informaciju o navedenom slučaju, hitno smo poduzeli mjere s ciljem uklanjanja svake mogućnosti eventualne zaraze. Preventivno su iz naših poslovnica povučena sva jaja koja su odgovarala opisu 30/1 s naših polica, a uzorci su poslani na analizu u za to akreditirani laboratorij - kažu u Kauflandu i dodaju da sva analitička izvješća pokazuju da su uzorkovani proizvodi iz njihovih poslovnica mikrobiološki ispravni.

- Osim toga, nakon posjete sanitarne inspekcije, na analizu su u Hrvatski zavod za javno zdravstvo poslani dodatni uzorci, za koja još nisu zaprimljena izvješća. Rezultati koji su dosad objavljeni u javnost su neslužbeni - navode.

Kaufland je u redovitom kontaktu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, ali i s proizvođačem jaja te surađuje sa svim nadležnim tijelima, uključujući i sanitarnu te veterinarsku inspekciju.

- Naravno, htjeli bismo ovom prilikom skrenuti pažnju na to da je za visokorizične namirnice kao što su jaja, svježe meso i sl., vrlo važno da se transportiraju i čuvaju na odgovarajućoj temperaturi te da se prije konzumacije pravilno termički obrade. Analiza koju smo proveli pokazala je da su jaja s naših polica zdravstveno ispravna te da naši kupci i dalje slobodno mogu konzumirati jaja kupljena u našim poslovnicama - zaključuju u Kauflandu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2022 12:18